Direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“: Prečistač dobro radi

Odbornička grupa Pokreta za građansku Suboticu je u petak saopštila kako je kvalitet vode u Paliću danas lošiji nego 2010. godine. Kako su oni naveli, jezero je opet prekrio debeo sloj algi. Za pojavu algi je odgovorna velika količina fosfora i azota u vodi. Ova politička grupacija smatra da kvarenje kvaliteta vode uzrokuje neadekvatan rad postrojenja za prečistavanje otpadnih voda.

To je na jučerašnjoj konferenciji za novinare opovrgao direktor subotičkog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Đerđ Šugar koji je rekao da prečistač radi dobro, a da lošiji kvalitet jezerske vode ne potiče od nedovoljnog rada prečistača.
On je pokazao da se vidi čak i vizuelno kako je kvaliutet vode koja izlazi iz pogona za prečišćavanje dobar. On dodaje da je zato i pozvao medije da bi se svi uverili kako prečistač radi dobro i da nema nikakvih problema s prečistačom te da projektovane granične vrednosti, koje su jedan miligram fosfora po litri prečistač uspešno održava.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Sve je uredu sve je ispravno jedino je voda u palicu neispravna.

 2. tarabetina kaže:

  hmmmmm…… tu se nesto ne podudara ….
  nismo mi pokvarili samo se pokvarilo …

 3. Gligorije kaže:

  Ispraznite palic kao sezdeset koje… ocistite mulj bagerima tim muljem zatrpajte deponiju. Osusite korito jezera pustite napravljenim kanalom svezu vodu iz Tise. Opravite precistac i kanalizaciju na palicu. E onda poribite jezero napravite kompleks banje bazena i otprilike to je to GLUPI STRUCNJACI.

 4. Belial kaže:

  A ovi su pak odokativno procenili da je voda losija i cak odredili procenat fosfora i azota!? Kod nas su svi strucni za sve zato nam tako dobro ide.

 5. tarabetina kaže:

  takvi i vode to JKP

 6. NaIvan kaže:

  @Gligorije
  „Osusite korito jezera pustite napravljenim kanalom svezu vodu iz Tise.“

  E, pa nažalost, Tisa se nalazi nekih 20 metara niže od Palićkog jezera, a voda nikako neće sama od sebe da teče uzbrdo.

 7. ludak kaže:

  @ nalvan

  A kako se napunilo jezero posle isusivanja sezdesetih?

 8. SISTEM TE LAZE, NEVERUJ STA TI KAZE kaže:

  @ NaIvan
  kanal funkcionise vec 25 godina iz tog kanala je zadnji put punjen Palic pre nekih5-6 godina kad su bile one suse. Da si prosetao video bi ,a koliko mi je poznato opet ce samo pitanje ko ce platiti rad crpnih pumpi. Ni kod babe nema dzabe

 9. Boki kaže:

  Postoje 2 pumpe, 1 na Tisi kod Adorjana, i 2 pod Velebitom, kod Velebitskog jezera.
  One svakog leta pumpaju u određenim slučajevima kad opadne nivo u Adorjanskom ili Velebitskom jezeru.
  Tu vodu najviše koriste za navodnjavanje useva.
  Možda bi bilo dobro rešenje, da kad proradi regionalna deponija, da se sa muljem iz Palića pokrije postojeća. Možda bi to bio jedan udarac a dve muve.

 10. NaIvan kaže:

  @ludak
  „A kako se napunilo jezero posle isusivanja sezdesetih?“

  Pa napunilo se pročišćenom vodom iz prečišćivača, čiji je kapacitet bio predviđen za čišćenje gradske i industrijske otpadne vode za grad od 200.000 stanovnika.
  Kanal Tisa – Palić je predviđen i izgrađen naknadno samo za osvežavanje jezerske vode u slučaju potrebe, rad pumpi je trošak. Ako bi pumpe često radile, šta bi ostalo „meni“ u džepu?
  No šalu na stranu, druga su to vremena bila, Subotica je bila jako moćna, bilo je puno jakih firmi, tu je bila vojska, tu su bile Omladinske radne akcije, sistem vrednosti je bio sasvim drugi.
  Postojali su IDEALI za koje se živelo i ciljevi koji su se do kraja ostvarivali.
  Ako imate malo vremena, pogledajte dokumentarni film o isušivanju i punjenju Palićkog jezera.

  https://www.youtube.com/watch?v=NlaMJleThf4

 11. Dva u jedan kaže:

  @Croat, jedino kada bi ti još bio u stanju da shvatiš da je jedna voda koja se sa prečistača pušta u prvi sektor, a kada se kaže „Palić“ misli se prvenstveno na četvrti sektor, turistički i stambeni koji je najveći i u koji iz te zone voda nesmetano neprečišćena ulazi u jezero. Zato je u prvom sektoru voda prozirna, čista a u četvrtom gde se pomeša sa neprečišćenom iz septičkih jama i kanala takva kakva jeste. Znači jedino rešenje za Palić je kanalizacija.

 12. Bobisa kaže:

  Kome treba palic i banje na palicu kad su madjari i madjarske stranke uzeli pare za sredjivanje moroholoma i za to da se na palicu nikada nista ne izgradi a i sta njihovima ne smeta da idu preko u svoju drzavu da trose pare a srbima je svejedno ni njima ne treba banja i kupanje kad svi idu kod grka na more!!!

 13. pista kaže:

  Interesantno…. preuzeta vest je malo falicna u odnosu na onu koju je objavila RTV
  Vojvodina… Oni su bar pitali i strucnjake u Zavodu za javno zdravlje koji su potvrdili da je voda katastrofalna, tako da nema smisla kriviti PGS. Nekima je uvek neko drugi kriv pa se odmah kovaju teorije zavere.
  http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/kvalitet-vode-palickog-jezera-sve-losiji_893225.html

 14. Megille kaže:

  KAŽITE GRAĐANIMA SUBOTICE DA U BLIZINI PALIČKOG JEZERA-U BIVŠEM KORITU BLIZU INTEGRALOVE CIGLANE GRAD SUBOTICA I JAVNO PREDUZEĆE ČISTOĆA I ZELENILO ‘ NASIPAO I ZATRPAO’ MILIONE TONE RAZNOG NERAZVRSTENOG KUČNOG I INDUSTRIJSKOG ,HEMIJSKOG OTPADA I OTPADA KANCEREGENOG SADRŽAJA. TAJ OTPAD JE POSREDSTVOM PODZEMNIH VODA JE U DIREKTNOM KONTAKTU SA VODONOSNIM SLOJEVIMA I SA KORITOM PALIČKOG JEZERA. DOK SE NE IZVRŠI SANACIJA -ODNOŠENJE TOG OTPADA SA TE LOKACIJE PROBLEMI ĆE SE SAMO POGORŠAVATI.ISTO TREBA ‘ OTKRITI ‘ I OSTALE GRADSKE DIVLJE DEPONIJE GDE JE GRAD DECENIJAMA ZATRPAVAO GRADSKO I INDUSTRIJSKO SMEĆEI OTPAD. NA ŽALOST SAMI GRAĐANI SUBOTICE SU UČESTVOVALI I UČESVUJU I DANAS U OVOM JAVAŠLUKU JER PLAĆAJU OGROMNE RAČUNA ZA KAKO NEKI KAŽU ‘ ZBRINJAVANJU ‘ KUĆNOG SMEĆA I OTPADA NA EUROPSKOM I EKOLOŠKOM NIVOU POSREDSTVOM SUBOTIČKOG JAVNOG PREDUZEĆA ČISTOĆE I ZELENILA

 15. realan kaže:

  E direktore, kako li samo spavate posle ovoliko lazi?-A,da, verovatno mirno jer covek mora biti djubre i lazov da bi bio politicar pa i direktor.Zbog toga sto je neko unistio sistem vredan 25 miliona evra u normalnim zemljama isao bi na robiju, dok kod je kod nas svaki idiot i vucibatina neki tamo direktor….DNO DNA!

OSTAVITE KOMENTAR