Doktor svedočio o ubistvu cijanidom u subotičkoj bolnici

U Višem sudu u Subotici nastavljeno je suđenje medicinskoj sestri Ireni Šarkanj (55) iz Horgoša, optuženoj da je mužu Ištvanu Šarkanju (63) ubrizgala cijanid dok su se njene kolege u bolnici borile za njegov život.

Od 19. februara 2018. godine, kada je Šarkanj preminuio, ona tvrdi da je u špricu bila voda i da nije usmrtila muža.

Pred sudijom Gordanom Kojić, tužiocem Branislavom Rankovim i odbranom optužene, svedočili su neurolog i reanimatorka Opšte bolnice, policijski inspektor i forenzičar PU Subotica. Odbrana je nezadovoljna uviđajem, i insistira da se utvrdi ko i zašto nije, osim špriceva, uzeo i istražio sadržaj infuzije i ostalih lekova kojima je čovek reanimiran.

Policijski inspektor je rekao da je u slučaj bio uključen tako što je radio pretres porodične kuće Šarkanjevih u Horgošu i sastavljao je izveštaj, dok je forenzičar izneo detalje iz bolnice nakon prijavljivanja sumnjive smrti.

– Na Hitnom prijemu smo zatekli osoblje, uzeli smo šriceve i fotografisali. Poneli smo i garderovu preminulog. Nisu nam dali ništa drugo na uvid, sve drugo korišćeno je bilo na reanimaciji, a mi tamo ne možemo da uđemo. Ja sam samo forenzičar i ne rukovodim uviđajem, a nije tačno da je meni stavljeno na uvid ono što je upotrebljeno za vreme reanimacije – rekao je forenzičar i dodao da je drugi policijski službenik obavio razgovor sa bolničarima, ali da njemu nije rečeno da treba da uzme još nešto osim špriceva.

– Nisu uzeti ključni dokazi, a to su infuzija i ostali lekovi, a bolnica je rekla da je sve dala na uvid – primedba je odbrane.

Prema rečima dr Žolta Sabolčkog, neurologa, koji nije učestvovao u reanimaciji, ali je pratio šta se dešava nakon što je završio zbirnjavanje drugog pacijenta, Šarkanj je davao vitalne znakove života sve dok mu Irena nije ubrizgala sadržaj inekcije.

– Video sam da ima srčanu akciju. Onda je prišla njegova supruga i uhvatila mu je ruku. Doktorka se okrenula i više puta je pitala Irenu: „Šta ste dali?“. Irena se uznemirila. Prišla je mužu, podizala je njegove kapke i pitala je šta će biti, ali je na EKG bila samo ravna linija. Špric je izvadila iz korpe, liznula ga je i rekla: „Vidite, nije ništa“ – priseća se dr Žolt Sabolčki.

Na njegovu inicijativu, nakon Šarkanjeve smrti, urađen je CT glave, jer je smatrao da treba proveritida li je  možda smrt nastupila usled izliva krvi u moždano stablo.

– CT je bio u redu i moja sumnja je isključena – rekao je dr Sabolčki.

Na predlog tužioca ponovo je svedočila dr Olga Aradski, reanimator, koja je ispričala da je pacijent kada je ona pozvana na Hitan prijem agonalno disao, bio je bez svesti, pritisak mu je bio 170 sa 120, a puls 70.

– Nakon što je ubrizgala sadržaj šprica puls je rapidno padao, a pritisak je bio nemerljiv. Više nije reagovao na terapiju. Oživljavanje je trajalo 45 minuta, ali nismo nijednom dobili srčanu akciju – zaključila je doktorka.

Na sledećem ročištu zakazanom za 13. februar svedoci će biti veštaci.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR