Dug Svilarovih Fondu PIO : Milion dinara

Prema rečima majke Slađane, zbog teške bolesti osmogodišnje ćerke Marije, koja pohađa prvi razred Specijalne škole „Žarko Zrenjanin“ u Subotici, rešenje za uvećanu tuđu negu i pomoć dobili su 2009. Devojčica je bolesna od samog rođenja, višestruko je ometena u razvoju, ima elemente autizma, napade epilepsije u snu, koeficijent inteligencije manji od 40, te je rešenje dobijeno na osnovu sto odsto oštećenja.

Kako  na vreme nije urađena revizija rešenja o primanju tuđe nege i pomoći za bolesno dete, porodica Svilar, iz Karađorđeva kod Bačke Topole, pokrajinskom PIO fondu mora da vrati čak milion dinara.

svilar_620x0

– Dobili smo rešenje, ali u njemu nigde ne piše da li je trajno ili treba raditi reviziju slučaja – priča majka Slađana. – Kada sam od drugih majki saznala da odlaze na revizije da bi im se pomoć produžila, odmah sam zvala Centar za socijalni rad u Bačkoj Topoli, pitala da li i kada je potrebna kontrola. Samo mi je rečeno da ću biti obaveštena. Nekoliko puta sam pitala, ali nisam dobila odgovor, a tek u septembru 2014. stiglo nam je obaveštenje da nam je nega istekla još u aprilu 2012. i da treba da dostavimo nove nalaze.

Međutim, pošto se Marija, koja još ne može da govori niti da samostalno jede i pije, razbolela i zbog jake prehlade pila antibiotike, porodica je tek u martu uspela da preda novu dokumentaciju. Komisija u Subotici je konstatovala da je „devojčica napredovala i da su sada oštećenja 70 odsto, zbog čega će umesto 26.000 dinara dobijati umanjenu pomoć od 8.526 dinara“. Sve vreme pomoć je stizala na adresu petočlane porodice u Karađorđevu.

– Kao i svakog roditelja, obradovalo me je mišljenje da je napredovala, mada je ona i dalje loše – nastavlja majka. – U avgustu mi je stiglo rešenje da je pomoć umanjena, ali od septembra ne dobijamo novac. U CZSR su nam rekli smo dužni milion dinara, zbog čega nam je ukinuta dalja pomoć. Tek posle mog poziva su mi poslali rešenje iz Pokrajine na koje sam uložila dve žalbe, ali odgovora još nema.

Povodom tvrdnji Slađane Svilar, iz Republičkog fonda PIO „Novostima“ su saopštili da nije tačno da je ukinuto pravo na novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć.

– Na kontrolonom pregledu u prvostepenom postupku veštačenja ukinuto je pravo na uvećanu tuđu negu i pomoć od juna 2015, na šta se majka žalila – preciziraju u PIO fondu. – Žalba je u završnoj fazi drugostepenog postupka.

Prilikom veštačenja 2009. utvrđena je potreba za tuđom negom i pomoći, kao i uvećanom tuđom negom i pomoći. Zakonskim propisom je određen kontrolni pregled, koji je trebalo da se obavi aprila 2012. Fond je dobio predmet na postupanje tek aprila 2015. godine, kada je utvrđeno da i dalje postoji potreba za tuđom negom i pomoći, a ukinuta je uvećana ova prinadležnost koja se odnosi na sto odsto telesno oštećenje.

Lekar veštak, kako dodaju u Republičkom PIO fondu, ceni zdravstveno stanje na sam dan pregleda, a ne retroaktivno, odnosno unazad, što je u nalazu lekara i naglašeno.

– Zakonom je propisan kontrolni pregled za tri godine, i trebalo ga je obaviti aprila 2012. – objašnjavaju u republičkom PIO fondu. – Sektor za medicinsko veštačenje u okviru Fonda PIO uslužno je veštačio za centre za socijalni rad, tako da Fond ne učestvuje u donošenju rešenja o pravima i obavezama koje iz toga proističu.

 

MAJKA SE HVATA ZA GLAVU

Pored Marije, Slađana i Radosav Svilar imaju još dvoje maloletne dece. Majka sa devojčicom svakog dana autobusom iz Karađorđeva dolazi u Suboticu i čeka je dok traju časovi. Do pre nekoliko dana, kada se glava porodice zaposlila, bili su korisnici socijalne pomoći.

– Ne znam kako da vratimo ovoliki dug – hvata se za glavu majka.

 

NovostiKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  strasno, dete bolesno i ukinu mu tudju negu, a ima ko je potpuno zdrav sposoban za poso dobija tudju negu, socijalno, uzivaju kupujuci kola dok drugi ne mogu ni biciglu da kupe

 2. Anonimni kaže:

  Tako je to kod nas. Leva ruka ne zna šta desna radi. 🙁

 3. Pravdoljub .. kaže:

  Povodom ovoga se ne oglašava lokalni ministar socijale? Vujadinoviću mogao bi pomoći ovoj porodici,nebrini nisu „neke tamo nacije“ što ti umeš da uzimaš za merilo.dajte ovom detetu prevoz automobilom. Ako mogu službena vozila koristiti neki koji su juče stigli u Suboticu ili ćerka naše vrle guvernerke, obezbedite i ovom detetu.

 4. Lala kaže:

  Što ne ispitate i drugu stranu… Ni ni gđa Svilar nije baš tako naivna i mutava… Koristila je svesno veći isnos nadoknade godinama a za koju nije imala pravo, verovatno misleći da to niko neće primetiti i tražiti nazad i da će se izvući sa tim, a sad kuka na sva zvona….

OSTAVITE KOMENTAR