Direktorka sa severa Bačke

Istoričarka umetnosti Nela Tonković, bivša čelnica Savremene galerije u Subotici, odnedavno je v. d. direktora u Narodnom muzeju u Šapcu. – Preporuka profesora Nikole Krstovića

Lokalni parlament u Šapcu imenovao je za v. d. direktora Narodnog muzeja u ovom gradu istoričarku umetnosti Nelu Tonković, koja je do jula prošle godine bila na čelu Savremene galerije u Subotici. Za dolazak Tonkovićeve u šabačku ustanovu kulture, koja ima zavidan ugled, glasali su odbornici vladajuće koalicije, koju predvodi stranka Zajedno za Srbiju (ZZS), dok je opozicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) ostala uzdržana. Od imenovanja do danas prošlo je mesec dana, reklo bi se već dovoljno da sa direktorkom podelimo prve utiske.

– Iako je to skupštinsko zasedanje po drugim tačkama bilo prilično burno, ne mogu da se požalim da mi je bilo ko iz opozicije uputio nešto ružno. Jeste me šef odborničke grupe SNS-a upozorio da „dobro razmislim s kim tikve sadim” s  obzirom na to da je predlog za imenovanje potekao od vladajuće grupacije, i  jeste jedan njihov odbornik zamerio da će moje navodno „svakodnevno putovanje na relaciji Šabac–Subotica koštati previše”, ali me profesionalno niko nije osporio – kaže za „Politiku“ Nela Tonković.

Pre nego što se odlučila da prihvati jednogodišnji mandat v. d. direktora ovdašnjeg muzeja, naša sagovornica ističe da su joj motivi isključivo bili stručni, i da je prethodno dobro izvagala okolnosti. Podseća i da ne treba brinuti za troškove „njenih putovanja“.
– Iznajmila sam stan u Šapcu. Pa, ko bi prelazio svakog dana 350 kilometara – kaže.

Iz biografije Nele Tonković može se saznati da je u Savremenoj galeriji u Subotici za deset godina prošla bukvalno sve stepenike, od volontera, preko kustosa, do direktora. U prethodnom sazivu bila je član Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, nagrađivana je više puta, a stručna javnost podigla je prilično veliku buku kada je smanjena sa direktorskog mesta u Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu privodi kraju doktorske studije iz muzeologije.

– Iz Šapca su od mog profesora Nikole Krstovića zatražili preporuku da razgovara sa nekim ko bi bio voljan da dođe na čelo Narodnog muzeja u tom gradu. Njegov izbor sam bila ja, posle čega sam obavila razgovor sa šabačkim gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem i većnikom za kulturu Igorom Marsenićem. Znala sam da se kulturna politika u Šapcu unazad nekoliko godina vodi odgovorno, kako u odnosu prema građanima i zajednici, tako i prema kulturnim radnicima. Pošto sam obišla muzej, odlučila sam da prihvatim ponuđenu dužnost – otkriva Tonkovićeva kako je došlo do toga da grad na severu Bačke zameni gradom u Mačvi.

Prešavši u Šabac, Tonkovićeva je zamrzla radni odnos na mestu kustosa Savremene galerije u Subotici, na koje je bila raspoređena posle odluke da joj ne bude obnovljen direktorski mandat. To je mogućnost, objašnjava, koju Zakon pruža imenovanim i izabranim licima. Ne krije da ima ambiciju da po isteku v. d. funkcije konkuriše i za mesto direktora muzeja, a osnivaču će ponuditi, kako ističe, kvalitetan četvorogodišnji program.

– Ova ustanova je dobro utemeljena i sa odličnom stalnom postavkom koja jasno komunicira identitet grada. Nastojaću da aktiviram potencijale stručnog tima, da zajednički razvijemo aktivnosti kojima ćemo učestvovati u društvenom životu zajednice i tako postanemo zaista nezaobilazno mesto. Kako ono koje čuva baštinu i svedoči o njoj, tako i ono koje učestvuje u stvaranju nove baštine za budućnost – naglašava v. d. direktora Narodnog muzeja u Šapcu.

Od trinaestoro zaposlenih u šabačkom muzeju, njih šestoro su kustosi, koji su, kako saznajemo, spremni da sa Tonkovićevom podele napore u „stvaranju otvorene, participativne ustanove, koja publici nudi dijalog i potragu za saznanjima“. I to ne samo kroz stalnu postavu i periodične izložbe, već i radionice, omladinske klubove, pričaonice… Misija „Širimo znanje“ počinje već 18. marta predavanjem mladog istoričara umetnosti Stefana Žarića, koji će govoriti o visokoj modi u stvaralaštvu Milene Pavlović Barili.

Iz gradskog budžeta za održavanje, zarade zaposlenih, doprinose i druge materijalne troškove, Narodnom muzeju u Šapcu opredeljeno je 24.764.906 dinara. Programske aktivnosti grad će ove godine podržati sa 1,5 miliona dinara, od čega Oktobarski salon sa 400.000, otkup muzejskih predmeta sa 200.000, manifestaciju „Noć muzeja“ sa 200.000 i Dane jevrejske kulture u Šapcu sa 700.000 dinara.

– Pod patronatom Narodnog muzeja nalazi se i novi Muzej šabačkih Jevreja u rekonstruisanoj zgradi Sinagoge. Za završetak radova i opremanje postavke u tom prostoru grad je dodatno izdvojio 1.200.000 dinara. Ovo nisu mala sredstva za programske aktivnosti, radila sam u Subotici i sa mnogo manjim. Naravno, konkurisaćemo i kod resornog ministarstva sa odgovarajućim projektima – rekla je za „Politiku“ Nela Tonković.

 

Politika

 KOMENTARI

 1. HPTN kaže:

  Oteraće sve što valja iz grada. Šabac je gotovo jedini opozicioni grad u Srbiji (možda ima još koja opština, ali manja), jedino se tu može pobeći od raznih Labana i Jutki. Ako naprednjaci preuzmu i to malo što ne drže u šaci stvarno ne preostaje ništa do Austrija i Dojčland.

 2. HPTN kaže:

  Inače, jel nova direktor/ka ove subotičke ustanove isto stručnjak za mešanje stočne hrane ( da ne kažem – pomije ili mošlek) kao ona u Lifci ili su našli nekog još stručnijeg?

 3. marko kaže:

  Nego, glede troškova putovanja, koliko iznosi prevoz menadžmenta i propratnog osoblja Opšte bolnice Subotica!?

  Možda su i oni obezbedili lokalne stanove radi kakvoh ušteda, a tada se izvinjavam na pitanju …

 4. skeptik kaže:

  Odličan sajt muzeja koji je otvoren prema zajednici:)
  http://www.muzejsabac.org.rs/

OSTAVITE KOMENTAR