Uz dron i senzor bogatije brazde

U selu Krivaja kod Bačke Topole otvorena prva digitalna farma u Srbiji, u koju je uloženo 28 miliona evra. Najsavremenije tehnologije omogućiće minimalne troškove i daleko veće prinose sa njiva

(foto: Večernje novosti)

Kako da upotrebom najsavremenije tehnologije i s minimumom troškova ostvare veći prinos, poljoprivrednicima će ubuduće pomagati prva digitalna farma, koja je u utorak otvorena u Krivaji, kod Bačke Topole. Digitalnu farmu je osmislio Institut „Biosens“ iz Novog Sada, u saradnji s poljoprivrednim proizvođačem „Krivaja d.o.o.“, u okviru projekta „Antares“, koji zajednički, sredstvima od 28 miliona evra, finansiraju EU i Vlada Republike Srbije.

Farmu smeštenu na dobru preduzeća „Krivaja d.o.o.“, gde se već tri godine u svakodnevnom radu koriste senzori, dronovi, roboti, sateliti i savremena poljoprivredna mehanizacija naučnog instituta „Biosens“, svečano je otvorila Ana Brnabić, premijer Srbije, poručujući da je ova digitalna farma pokazala da je Srbija lider u regionu i da u kratkom roku može da postane lider u Evropi kada je reč o digitalizaciji i novim tehnologijama u poljoprivredi.

(foto: Večernje novosti)

– Rekla sam da Srbija može! Imamo potencijal i znanje, ali da bismo zadržali lidersku poziciju moramo da trčimo brzo, najbrže što možemo – naglasila je Brnabićeva. – Kancelarija za informacione tehnologije, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede i „Biosensom“, svim registrovanim gazdinstvima u Srbiji poslaće informacije o Digitalnoj farmi i o tome kakvu korist mogu da imaju od nje. Vlada Srbije, u saradnji sa Pokrajinskom vladom, omogućiće poljoprivrednicima obuku u sferi informacionih tehnologija, ali i organizovati besplatan prevoz na Dane otvorenih vrata, koji će se održavati na Krivaji. Što pre moramo da završimo zgradu Instituta „Biosens“, koji će biti evropski centar naučne izvrsnosti, i u taj posao Vlada će uložiti 14 miliona evra. Tu je i povezivanje baza podataka koje imamo.

Prema rečima Sema Fabricija, šefa Delegacije EU u našoj zemlji, poljoprivreda u Srbiji je važan pokretač i faktor razvoja, i u prethodnih šest-sedam godina izvoz poljoprivrednih proizvoda je udvostručen.

– Ovaj projekat EU i Vlada Srbije zajednički finansiraju sa 28 miliona evra, a cilj je da „Biosens“ postane naučni centar izuzetnosti koji će se uspešno baviti sa dva sektora i biti regionalni centar koji će okupljati poljoprivrednike, startap kompanije i stručnjake u ovim oblastima – istakao je Fabrici, i najavio da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji u procesu reformi na putu evropskih integracija, ali i za dobrobit ekonomije i građana Srbije. – Evropska unija će nastaviti da pruža podršku Srbiji u inovacijama, kroz projekat „Horajzons 2020“, kao i podršku srpskoj poljoprivredi kroz IPARD program, kojim će se obezbediti 175 miliona evra podrške.

PRECIZNI AGRAR

Na više od dve hiljade hektara oranica preduzeće „Krivaja d.o.o.“ primenjuje princip precizne poljoprivredne proizvodnje, i dosadašnja iskustva pokazuju samo pozitivne rezultate.

(foto: Večernje novosti)

– Ona nam je pomogla da upoznamo proizvodne površine, da pratimo stanje zemljišta, a dobijene parametre razmatramo i poredimo. Moramo biti otvoreni prema inovacijama, i drago mi je što agrotehnička revolucija kreće upravo odavde – smatra Ištvan Harmati, direktor preduzeća „Krivaja d.o.o.“.

 

Večernje novosti

 

 KOMENTARI

 1. Afet kaže:

  Nema leba bez motke!

 2. Afet kaže:

  Motoke

 3. Afet kaže:

  Motike jng nikako dase naviknem na novi iphone X

 4. Afet motika kaže:

  Ti se ni na novi mozak ne bi navikao…

 5. Sojic kaže:

  Afet-Avet

 6. Megille kaže:

  Ovo je dokaz kako Srbija otima i ne vraća imovinu pravim vlasnicima-kojima su te imovine oteli srpski komunisti nakon II svetskog rata. Nemačkai Austrija već više navrta tražila da prije nego se Srbija uđe u EU reši imovinsko-pravnih poslova jer unešenjem ovakvih problema će kočiti priključenje same Srbije u EU…

 7. Marko kaže:

  Čestitam

 8. amacak kaže:

  megille, to bi bili jugoslovenski komunisti, srpski nisu vodili samostalnu politiku posle rat

 9. Gligorije kaže:

  Megille
  E od pre koji dan bio je tvoj komentar, cija je krivaja? Da te podsetim? Prelepo ulaganje drzave i evrope AL KAKO BAS U TU FIRMU? A firma je LUPUS-ova. Ko razume shvatice.

 10. Raspop Teodosije kaže:

  A za one koji ne razmeju, da pomognemo da shvate:
  Lupus,i, m. – VUK , za prijatelje vučko …

 11. Gligorije kaže:

  I onda jos malo tepas na to ime i dobijes odgovor.

 12. Lenin kaže:

  @Afet „… novi iphone x“
  Jel poklon od čike Gjurike?Ili iz „turističkog“ shopinga iz Italije?Zgrabi pa trk!

 13. Afet kaže:

  Ne, iz nasih operatera, na racun iz iznostranstva ne moze dase dekodira i ne ce da rade na nase kartice

 14. amacak kaže:

  al vas pali afet

 15. Profajler kaže:

  @ Lenin

  Afet/Stormwatch nema iPhone. To mnogo kosta, a odakle novac?
  Za varalicu je suvise glup, za radnika je suvise lenj, Za lopova je suvise plasljiv. Nije ni njemu lako doci do novca.

 16. Pravdoljub.. kaže:

  Lepo nema šta i treba da se okrenete dronovima jer po ovim i ovakvim uslovima radnu snagu mećete naći, draže je čoveku dva dana gladovati nego Vama služiti. Gospođa Brnabić bi mogla da se posveti kao i idejni vođa deci i da razmisli malo o tome da elektroniku uvede u škole ovako nam deca vuku torbe koje su teže negoli oni sami.

 17. stormwatch kaže:

  @Profajler/Lenin/Japaja/Nebitno/afet/avet/uinatsvima i ostali botovi i trolchine koji su producirani iz bolesnog limitiranog i primitivnog mozga jednog jedinog coveka (lepo receno), koji nema sopstveni zivot nego ko The Lawnmower Man obitava u bajtovima.

  Stormwatch ne koristi Apple djubre, to je primitivcima kao vi cool da imate neki krsh koji kosta 900 eur da bi ste mogli tupiti sebi kako ste uspeli u zivotu, Ili na primer LG frizider pa da mozete jos malo vise da tupite sebi kako ste eto veoma uspjeli u zhivotu, jer piva oladjena u LG frizhideru sigurno bolje miriši dok se pisu rasisticko-nacisticke bljuvotine, lazi i po sajtovima i nashiroko raspiruje medjunacionalna mrzhja. Naravno, to sve uz divan zivot u vlaznoj nabijanici sa monofaznom strujom koja ni ne puni pravilno takve telefone sa quick chargerom. Dok se vi folirate vasim telefonima za koje ste podali telekom firmama djedovinu na rate, sakrivate kolut sira u toćak (a neretko ga koristite i kao rezevrni kotač), pri tom se ponasate na bemzinskoj pumpi kao kraljevstvo kada tocite za 500 dinara u vase korozijom rasturene rezervoare jer ste jos uvek kivni na to sto ste cekali Voz za Budimpestu u Kiskunhalas preko Fulopszallas solidnih 6 sati, storm nema ni para ni vremena za gluposti, tu ste u pravu. Storma ne interesuje nit marka niti foliranje, jer storm to sto ima ima i on je zadovoljan time. Vama kompleksasima prepustam uzivanje u samoubedjivanju da ste postitigli nesto u zivotu time sto ce vam sa komada zakrivljene plastike sijati veliki Apple logo za debile….btw. u zivotu ste postigli nesto SAMO AKO niste na tom putu izgubili Dušu…ne pomazu vam ni Apple ni Bmw ni neki pederski satovi na rukama niti uski Meteroseksualni kozhjnaci koje svi vi toliko volite, a vala niti chopori potomstva, jer postoji 100% mogucnost da ste na tom putu i njih naveli na propast. Ako ocete telefon koji valja i koji izgleda kao pravi telefon, a uz to je sa zastitom tezak dobrih 300 gr i 10x brzi nego vasa glupost (sto je vec u realnom vremenu izuzetno brzo), onda imate jedan logican izbor za normalne likove (vi niste ti, da ne bidne zabune) – UMI Super.

  @on-topic
  Meni ova vlada na celu sa ovim momcicem koji je zamislio da je djevojka izgleda daleko nakaradnije i smesnije nego celokupni produkti trolova i placenih botova na ovom i drugim sajtovima. Pre samo godinu dana hapsili su ljude kada bi u ruci drzali zapakovani propeler za dron ili pokusali da prenesu 4.5V bateriju preko granice jer je to smatrano veleizdajom zemlje, a danas pricaju kako su dronovi i digitalizacija farmi Buducnost….presmesno. Sta bi sa onim zakonom da se mora ici u VAZDUPLOHOVE skolu da bi se vozijo dron?

 18. Megille kaže:

  @ amacak, Ovo više nije Jugoslavija već Srbija ,koja je suksecijom nasledila sve obaveze. Ali danas Srbija otima i prodaje tuđu oduzetu imovinu koji su srpski komunisti oteli nakon drugog svetskog rata ,ista Srbija ne želi vratiti tu imovinu . Zašto ? Sve je to davnoje trebala uraditi ,naime AVNOJ raspadom Jugoslavije ne važi više pa ni njene odluke,ali Srbija tu odluku koristi selektivno da bi srbi oteli što više imovine od bivših vlasnika…

OSTAVITE KOMENTAR