„Divovi“ na pet jezika

Veliki regionalni pozorišni projekat u Subotici !

U pozorištu „Deže Kostolanji“ u Subotici večeras će premijerno biti izveden komad „Gorski divovi“ Liuđija Pirandela, reditelja Paola Mađelija, u koprodukciji pet teatara iz regiona. Pored domaćina pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Srbije, tu su i Hrvatsko narodno kazalište „Ivan plemeniti Zajc“, Nemačko pozorište iz Temišvara, Slovenačko stalno pozorište u Trstu i Albansko pozorište iz Makedonije.

foto:večernje novosti

Reč je o jedinstvenom, multijezičnom pozorišnom projektu u saradnji pet manjinskih evropskih pozorišta, o predstavi koja se igra na italijanskom, slovenačkom, albanskom, mađarskom i nemačkom jeziku.

– Priča prati trupu glumaca koja u svojim lutanjima stiže do nedefinisanog mesta i vremena, u prostor koji se nalazi na razmeđi stvarnosti i bajke, i tamo pronalaze vilu koja se zove Loša sreća – objašnjava dramaturg Željka Udovičić Pleština. – U čaroliji nemoguće potrage za univerzalnom istinom, sve postaje moguće.

Različiti jezici kojima se govori u ovoj predstavi su samo prividno različiti. Sve ih razumemo. I upravo njihova različitost pokazuje univerzalnost našega jezika – jezika teatarske umetnosti.

Zbog velikog interesovanja za večerašnju premijeru, publika će moći da pogleda reprizu komada i sutra i preksutra (22. i 23. aprila).

Paolo Mađeli

Večernje novostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR