Dobri duh zajedništva

Aranjka Kobrehel, zamenik matičara na knjizi venčanih iz Matične službe u Gradskoj kući, navodi da je u gradu Subotici, bez prigradskih naselja, u 2017. godini sklopljeno 617 brakova, od tog broja 270 je nacionalno mešovitih. Na široj teritoriji grada godišnje se sklopi oko hiljadu brakova, ali srazmera ostaje ista, uvek je trećina mešovita. Ovaj odnos nije se menjao proteklih decenija, čak ni u vreme nacionlnih tenzija devedesetih godina prošlog veka.

– Još kao dete išao sam na veronuku u katoličku crkvu, ali sam isto tako znao da se u našoj kući 40 godina slave oba Božića i Uskrsa, jer je tetka udata za pravoslavca. Moja suproga je iz pravoslavne porodice i sada je njena rodbina iz Republike Srpske bila kod nas na Božiću, a za pravoslavni idemo kod njene majke. To smo mi, mi poznajemo sve običaje i nemamo problema da ih obeležimo sa svojim najbližima – priča nam građevinski inženjer Josip Kovač Striko, deleći iskustvo većine Subotičana, koji se u decembru i januaru masovno okupljaju oko praznične trpeze.

Zajednički se slave dva Božića i dve Nove godine a tu su i porodične slave.

Sociolog Branislav Filipović, profesor Više škole strukovnih studija za vaspitače, kaže za „Politiku“ da se prostori gde se „preklapaju“ nacionalnosti neretko okvir i za etno – biznis različitih vrsta. Međutim, dodaje, to ovde nije uspelo da pokida društveno tkivo.

-Ipak, smatram da je nekim čudom, uprkos razornom siromaštvu i traumatičnom političkom iskustvu trajnih kulturnih podela, preživeo dobri duh zajedništva i međusobnog poverenja u kojem žive obični građani. Svakodnevni život svedoči i o tihoj radosti razumevanja i poštovanja različitosti koje ne spadaju u građanske učtivosti. Naprotiv, porodične, prijateljske, kulturne i neformalne veze pravi Subotičani nisu raskidali ni u ratnim vremenima, pa ni danas – kaže Filipović.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Ova pozitiva je TEKOVINA nekadašnje stare, dobre, pitome i kulturne Subotice, gde smo se uglavnom svi podjednako poštovali međusobno.
  Gde smo slavili svoje verske praznike, a istovremeno smo podjednako slavili i tuđe praznike, ukoliko su nas pozvali ili smo bili iz mešovite porodice.
  Nije bilo agresivnog favorizovanja SAMO jednog običaja i načina proslave verskih praznika.

 2. marha kaže:

  Ovo su izuzetno pozitivne tekovine prošlosti koje treba čuvati „kao zenicu oka“ što bi rekao drug Tito,jer to je zalog ne samo mirnog života nego i činjenice da se u Vojvodini nisu dogodile neprihvatljive centrifugalne promene kao u svim ostalim delovima SFRJ i što smo uvek tiho trpeli da budemo porobljeni od centralne vlasti.Devastirana ekonomija i bezlični profil Vojvodine su naša istorijska postignuća.

 3. Billy Gates kaže:

  Zašto bi neko bio nacionalista u 21.veku? U Americi Kinez oženi crnkinju…i?
  A i onako je dobro čekati dva Božića i onako nema šta drugo da se čeka..Životi su nam morbidno dosadni i monotoni kuća-posao-posao-kuća i umreš.

 4. oo kaže:

  Jesti li vi koji dajete pluseve uopšte shvatili šta vam je marha podvalio?

OSTAVITE KOMENTAR