Država „Vojputu“ duguje više od pola milijarde dinara

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ duguje 576 miliona dinara subotičkom putarskom preduzeću „Vojput“ za izvedene i ugovorene radove na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju puteva.

Kako je objavio Insajder, „Vojput“ prednjači po visini sredstava koje mu država duguje, a na spisku 35 domaćih firmi slede PZP Beograd oko 320 miliona, Srbijaautoput – 265 miliona, PZP Zaječar – 210 miliona dinara….

Prema zvanično objavljenom finansijskom izveštaju o poslovanju u 2017. godini, Javno preduzeće „Putevi Srbije“ na kraju 2017. dugovalo je čak četiri milijarde dinara (33,3 mliona evra) putarskim preduzećima za izvedene i ugovorene radove na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju puteva u Srbiji.

Taj iznos je za poslednje četiri godine uvećan za gotovo deset puta, navodi Insajder.

Ova dugovanja nisu novina za „Puteve Srbije“. Zbog teške finansijske situacije u kojoj su se našla preduzeća koja se bave održavanjem puteva i to zbog dugovanja ovog javnog preduzeća, Vlada Srbije je 2013. preuzela na sebe da isplati dug putarima u iznosu od 1,35 milijardi dinara.

Time, međutim, nije rešen problem. Prema podacima iz zvaničnih finansijskih izveštaja JP „Putevi Srbije“ je na kraju 2014. putarskim preduzećima dugovalo oko 500 miliona dinara. Već na kraju sledeće godine taj dug je bio 1,2 milijarde, da bi na kraju 2016. iznosio 4,4 milijarde dinara.

Sve ovo se dešava uprkos Zakonu o rokovima izmirenja novčanih obaveza, koji je usvojen kako bi se dodatno uvela finansijska disciplina i u tom segmentu. Prema tom zakonu, javni sektor ima obavezu da svoje obaveze prema privatnim firmama izmiri u roku od 45 dana. U praksi, prema podacima Mreže za poslovnu podršku ti rokovi se kreću od 100 do 180 dana.

„Najveća kašnjenja su kod izvođača radova u elektro-energetici i kod putarskih firmi koje rade i održavaju puteve. Oni su na vrhu liste onih koji čekaju na naplatu svojih potraživanja“, kaže za Insajder Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.Zakon, inače, predviđa visoke kazne za one koji ne poštuju rokove plaćanja, a kreću se za pravna lica od 100.000 do dva miliona dinara, a za odgovorna od 5.000 do 500.000 dinara.

Na pitanje Insajdera koliko je javnih preduzeća kažnjeno zbog kašnjenja u plaćanjima koje je upućeno Ministarstvu finansija još 20. juna, odgovor do danas nije stigao.

JP „Putevi Srbije“ je među prvim javnim preduzećima koja su objavila finansijski izveštaj o poslovanju u 2017. godini. Svi privredni subjekti imaju obavezu da najkasnije do 30. juna tekuće godine dostave Agenciji za privredne registre svoje finansijske izveštaje za prethodnu godinu, u ovom slučaju za 2017.

„Vojput“ je angažovan na održavanju putne mreže na severu Vojvodine, uključujući i deonicu auto-puta od Horgoša do Feketića, kao i na izgradnji obilaznice oko Subotice.

Od prošle godine je u stoprocentnom vlasništvu somborskog preduzeća „Boja“, čiji je vlasnik šabački „Jugokop Podrinje“.

 

Izvor: Insajder i MagločistačKOMENTARI

 1. vlado kaže:

  Da ne drze dogovoreni monopol mozda bi im i bilo placeno. Nece da se bune jer sta i kako su radili prethodnih godina zavrsili bi u zatvoru i sada samo vracaju „dug“. Npr. pre desetak godina debelo im je placen put do Novog Sada (i do 10 puta vise nego sto se placa km puta u Hrvatskoj) a put je uradjen tako da su omah mogli i rekonstrukciju da rade.

 2. mimi kaže:

  Ništa bolje nije ni sada,isto se krade na debljini asfalta na auto putu uz pomoć korumpiranih drzavnih kontrolora.Provozaj te se autoputem od Horgoša do N.Sada i budite srecni da vam nerikne koji amortizer,auspuh i guma.

 3. Kluzo kaže:

  Siroma vojput. Objavite I koliko je do sada dobio od drzave.

 4. JaPaja kaže:

  E sad neko debelo laze. Vojput kaze da Putevi Srbije duguju samo Vojputu 576 miliona dinara a ministarka Zorana Mihajlovic kaze da je ukupan dug Puteva Srbije prema svim putarima 165 miliona dinara ( stanje od pre nedelju dana ).

OSTAVITE KOMENTAR