Dve žene prošle kroz centar za žrtve seksualnog nasilja

Opšta bolnica u Subotici jedna je od sedam zdravstvenih ustanova u Vojvodini u kojima su osnovani Centri za žrtve seksualnog nasilja u okviru projekta „Zaustavi – zaštiti – pomozi“.

U opremanje Centra za žrtve seksualnog nasilja, koji je u Opštoj bolnici u Subotici osnovan 2017. godine u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo „Zaustavi – zaštiti – pomozi“, investirano je oko 790.000 dinara, a do sada je ovde pomoć pružena dvema ženama koje su pretrpele seksualno zlostavljanje.

„Centar ispunjava sve potrebne kriterijume za prijem i obradu pacijentkinja koje su preživele seksualno nasilje. Centar je dostupan od 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. U rad tog Centra su, pored zdravstvenog osoblja u Opštoj bolnici Subotica, uključeni i pripadnici Policijske uprave i Javnog tužilaštva“, kaže dr Bojan Mrđanov, predsednik Radne grupe za žrtve seksualnog nasilja u Opštoj bolnici Subotica.

Dr Gordana Krtinić, zamenica direktora Opšte bolnice Subotica, ističe da je od presudnog značaja što, pored zdravstvenih radnika, u zbrinjavanju žrtava seksualnog nasilja učestvuju i sve druge institucije.

„Cilj je da žena koja je žrtva seksualnog nasilja prođe kroz taj proces sa što manje trauma“, objašnjava dr Gordana Krtinić.

U okviru projekta, koji resorni pokrajinski sekretarijat sprovodi od 2016. do 2019. godine, a čiji je cilj snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje, Medicinski fakultet je obučio 1034 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, a planira da obuku prođe 1500 medicinskih radnika u Vojvodini.

„Prepoznato je da, za ove žrtve, nije postojalo dovoljno pažnje, usmerenosti i stručnosti, niti je bilo dovoljno iskustva i koordinacije u radu nadležnih službi. Ono što se sada obezbeđuje, što je novina, je poseban prostor koji omogućava da žrtva seksualnog nasilja ne mora da sedi u hodniku i čeka da bude primljena. Dakle, obezbeđujemo joj jedan nivo privatnosti“, kaže Biljana Delić, koordinatorka projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Afrodita Marić, koordinatorka Centra za podršku ženama za Severnobački okrug, ističe da je jedinstvenost ovog projekta upravo u tome da se žrtvi, na jednom mestu, obezbedi i psihosocijalno savetovanje i medicinsko zbrinjavanje.

„Pored toga, sada policija sa žrtvom nasilja može da obavi razgovor u bolnici, kako bi se sprečilo da, više puta, mora da opisuje traumatičan događaj“, objašnjava Afrodita Marić.

U okviru projekta „Zaustavi – zaštiti – pomozi“ u Vojvodini je osnovano sedam centara za žrtve seksualnog nasilja. Prva dva, krajem 2016. godine, počela su s radom u Novom Sadu i Zrenjaninu, a tokom prošle godine takvi centri osnovani su i u Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Somboru i Subotici.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR