Dogodilo se na današnji dan: Umro kompozitor Jovan Paču

Umro je srpski kompozitor i pijanist Jovan Paču. Školovao se u rodnoj Subotici, u Pragu i Pešti. Bio je učenik Bedžiha Smetane. Uporedo s muzičkim obrazovanjem završio je i medicinu. Smatran je muzičkim virtuozom. Romantik, srpski patriota, izrazito salonski bidermajerski kompozitor. Mnoge narodne i građanske melodije harmonizovao je za hor i klavir. Bio je i plodan publicista. Dela: „Chansonette serbe“, „Bez tebe draga“, „Prag je ovo milog srpstva“, „Čuj Dušane“, „Svetosavska pesma“.

Danas je utorak, 30. oktobar, 303. dan 2018. Do kraja godine ima 62 dana.KOMENTARI

 1. Istina... kaže:

  Da je ostao u Subotici pojelo bi ga njeno palanaštvo. Pre no što počnete da „lupate“ minuse pogledajte na šta liči njegova rodna kuća u Aleksandrovu, u ulici Aksentija Marodića, u nadležnosti „Grada“. Pozdrav od od nas „ništarija“ koju ste oterali u beli svet.

 2. avet kaže:

  Jovan Paču je rođen 1847.godine u Aleksandrovu pored Subotice u Austrijskom Carstvu, a umro je 1902.godine u Zagrebu u Austro Ugarskoj Monarhiji.
  Školovao se u Subotici, Pragu i Pešti.
  Pitam se samo, ako je bio SRPSKI kompozitor, pijanista i lekar, kako to da svoje škole nije završavao u Beogradu?
  I još neki kažu kako su pojedinci bili ugnjetavani u Austro Ugarskoj Monarhiji i kako im je loše bilo.
  Ma imali su sve uslove, ako si bio nadaren za nešto, mogao si to da učiš i da se pokažeš koliko si dobar i priznavali su ti kvalitete bez obzira na nacionalnu pripadnost.
  Ovaj kraj je tada bila Evropa, sve do zaključenja Trijanonskog sporazuma, 4.juna 1920. godine.
  Sa ovim sam hteo reći, da Jovan Paču najverovatnije tokom čitavog svog života nije imao baš skoro nikakve veze sa Srbijom, osim srpskog porekla.
  Čak mu se ni prezime ne završava sa IĆ, po zvučanju prezimena bi čovek pre pomislio da je po ocu Rumun.

 3. Sojic kaže:

  Koja je to kuca u nadležnosti grada???

 4. Subot'čan kaže:

  @avet
  Slažem se sa tobom da je Paču bio austrougarski kompozitor. Čudi me kad neki Mađari koji su srpski državljani, jako ne vole kada im se stavi pridev „srpski“.

 5. avet kaže:

  @Subot’čan
  Pa ako bi malo bolje razmislio i vrtio film unazad, ali ipak u neko novije vreme, shvatio bi da, kada se spominje bilo koja poznata ličnost, a koja potiče iz ovih vojvođanskih krajeva, da se skoro nikada ne naglašava baš toliko nacionalna pripadnost dotične ličnosti.
  Nekada su to bili jugosloveni, a sada predstavnici Srbije, bez obzira na mađarsko, hrvatsko, rumunsko poreklo, nacionalnost…
  Ni za Moniku Seleš u Americi nisu posebno isticali da je mađarica, već je bila jugoslovenka, po mestu, po kraju odakle potiče.
  Ima ovakvih primera podosta.

  „Čudi me kad neki Mađari koji su srpski državljani, jako ne vole kada im se stavi pridev „srpski“.“

  Ti Mađari možda pored srpskog imaju i mađarsko državljanstvo. 🙂 🙂 :).

 6. Istina... kaže:

  Vekovna propaganda nipodaštava i negira srpstvo. Tako su i npr. Teslu proglasili za Hrvata iako je sin pravoslavnog sveštenika. I pokojnog Jovana Pačua svojata ko god stigne. Najgore su cionističke levičarske komunjare. Na ovom portalu veoma je aktivna antisrpska komentatorska agentura.

 7. K&K kaže:

  @Istina…

  Čovek je kao i Tesla rođen u austrijskom carstvu, nije mi jasno šta tu ne štima?

 8. Croat kaže:

  Istina je zaista da ni od Tesle ni od Pacua nebi bilo nista da je ostao u svojoj sredini. Ajd pacu je kroz svoj opus pokazao ljubav prema svom srpskom narodu (na najlepsi nacin) ali Tesla je za mene pravi amerikanac sa kao nasim korenina.

 9. Istina... kaže:

  Svi svetski relevantni izvori navode da je Nikola Tesla srpskog porekla. Problem je što cionistička, kroatska i austrougarska agentura to negira iz njihovih interesa. Oni bi da budu veće Pape od Pape i da je sve njihovo. Lažovi i lopovi bili i ostali.

 10. Pitanje kaže:

  Tesla je austrijanac srpskog porekla rođen u hrvatskoj. Svoj uspeh nije napravio u Srbiji nego u Americi. Svi bi da svojataju Teslu a Tesla najpoznatiji austrijski naučnik i pronalazač.

OSTAVITE KOMENTAR