Do leta biće poznat datum početka gradnje brze pruge deonice NS-SU

Početak probijanja železničkog tunela kroz Frušku goru i izgradnje vijadukta koji povezuje Čortanovce i Sremske Karlovce predstavlja nastavak realizacije kapitalnog projekta izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta. Za deonicu od Novog Sada do Subotice finalizacija pregovora sa neimarima očekuje se do kraja proleća nakon čega će biti poznati detalji o početku gradnje – saznaje TV Subotica.

Od Beograda do Novog Sada trenutno je veliko gradilište na izgradnji železničke infrastrukture koja će omogućiti vozovima da dostižu maksimalne brzine od 200 km/h. U planu je da se radovi presele i severno od Dunava u bačku ravnicu, za šta su u toku pregovori oko cene izgradnje nove železničke infrastrukture.

„U pregovorima smo i trebalo bi u najskorije vreme do kraja proleća da ugovorimo posao i za deonicu od Novog Sada do Subotice. Svi detalji su dogovoreni osim cene, jer moramo da usaglasimo izmenu projekta vezano za brzinu vozova. Naime stara projektna dokumentacija je predviđala da se vozovi kreću brzinom do 160 km/h a država je donela odluka da ova pruga bude izgrađena za brzinu od 200 km/h. To znači da će se morati preraditi idejni projekat za prugu velike brzine i zbog toga nemamo konačnu cifru. Ja se nadam da ćemo ubrzo imati i dogovor i cenu, kako bi počeli radove na ovoj deonici.“ rekao je Imre Kern, državni sekretar

Radovi na modernizaciji i rekonstrukciji železničke pruge Beograd – Budimpešta započeli su krajem prošle godine i izvodiće se kroz tri faze. Prva faza je od glavnog grada do Stare Pazove, druga faza je započeta prethodne nedelje i predviđa prolazak trase kroz Frušku goru do Novog Sada, a početak treće i najduže faze od najvećeg grada Vojvodine do Subotice, još nije poznat. Trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta, prvi je prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina. Ukupna vrednost izgradnje pruge u Srbiji je oko dve milijarde dolara.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Bivsi kaže:

  Ostariću, neću znati

 2. Bradati Anonimus kaže:

  Nama se popravka stare pruge predstavlja kao izgradnja brze pruge. Al’ i to je bolje nego 50 na sat kao sad. Imaćemo „brzu prugu za siromašne“.

 3. sumorno kaže:

  Samo se nigde ne spominje „leta“ koje godine ?

 4. ffilozoff kaže:

  Ova koalicija SNS,SPS,SRS, pravi BRZE PRUGE SRBIJE od 1991…. Stvarno su brze bile…otisli svi avionima iz Srbije!!!

 5. Pametnjaković kaže:

  Započeti nešto je uvek lako, teško je završiti.

 6. bac Vranje kaže:

  e sada sta ce biti sa izmestanjem pruge iz Subotice posto je bilo reci da je pruga kroz grad nesvrsishodna tim vozovoima i da nadvoznjak i most kod Pionira nisu za te pruge…!!!!

 7. Pametnjaković kaže:

  @bac Vranje
  Ne bojte se ništa, neće biti od toga još dugo vremena ništa, sve su to samo prazne priče.

 8. Bradati Anonimus kaže:

  Biće dobar ovaj željeznički čvor. Neće to biti baš brza-brza pruga. Biće jedno 100 na sat (kao pre jednog veka) i svi ćemo da svršavamo kako je to brzo.

 9. ludak kaže:

  hahhahahhahhahhahahha

  Pa zar ovo nije trebalo vec da bude zavrseno….cini mi se da je Vucic Kurcic vec pre par godina rekao da bi 2016 trebalo da bude gotova pruga

  hahahhahahhahahahhahahah

 10. Zorica kaže:

  Posle auto-puta sad ljude i sa ovim opterecuju ma daj te nemojte vise bice previse za neverne tome subotice….bice im lose..

 11. maximillian kaže:

  „Ono“ olicenje lazi i prevara je 2016 lagalo da ce pruga vec 2018 u prolece biti gotova…a tek sad ce poceti ‘pregovori“…V pe….u !

 12. Posmatrač kaže:

  Pa ovo je već završeno 2016! Ne verujete? Pa vođa rekao da će tada biti gotovo!

  Datum početka radova? Pa to je već počelo, vođa se bio slikao sa maketom pre tri godine i zavrnuo prvi šaraf… ni to ne verujete?

  U vesti najava za moguću najavu datuma početka radova, ovo sad već nije ni smešno 🙁 Ako se ne varam, nije još ni projekat završen, tek počeo da se radi pre koji mesec (ako je).

 13. stormwatch kaže:

  Hahahahahahhahahahahaha, ovo za glupe snsovce da botuju, aleksadar vec x puta licno busio i postavljo pragove….bice od te brze pruge kao i od Y kraka jedna velika kita karna, samo su republicki izbori blizu pa treba da se obecava, laze i majmunise.

 14. pista kaže:

  Pa nemojte cekati da se konstituise nova vlada u Madjarskoj nakon izbora posto vam partner dobija puno pitanja o isplativosti te pruge i o nacinu vracanja kredita Kinezima.

OSTAVITE KOMENTAR