Dragan i Teofilo

Retki su slučajevi u sportu da se nečija karijera bogata pobedama, titulama i trofejima, pamti po jednom porazu. A da i taj poraz ima značaj uspeha.

Tako je bilo i ostalo posle velikog finala svetskog prvenstva u boksu 1978. godine, kada su se u teškoj kategoriji sastali Subotičanin Dragan Vujković i nepobedivi Teofilo Stivenson sa Kube.

Teška kategorija, polufinale: Dragomir Vujković (YU) vs Jirgen Fangenel (DDR)

dragomir vujkovic box

Vujković Gaga, prvak Jugoslavije, Balkana i Mediterana, stigao je do finala svetskog prvenstva na megdan velikom Kubancu koji je sve svoje protivnike poslao na patos pre kraja 3. runde. Nikad pobeđen, osvajač svega gde je nastupio, visoki dugoruki Kubanac je mečeve rešavao nokautom.

 To finale održano u Beogradu (BAPS 1978) gledala je puna hala i milioni putem TV prenosa. Svi ujedinjeni u jednoj želji – da Dragan ostane na nogama, ako je moguće.

I ostao je. Srebro je tako dobilo poseban sjaj a taj meč nikad nije zaboravljen. I posle 32 godine se Gagi Vujkoviću penju na glavu sa tom pričom i Teofilom.

 

Prekjuče je na Kubi, u svojoj 60. godini umro Teofilo Stivenson.

Osvajač tri olimpijska zlata i dva svetska prvenstva, nikad nije prešao u profesionalce. Amerikanci su govorili „Više voli da je crven nego bogat“.

– Jedini milioni koji su interesantni za mene – na Kubi su. Imam osam miliona Kubanaca i njihovu ljubav – bio je njegov odgovor na predlog da se preseli u vode profesionalnog boksa.KOMENTARI

 1. jasso kaže:

  Gledao taj mec,Gaga je bio pametan bokser,znao da nema sanse i posle prvog udarca u pleksus je odustao,osvojio je srebro a nije dobio batine.

 2. JOSIF MURATOVSKI kaže:

  ONO STO JE BIO ALBERT ANSTAJN U FIZIKU I MATEMATIKU TO JE BIO DRAGOSLAV VUJKOVIC U BOKSU, PO MOM MISLJENJU BIO JE JEDAN OD NAJINTELEGENTNIJIH BOKSERA SVIH VREMENA !!!

 3. Daddy kaže:

  R.I.P. Teofilo Stivenson!

  I ja se secam ove borbe, i Superman nekad naidje na kriptonajt!

  Dragan Vujkovic Gaga je velikan i dragulj subotickog sportskog duha!

  Kao covek, Dragan je velika ljudina, nama mladjoj generaciji je bio ko stariji brat.

  Postovanje, fala ti i ziv bio Dragane, ne bi zivot bio tako interesantan bez Gage!

 4. Milinovic mirko kinez kaže:

  Veliko postovanje i pozdrav lege ndi mnogisu poceli dse bave boksom gledajuc njega pa i ja danamje ziv i zdrav i sretan njegovoj porodici drugovima

OSTAVITE KOMENTAR