Drugi Vinski maraton Palić VIŠE VINOGRADA – VIŠE ZABAVE

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da će manifestacija Vinski maraton po drugi put biti održana 22. septembra na Paliću.

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona pokazao je da manifestacija ima potencijal da bude među najvažnijim i najposećenijim u Srbiji.

Vinski maraton je manifestacija koja spaja naizgled nespojivo – trčanje, vino, muziku, gastronomiju i zabavu i namenjena je svima koji žele da se sa porodicom i prijateljima zabave i uživaju u trčanju ili šetnji kroz prirodu, gde ih u prelepo uređenim vinogradima i vinarijama očekuju odlično vino, gastronomski specijaliteti i muzika.

I ove godine će biti organizovane dve trke – Vinska trka (21,1 km) i Trka uživanja (8 km), a kostimirani trkači će pokazati da trčanje nikada nije bilo zabavnije. Posle trka takmičare i sve posetioce očekuju: besplatni koncerti, zabavna takmičenja, degustacije vina, vinske radionice, vožnja vinskim brodom, vinske ture, provod u čardi i vinski piknik. Na sajtu manifestacije, na adresi www.vinskimaraton.rs, možete pronaći aktuelne cene učestvovanja na ovim zanimljivim trkama, koje su uz pomoć partnera događaja umnogome ispod sličnih u inostranstvu.

Iako je prošle godine po prvi put u Srbiji bila organizovana manifestacija ove vrste, na maratonu je učestvovalo više od 1.000 trkača, koji su bili prezadovoljni svim segmentima organizacije trka i propratnih događaja. Od svog prvog izdanja Vinski maraton je imao međunarodni karakter, tako da su pored trkača iz cele Srbije, na vinskoj stazi trčali i takmičari iz Nemačke, Velike Britanije, Amerike, Turske, Singapura, Češke, Crne Gore, BiH, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Manifestaciju će ove godine podržati i Autonomna pokrajina Vojvodine i tim povodom Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković ističe: „Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam Vlade Vojvodine je prepoznao Palićku manifestaciju »Vinski maraton« kao izuzetno važnu za značajniju promocije vinske tradicije Severnobačkog okruga. Njen karnevalski duh spaja rekreaciju, vino, muziku, gastronomiju i mnogobrojne sadržaje zabavnog karaktera. Vinski maraton je namenjen  svima koji žele da uživaju u vinskim potencijalima Vojvodine, prirodi, gastronomskim i tradicionalnim specijalitetima. Bogatstvo različitosti jedne sredine, poput vojvođanske, umnogome utiče na kreativne ideje, inovativne koncepte, kao i na samu percepciju stvarnosti, umetnosti, kulture, ali i preduzetništva i zanatstva. Kroz specifične vojvođanske manifestacije promoviše se odnos cene i kvaliteta vina, gastronomije, usluge, zvukova tipičnih za podneblje čitave Vojvodine. Pokrajinski sekretrijat za privredu i turizam namerava da kategorizuje sve manifestacije u Vojvodini i shodno tome da ih podrži kroz svoje podsticajne programe. Na ovaj način svakako podstičemo podizanje kvaliteta regionalnih manifestacija međunarodnog karaktera, ali i manifestacija koje oslikavaju mentalitet i tradiciju nacionalnih zajednica sa teritorije Vojvodine.“

Sekretarka Udruženja za turizam u Privrednoj komori Srbije, Tijana Maljković je, povodom manifestacije izjavila da Privredna Komora Srbije kao produžena ruka privatnog sektora, posebno daje podrsku turizmu kao najbrže rastućoj privrednoj grani. „Devizni priliv je samo u januaru mesecu ove godine bio 22% veći od januara 2017., s toga verujemo da će Srbija i ove godine oboriti rekord u broju stranih i domaćih turista. Kroz formiranu grupaciju za manifestacije i organizatore događaja pri Privrednoj Komori Srbije, tokom cele godine se aktivno bavimo  prilagođavanjem zakona i odluka samoj privredi, kao i brojnim olakšicama da se što veći broj različitih događaja uspešno organizuje svuda po Srbiji. Palić je upravo jedna od strateški bitnih lokacija za održavanje događaja i već prepoznat od strane MICE  industrije. Vinski maraton se ističe po spoju sporta i gastronomije tj vina i veliku atraktivnost postiže upravo zbog kostimiranih trkača. Kao i prošle godine, PKS će biti partner događaja i upravo omogućiti što većem broju članica da se uključe i predstave na maratonu, od malih domaćinstava koja mogu ponuditi ručak ili prenoćište, do većih hotela, poznatih vinarija i kulturno atraktivnih institucija“, dodaje gospođa Maljković.

Ispunjeni su osnovni ciljevi koje su od početka podržali, pored Parka Palić i Turističke organizacije Srbije, i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako da će ove godine Vinski maraton zauzeti važno mesto na mapi kulturno-sportskih dešavanja u zemlji i regionu.

 

Podrška Beogradskog maratona

Pored Parka Palić i Turističke organizacije Srbije, i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, od prvog izdanja daju veliku podršku manifestaciji.

Želeći da već u drugom izdanju pravi velike iskorake, Vinski maraton sa ponosom saopštava da je uspostavljena saradnja i sa najvećim i najrenomiranijim maratonom u ovom delu Evrope, Beogradskim maratonom. Pored obostrane promocije i podrške, timu Vinskog maratona će svakako biti dragoceni iskusni saveti direktora Beogradskog maratona, Dejana Nikolića i njegovih saradnika. Podrška od takvih ljudi će svakako puno značiti za dalji rast i razvoj Vinskog maratona.

 KOMENTARI

 1. SuperHik kaže:

  Da li se vino pije pre ili posle trčanja, samo da znam, meni nije svejedno.
  Jer ako se vino pije pre trčanja, onda da ponesem sa sobom neku dodatnu opremu i alat za održavanje pravilne ravnoteže i pravolinijskog trčanja.

 2. Megatron kaže:

  Feget parada

 3. samo pitam kaže:

  Bravo ljudi, gledajte i ucite kako se to radi na jednomznatno ozbiljnijem nivou, jer mi suboticani sem butkicijade i slicnih vasarskih manifestacija nista drugo i ne znamo da napravimo. Kada subot’canin napravi manifestaciju to bez kurtos kolac i gumenih bombona ne moze da prodje.

  A toliko te vasare volimo da je upravo pijaca u centru grada bez ikakvog povoda. Ne moraju se ni pomerati odatle.

 4. B.S kaže:

  Jesu bili pijani vitezovi Toković i Kujundžić da „uveličaju“ manifestaciju ?

OSTAVITE KOMENTAR