Dve moguće lokacije za novu Kvantašku pijacu

Kako bi zadržali prodavce na pijacama i privukli više kupaca, „Subotičke pijace“ planiraju nova ulaganja u gradske tržnice.

Nadležni u JKP „Subotičke pijace“ kažu da će Kvantašku pijacu u budućnosti iseliti ili u blizinu industrijske zone u Malom Bajmoku, ili pak na prostor nekadašnje druge kasarne. Lokacija druge kasarne čini se kao bolje rešenje jer većina, gotovo 70 odsto zakupaca, odnosno prodavaca robe na veliko na pijacu stiže upravo iz pravca severa. Na taj način olakšali bi im saobraćaj, a prostor pruža i više infrastrukturnih pogodnosti.

Nadležni smatraju da kvantaškoj pijaci nije mesto u centru grada, i sledeći primere drugih gradova uskoro bi trebala da se nađe na gradskom rubu, gde pristup mogu da imaju i teretna vozila. Sabolč Engi, proizvođač iz Bačkih Vinograda ne slaže se sa ovim rešenjem: „Za nas bi bilo najbolje rešenje da pijaca ovde ostane, jer se prodaja na veliko u poslednje vreme toliko smanjila, da stanovnici grada ne kupuju od nas, mi bi mogli da zatvorimo radnju“.

Silvija Horvat, proizvođač sa Hajdukova potvrđuje da ovde najradije kupuju penzioneri, jer jeftinije mogu da kupe kvalitetnu robu. Zbog toga smatra da ovde treba da ostane jedna jeftina pijaca na malom prostoru, dok bi prava kvantaška pijaca trebala da se formira negde drugde. „Godinama već znamo da će se jednom preseliti Kvantaška pijaca, jer stvarno iz ugla saobraćaja lokacija centra grada ne odgovara jednoj kvantaškoj pijaci“, kaže Silvija Horvat, proizvođač iz Hajdukova.

Nedavno obnovljenu pijacu nedaleko od osnovne škole „Majšanski put“ su predali na upotrebu, ali prodavci još nisu počeli da koriste natkriveni deo. „Sada je zastoj kod „Elektrovojvodine“, treba da uključe struju. To ćekamo već skoro mesec i po dana“ kaže Aleksandar Major, prodavac, Subotica.

Početkom januara legalizovana je pijaca na Teslinom naselju, do sada je bila zavedena kao poljoprivredno zemljište. Sada se planira njena potpuna obnova. Potrebno je dodatno osvetljenje, pijaca je na promaji, a nedostaje i parking. Đerđ Farkaš od 1984. godine prodaje na pijaci na Teslinom naselju, i raduje se vestima o ulaganju: „Veoma je potrebno, posebno parking. To nam je uvek nedostajalo“.

Mihalj Šoregi, proizvođač sa Palića čitave godine prodaje svoju robu na pijaci na Teslinom naselju: „Dobro bi bilo da malo obnove pijacu, da ne izgleda ovako“.

Prodavnice prema ulici Partizanskih baza tako će biti postavljene da mogu da se otvaraju i prema hali i prema ulici, pokazao je našoj ekipi planove Karlo Rumenjaković, informatičar“ u JKP „Subotičke pijace“. Ispred ulaza bio bi veliki parking, namenjen i prodavcima i  kupcima. „U planu je izgradnja magacinskog prostora, ukoliko se za tim ukaže potreba. Ukoliko zakupci iskažu potrebu, da i za to ima mogućnosti. Naravno, čitav prostor bi bio ograđen, a planiramo i postavljanje nadzornih kamera“ rekao je Karlo Rumenjaković, informatičar u JKP „Subotičke pijace“.

Cilj je stvaranje moderne pijačne hale na čiji krov bi bili postavljeni i sunčani kolektori. U toku je izrada planova, i može se očekivati da i radovi ubrzo započnu.

 

RTV Pannon

 KOMENTARI

 1. Pera kaže:

  Zar nije plan kod kasarne da bude neki buduci kompleks zgrada i trzni centar?

 2. Quando kaže:

  Ovde je reč o DRUGOJ kasarni

 3. ffilozoff kaže:

  A ZASTO se preseljava kvantaska pijaca,kad, slaba je ponuda,malo prodavaca,a i megamarketi ih unistavaju cenama…

 4. Ime kaže:

  Ista priča je bila i za vreme vakta prethodnih. Identična.

 5. Paprikar kaže:

  Od toliko problema u nasem gradu.bas nam prazna kvantaška pijaca jedini problem,ali novi direktor stigao pa se mora odmah krenuti u ‘akciju’ punjenja svojih džepova (i naravno procenat ‘velikom Donu’ )….a ‘vrabci na grani znaju’ da ih je najlakše puniti raznim rušenjima.gradjenjima.rekonstrukcijama.popravkama itd.itd

 6. ludom radovanje kaže:

  Zabole njih za kvantašku pijacu. Izmestiće negde gde više niko neće da dolazi a ovde će podići 2-3 zgrade.

 7. Taky laky kaže:

  Ime.odgovor.Nije istina,Teslina pijaca je trebalo da se preseli na medju Mz Kertvaros ,Mali radanovac,Zel naselje i Makova sedmica .Kruzni tok kod kireske,part baza.Tamo je trebala biti i zajednicka ambulanta,polic ispostava,vozilo hitne pomoci i vozilo vatrogasne jedinice.Sadasnja pijaca na Teslinoj bi bila parking.

 8. Pajo kaže:

  Odlicno sto se unistavaju pijace radi mega markrta. To proizvodjaci trebaju da pestanu proizvoditi i uvoz treba povecati.A parcele trebaju investitorima da grade zgrade sa malim stanovima da zarade na upropastavanju drugih.

 9. Ime kaže:

  @Taky laky
  Vest iz 2008.
  PRVO PROŠIRENJE MLEČNE PIJACE
  „Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace“ već sedam godina pokušava da realizuje projekat izgradnje nove kvatnaške pijace. Kao najpogodnija lokacija predvidjen je prostor na mestu sadašnje druge kasarne. Medjutim, pregovori sa vojskom oko otkupa još nisu završeni. Budući kvantaš bi trebalo da se prostire na oko pet hektara, što je tri puta više nego na sadašnjoj lokaciji. U medjuvremenu, „Subotičke pijace“ će početi sa izgradnjom zatvorene pijace, na Trgu Jakaba i Komora. Reč je o takozvanom „B“ bloku koji će se nalaziti na levoj strani Trga, a početak radova je u planu za narednu godinu.“

 10. Istina... kaže:

  Jos jedno sjajno resenje koje pogoduje stranoj robi. Najsjajnije bi bilo potpuno ukinuti domace, na cemu se intenzivno radi. Hajde, Agenturo, udri!

 11. Dane kaže:

  Subotica ce jos malo bit pust grad,nema ljudi ni na Mlijecnoj pijaci. Samo ne znam ko ce im dolazit u drugu kasarnu da pazari,kad su ostali samo penzineri.A planiro neko od novopecenih nogatasa pravit zgrade !!! Dobra lokacija!!! SVE JE OVO TUZNI DO BOLAAAA!!!!!

 12. Lenin kaže:

  @Dane „Subotica ce jos malo bit pust grad…“
  Ne sekiraj se.Već se uveliko dopunjavaju populaciju sa juga.Mađara sve manje i manje.Čak i stariji se odsele u stransvo,bliže svojima.U Subotici 1991. još je bilo oko 70000 osoba mađarske nacionalnosti.Sada ako ima 30000 biće fain.“Indostrijska Zona“ Mali Bajmok se stalno dopunjava radnu snagu sa južnih delova države.Čak i organizovani autobusi dnevno prevoze radnike npr iz Srbobrana.Ako krene građevinarska sezona,treba pogledati gradilišta,skoro svi radnici sa juga.Neki sezonski ali neki ostanu zauvek.Prodaju kuće u zavičaju a tu uplate tu svotu u stan,a razliku odplaćuju u ratama.Zašto se zadnjih godina toliko se gradi višespratnica u Subotici?Zato!A interesantno je da ti doseljenici ne pazare na pijacama,nego u hipermarketima.

 13. Istina... kaže:

  @Lenin

  Izgradnja nekretnina nema veze sa migrantima.

OSTAVITE KOMENTAR