DS: Zaustaviti devastiranje zaštićenog gradskog jezgra

Subotica i Subotičani sigurno imaju mnogo većih problema od uređenja  centra  grada.

Ne postoji, međutim, u ovom trenutku, jasniji dokaz o potpunoj nekompetentnosti gradske vlasti od načina na koji se popločava trotoar oko najznačajnijeg objekta u gradu i simbola secesije, Gradske kuće.

poplocanje1 (1)

Propusti su brojni: iako su i urbanističkim konkursom i urbanističkim projektom za popločavanje određeni trajni i kvalitetni materijali, granit i klinker, neko je ne poštujući zakonom propisanu proceduru odlučio da umesto granita ugradi betonske ploče krajnje problematičnog kvaliteta. Neko je, zatim,  izdao i dozvolu za ovakve radove, nadzirao ih i odobrio plaćanje.

Demokratska stranka smatra da ovakav način vođenja ovog projekta popločanja i uređenja kompletnog zaštićenog jezgra grada treba momentalno zaustaviti i takav predlog zaključka je i uputila Skupštini grada.

Pored obustave radova predlažemo i formiranje komisije u koju bi članove, licencirane inžinjere, delegirale  sve odborničke grupe.

Zadatak komisije bi bio da:

-predloži mere i rešenja sa ciljem otklanjanja propusta u odabiru materijala i kvalitetu izvedenih radova na prostoru trotoara oko Gradske kuće.

-ispita odgovornost za nastanak grešaka i nepravilnosti u realizaciji projekta (u smislu odstupanja projektno-tehničke dokumentacije od verifikovanog urbanističkog projekta, izdavanja dozvole na osnovu takve projektno-tehničke dokumentacije i  u smislu vršenja nadzora nad izvedenim radovima).

-razmotri i predloži adekvatno tehničko rešenje parternog dela dekorativne rasvete Gradske kuće.

-da razmotri „Urbanistički  projekat  za urbanističko-arhitektonsko oblikovanje i uređenje zaštićenog jezgra grada“ ,  prateće idejno rešnje, projektno tehničku dokumentaciju  i  izda eventualne  naloge obrađivaču, u smislu korekcije istog.

-da da prethodnu saglasnost na „Urbanistički  projekat za urbanističko-arhitektonsko oblikovanje i uređenje zaštićenog jezgra grada”, svu projektno-tehničku dokumentaciju  i  uputi ih skupštini na konačnu saglasnost.

 

Smatramo da se o izgledu zaštićenog jezgra grada, materijalima koji će se primeniti, okvirnim troškovima i dr. mora izjasniti Skupština grada, jer se investicioni zahvati ovakvog tipa preduzimaju jedanput u pola stoleća. O projektu takve važnosti mora da odlučuje i mora da se stara najviši dom lokalne samouprave na kompetentan i kvalifikovan način.

 

Informativna služba GrO DSKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR