Dva subotička suvenira

Kada biramo suvenir za nekoga ko je gost, ili pak mi iz Subotice nosimo nešto što bi trebalo da bude podsećanje na „grad pod tornjem“, možda je najbolje poći od toga šta je to što bi i sami voleli da dobijemo. Ako nam je prilkom biranja stalo da taj predmet ne završi odmah na nekom tavanu ili na dnu fioke pune drangulija, valja znati da je najbolji suvenir onaj koji ima nekakvu upotrebnu vrednost.

Evo dva zanimljiva primera

Veoma lepo oslikana futrola za naočare (Optic-line). Na slici su prepoznatljive subotičke građevine u živim bojama, složene kao kolaž.

Limena kutija NEGRO – stogodišnje izdanje ! Unutra su poznati subotički bomboni a kada oni nestanu, vlasniku ostaje fina kutija koja u budućnosti treba da postane antikvitet.KOMENTARI

 1. Collectionneur kaže:

  Ako je Negro kutija napravljena od solidnog lima koji nece za kratko vreme oksidirati, i ima jedno limitirano izdanje, moze postati solidan kolekcionarski predmet i dansnja investicija ce se onda sigurno jednog dana u buducnosti dobro rentirati.

 2. HPTN kaže:

  Ja sam se dosta razočarao kada sam hteo da kupim subotički suvenir za poklon:

  1. odem u suvenirnicu – ona ima neko radno vreme od 8-14h ili tako nešto (svi znamo da se turisti uglavnom šetaju izjutra, jel?), pa još ne radi za praznike!!! (jer turisti uglavnom dolaze radnim danima, jel?). Hajde sačekam treći januar, dođem oko deset, kad ono – INVENTAR! Glavni cilj im je da slučajno neko ne kupi nešto jer bi onda možda morali malo da rade, čini mi se. I pitam se koje je to partije kadar uhlebljen tamo da „prodaje suvenire“ neprazničnim radnim danima 8-14h?

  2. Odem u neke knjižare, neću sada da kažem koja u Štrosmajerovoj je u pitanju 🙂 , kada ono tamo svega od rezbarenih srpskih grbova do figurica sa šajkačama, jedino jedva išta vezano za Suboticu! Samo par baš ružno odštampanih šolja sa gradskom kućom.

  Osoba za koju je poklon bio je već bila u Srbiji i hteo sam da kupim baš subotički suvenir – kad ono ŠIPAK! Slika i prilika Srbije danas, nažalost…

 3. Anonimni kaže:

  Bilo bi super drzati kafu u tim kutijama, ali to zavisi od dihtunga. Mene bi licno to odusevilo.

 4. De la Croix kaže:

  Ima odličan dihtung a ilustracije na kutiji su onako… reljefne. Baš je nabudženo. Mislim da je ovo najbolja limena kutija ove vrste do sad.

 5. Jutro kaže:

  Ova futrola mi se baš i ne dopada, kineska a oslikana ili nalepljena ilidekupaž. Ima možda orginalnijih futrola a da ne bude kineska.
  Kutiju Negro bonbona sam kupila u Rodiću sebi jer mi se dopala!
  Suvenirnica pod tornjem se zatvara a što se tiče radnog vremena ,potpuno se slažem sa komentarom našeg sugrađanina.
  Turistička organizacija treba da preuzme suvenirnicu od muzeja,pa ćemo videti šta će se dalje dešavati!

 6. Dietrich Gyula kaže:

  jedini pravi suvenir sa ovog prostora je BIBER CREP, SA MOZAIKOM

 7. Ana.luppono kaže:

  .SUPER.

 8. croat kaže:

  Secam se dok je jedan momak drzao onu suvenirnicu pod tornjem ( mislim da on danas proizvodi tradicionalne papuce) onda je zaista bio sjajan izbor suvenira tamo ali su ga nazalost oterali zato sto je previse dobro radio. To vec tako kod nas. Sto se tice suvenira ja imam neke slamarke pa kupim nesto sto vec imaju, to mi je nesto karakteristicno za Suboticu. Zvonko Bogdan vino mi je „suvenir“ broj dva.

 9. Milan kaže:

  Na zalost Turisticka organizacija se vec pokazala katastrofalnim izborom suvenira u Info centru na Palicu (tramvajska stanica) tako da ne treba ocekivati da ce biti bolje u gradu. Muzejska suvenirnica pod tornjem je obavezno imala sezonu godisnjih odmora kada je najvise turista u gradu, a uredno ima radno vreme od 12 do podne ili „vracam se odmah“.
  Futrola za naocale je kineski proizvod, pa je upitan kvalitet.
  Ta knjizara uzima masovno proizvedne suvenira od jednog beogradskog uvoznika iz Kine. Radi se o kic suvenirima kone Kinezi stancuju za ceo svet i samo menjaju natpise, pa tako iste motive mozete kupiti na Balatonu, na Jadranu, u Bugarskoj, Grckoj itd.
  Jedina suvenirnica vredna pomena je pored hotela Glorija. Tamo ima lep izbor rucno radjenih suvenira domacih rukotvoraca.

OSTAVITE KOMENTAR