DSS obeležava stogodišnjicu prisajedinjenja

Demokratska stranka Srbije u petak će svečanim skupom u malom amfiteatru Otvorenog univerziteta obeležiti stogodišnjicu prisajedinjenja Bačke, Baranje, Banata i Srema Kraljevini Srbiji.

Na skupu će govoriti dr Miloš Jovanović, predsednik stranke, prof. dr Slobodan Vladušić, prof. dr Srđan Šljukić i prof dr. Časlav Koprivica, članovi Političkog saveta DSS-a, kao i Željko Čurović i Slavko Jeknić iz Srpske vertikale.

Početak skupa je u 19 časova.KOMENTARI

 1. rax kaže:

  nije prisjedinjena kraljevini srba,hrvata i slovenaca? koliko nesrba je glasalo za ovo prisjedinjenje, naravno osim bajicevih bunjevaca? ako ima neki podatak, bila bih zahvalna ovim ogranizatorima na odgovoru!

 2. Bunjevac kaže:

  Oćel bit tamo i oni Bunjevci što metanišu prid onom slikom „prisajedinjenja“ od Anastasa Bocarića?

 3. Indijanac kaže:

  Nisam ni znao da su i Srem prisajedinili, niti to da je to bila Kraljevina Srbija.
  U skoli smo nekako drugacije ucili.
  Uvek sam sumnjao da nastavnica istorije voli da laze, imala je jako ruzan pogled na djake.

 4. S&S kaže:

  Ko su pa sad ovi?

 5. Indijanac kaže:

  Sad se setih, ovo je ona stranka sto je imala onog zaboravnog i neinformisanog predsednika, tamo posle 2000-e godine, sad mi je onda sve jasno.

 6. rax kaže:

  kakvi su im tek oni bez dr.? ovako uce istoriju novoj riality generaciji.

 7. bac Vranje kaže:

  @ rax
  ne nije kraljevini SHS ,nego bas Kraljevini Srbiji. To mi je deda pricao kome je njegov otac pricao (koji je bio ucesnik Velike skupstine)da je prisjedinjenje bilo kraljevini Srbiji i da su glasali u zgradi koja je bila opkoljena sa vojnicima Vojske Kr.Srbije koji su imali bajonete na puskama i koji su tako cekali rezultate glasanja. Sta bi bilo da je drugacije izglasano ne znam (jer je druga opcija bila ulazak u savez sa Kraljevinom Srbijom isto kao Bih , Slovenija i Hrvatska, preko drzave SHS)

 8. Zouave kaže:

  To je bilo sve samo ne „Prisajedinjenje“ Bez dobijanja Vojvodine, sila pobednica Srbija nebi imala ni kako ni cime da plati i vrati dugove za usluge Francuskih kolonijalnih trupa ( uglavnom Senegalci i Alzirci) koji su stvarni oslobodioci Srbije, i koji su ginuli za njeno oslobodjenje. Nikada nisam cuo da je neko u Srbiji nasao bar jednu rec zahvalnosti za poginule Severnoafrikance koje je Francuska nasilno regrutovala i masovno slala na bojista Evrope.

 9. Istina... kaže:

  Čime se narod zamlaćuje, događajima od pre jednog veka! Elenor Ruzvelt je rekla: „Veliki umovi raspravljaju o idejama, srednji umovi raspravljaju o događajima, sitni umovi raspravljaju o ljudima.“ Vi raspravljate o ljudima i događajima u proteklih sto godina a ne o idejama. Ta ideja od pre jednog veka je prošlost, u međuvremenu Srbija je izgubila teritorije, reserse i ljude. Između ostalog i zbog stotine hiljada salonskih „branilaca“ Srbije poput ovih na slici. I dalje će gubiti jer ono što je najvažnije, a to je IDEJA, je gubitnička – život od demagogije.

  S kim se ja zamlaćujem!

 10. Kenjereš Andraš kaže:

  ukupan broj delegat je 757 lica od toga po nacionalnosti
  srba 584
  bunjevaca 84
  slovaka 62
  rusina 21
  šokca 3
  hrvata 2
  mađara 1
  interesantno da kod popisa stanovništva godine 1921, po popisu, mađari i nemci daju procenat od 51,4%

 11. Bunjevac kaže:

  Čini se kako su krenule ove evrointegracije da će neko buduće jedino moguće realno rešenje biti samostalna država Vojvodina u evropskoj uniji i time će biti stavljena točka na raspadanje Jugoslavije,a Srbiji će biti stavljeno do istorijskog znanja da je atentat na Ferdinanda u Sarajevu bio nepotreban teroristički čin.Time će sva ova prisajedinjenjska palamuđenja biti istorijski prokazana kao promašaj.Ne vidim ja nikakve druga mogućnosti u budućnosti.Srbija je politički skroz propala,a i ekonomski.

 12. rax kaže:

  Istina – kad ti je drzava tako progresivna, o inovacijama nema vesti, ima reality VIP licnosti, ceca, njen sin, parovi, farme, svadje sa komsijama i progresivni sr-politicari. pa ako vec ucestvujemo u raspravi, ipak je ovo najbolje sto nam stoji na raspolaganju.

 13. Istina... kaže:

  @Bunjevac

  EU se raspada i, poput Jugoslavije, nestaće. Vojvodina neće biti samostalna nego deo Nove Austrougarske. Dajte, bre, uključite Realnost.

 14. croat kaže:

  Kenjeres Andras ako je verovati Wikipediji 1921 je ukupno Nemaca i Madjara zbirno bilo oko 45%, Srba oko 35% a Hrvata i njihovih derivata oko 8%, da je bilo demokratsko glasanje bilo bi vrlo neizvesno gde bi Vojvodina zavrsila. No kao i obicno narod niko nista nije ni pitao , ta skupstina je bila farsa, sve je to bilo iskrojeno u Parizu i Londonu. Mi smo tada kao ratni plen pripali Srbiji i posle sto godina nazalost sada (ne) kulturno, duhovno i materijalno zaista jesmo Srbija.

 15. rax kaže:

  croat, ali to je vec godina 1821!

 16. Megille kaže:

  Gospoda iz DSS-a su ipak ‘malo’ pomešali lončiće… citat ‘ Demokratska stranka Srbije u petak će svečanim skupom u malom amfiteatru Otvorenog univerziteta obeležiti stogodišnjicu prisajedinjenja Bačke, Baranje, Banata i Srema Kraljevini Srbiji.’ citat završen.
  Prisajedinje je bili sa Kraljevinom Srba ,Hrvata ,i Slovenaca .-Mala digresija

  Prilog :
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Nastanak_Kraljevstva_Srba,_Hrvata_i_Slovenaca

 17. saša kaže:

  @croat i bunjevac
  Što se vi javljate. Pa šta bi ste hteli da su se Bačka, Baranja i Banat prisajedinili tada nepostojeći Hrvatskoj. Da se to nije desilo vi bi ste i dalje bili samo Ugarski konjušari. Što nam ne vratite Baranju. Zahvaljujući onom komunističke disidentu Đilasu Baranja je pripala Hrvatskoj.

 18. bac Vranje kaže:

  @ Megille
  isti izvor, isti jezik
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Novosadska_skup%C5%A1tina

 19. Megille kaže:

  saša : Sve što vidiš u Bačkoj ,Baranji i Banatu su izgradili Austrijanci i oni koje ti iz zlobe nazivaš ‘konjušarima’. Naime da nije bilo tih ‘ konjušara ‘ koji su oslobodili te krajeve od turskog zuluma ,danas i nakon 1918 unatoč svim nastojanjima da se uništi infrastruktura ,arhitektura ,kultura duh i ostalo Bačke ,Baranje i Banata ostao je deo Europe a ne Balkana. Što se tiče Đilasa on je u jednom televitijskom predavanju potvrdio da po planu kolonizacije te krajeve nakon proterivanje lokalnog stanovništva ( Nemaca, Austrijanaca i delom Mađara ) nakon WW 2 Hrvati su ostali u većini ,te je bilo predviđeno da iz opustošenih krajeva nakon rata tamo se koloniziraju upravo Hrvati…To je fakat ,ko je koga i kako preveslao ,menjao ili izabrao naciju posle ‘jugoslovenstva’ priča je za sebe. Kao i godina1878 gde se daje više odgovora na ova pitanja.

 20. dizajner kaže:

  @Istina raspada ti se mozak

 21. Istina kaže:

  @dizajner

  Hoćete li još jednu Istinu? I Amerika (Sjedinjene američke države – SAD) se raspada, nestaće kao i Jugoslavija, Sovjetski savez, Sjedinjene evropske države (SED = EU)…

 22. saša kaže:

  @Megille
  Austriju i Ugarsku od Turaka, a samim tim i Evropu vekovima su branili Srbi na Kosovu, u Krajini i u Šajkaškoj. Nekada je to bilo sa više nekada sa manje uspeha, uglavnom zahvaljujući njima Osmanlijsko carstvo se nije proširilo u Evropu.

 23. stormwatch kaže:

  @saša

  „Što nam ne vratite Baranju.“

  Baranja nikad nije ni bila vasa, tako da ova glupost sto ti tu pricas nema veze sa vezom. Baranja i Backa su ti Madjarske zemlje koje su predate u ruke SHS u toku podele plena posle WW1….sve po cemu je Subotica poznata izgradili su pre vise stotina godina Madjari, Jevreji i Nemci. Vi mozete fabrikovati istoriju, fabrikovati Bunjevce, fabrikovati realnost…ali nas hiljade i hiljade dobro znamo zasto smo otisli odatle, nas ne mozete fabrikovati, izolirati i prisvajati….a to tebi i tvojima najvise smeta.

 24. stormwatch kaže:

  @malishizoidni nazi multinik shovinista

  Ti bi voleo da se EU raspadne, ali to se nikada nece desiti…ali ja znam sta oce…..
  EU ce u buducnosti biti SAMO pravi i originalni EU…koji se sastojao od ukupno 6 zemalja koje su ga i napravile a od ovih sto su usli kasnije ostace samo Irska i Danska (znam da ne znas taj podatak, ali Britanija nije bila tamo u originalnoj konstalaciji nego je na kolenima usla u EU 1973 godine)…znaci, ono sto je bilo nekada EU, samo to i je danas EU…Francuska, Belgija, Zapadna Nemacka, Holandija i Luxemburg….sve ostalo sto je uslo posle toga osim Irske i Danske, to su oportunisticke zemlje koje su se dobro ovajdile na slobodnoj trgovini sa ovih sest zemalja, a ex komunistichko/fashisticke vukojebine tipa rumunije, madjarske, bugarske, italije, ceske, slovacke, hrvatske, poljske, ddr-a, slovenije i slicno, ne samo da su se dobro ovajdile od besplatnog protoka njihove robe u EU nego su i uzele milijarde i milijarde Eura od iste te EU a danas jedu govna protiv iste zajednice bez koje opet gacha ne bi imali ko u doba SSSR-a….e tome polako dolazi kraj….EU je projekat stabilnih, demokratskih, multikulti, tolerantnih, radnih, vrednih i uredjenih zemalja….a kad ta EU opet postane zajednica istinskih EU zemalja, tada se zavrsava period finog i lagodnog zivota na racun EU u istocno evropskim i juzno evropskim vukojebinama.

 25. Megille kaže:

  @ stormwatch- ‘ Što nam ne vratite Baranju ? ‘ Zato što 1878 nije bila deo Srbije već neke druge države…Dobro znaš istoriju ,sviđa li se to nekom ili ne…

 26. stormwatch kaže:

  @Megille

  Sada su meni neke stvari u vezi tebe jasne….mali shizoidni nazi multinik shovinista, sasha i ti ste upravo nazadnjacki mamci…dobro ja znam kakve vi spiskove pravite…ovo porukom si se otkrio…nisi je ni procitao do kraja.

 27. Istina... kaže:

  @Agentura

  Kakvog li poluznanja, sve odzvanja.

 28. Nikola kaže:

  Ma sve je to „u redu“,ajmo pogledati malo u budućnost…. Srbija kao država nema niti jednu državu koja je prijateljski nastrojena prema njoj,realno gledajući.Kao prvo ,iz kog razloga je to tako a kao drugo ,dokle može „levitirati „u takvom okruženju?

 29. dizajner kaže:

  @Istina Sta se desava sa Rusijom?

 30. stormwatch kaže:

  Ja sam ceo zivot ucio kako je to prisajedinjenje bilo kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca……mene medjutim interesuje zasto se ta tvorevina nije zvala kraljevina Srba Bunjevaca i Slovenaca kada su jelte Bunjevci bili vecina….nesto ce biti tu da ne stima jer se vecinski narodi Madjari i Nemci nista nisu pitali, a Bunjevci koji su onomad isto mrzili Hrvate kao i danas, nisu bili uvrsteni imenom svoje nacije u zvanicni naziv drzave. Majmunisanje se nastavlja i posle 100 godina.

 31. napredna konjina kaže:

  Šta se ovi već toliko na sve strane kurcse s tim „prisajedinjenjem“ umesto da pogledaju današnju bedu od države i da se zapitaju kako su tako nisko pali za tih 100 godina.

 32. Megille kaže:

  Bunjevačko pitanje na svakom koraku…Dobro su oni živeli za vrema Tita kada su bili Hrvati -konstitutivni narod Jugoslavije. Zaposleni na značajna mesta po zaslugama Komunističke partije. Partija i država ih je školovala u duhu samoupravljanja. Onda nisu se bunili protiv ‘ Hrvatstva ‘ ,jer po tom kljuću su prosperirali. Ali danas eto ‘ ponovo su oslobođeni’ i ne moraju više biti Hrvati već su postali Bunjevci. Dokle? …Prepuštam vašoj fantaziji.

 33. saša kaže:

  @stormwatch
  Meni jedino smeta što pljujete u bunar iz kog pijete.

 34. stormwatch kaže:

  @saša
  Ja ne pijem iz tog bunara već dobru deceniju, da je bilo sreće ne bi pio vec dobre 22 godine….hvala vam na vasem bunaru iz kog se ne izlazi, ne treba mi….dugo sam bio u njemu….vi uzivajte slobodno…

 35. napredna konjina kaže:

  Yebete vi vaš Miloševićev bunar.Otaleg se nemož izać jel je to pako u kome gori i Milošević,a zanjim ćedu i oni Bunjevci što metanišu prid onom slikom.Jeno onaj Bajić je već fajin naoro za pako…

 36. napredna konjina kaže:

  Jestel vidli kaliku trbušinu je puštio ovaj Bajić.Otiće na krv ako se još bude bavio politikom jel mu izleda otog raste trbušina.

OSTAVITE KOMENTAR