Двери предлажу : Од бивше касарне војске направимо затвор

Град Суботица је пре две године тачније дана 12. новембра 2015 купио касарну војске Републике Србије на рок отплате 5 година за 3 милона евра. Средства се за ту намену издвајају  из буџета града која нису мала а да се сврха и намена објекта не зна .

Двери Суботице предлажу да се касарна намени за  Казнено поправну установу за чију намену и не треба неко велико улагање. Садашњи затвор у Суботици је премали да прими све оне који би требали да издржавају казну. С обзиром да живимо у драматичним временима  где се богаћење појединаца врши највећим делом кршењем закона, ако желимо да изградимо праведно друштво у будућности све оне који су кршили закон треба процесуирати.

Пре пар дана нас је и локално тужилаштво подсетило да се примена закона и привођења правди одвија по критеријумима који сигурно нису у интересу друштва, спречавања вршења кривичних дела и у крајњој линији задовољења правде. Двери посебно напомињу да би пред законом сви морали бити једнаки, те сматрају да правда мора бити достижна, а један од показатеља  је и адекватно кажњавање учинилаца кривичних дела и издржавање казни у казнено поправним домовима.

Приступ тужилаштва да се казна и за нешто озбиљнија кривична дела замени за обавезу уплате новчаног износа и одбачај кривичне пријаве као да се ништа није ни десило уводи нас у систем где ће они који имају финансијских  средства у изобиљу увек бити заштићени од било какве одговорности, а они који их немају незаштићени.Такав однос тужилаштва у односу на грађане је све само не једнакост пред законом.  Сматрамо да је одлука која је донешена у вези кривичне пријаве против градоначелника и његовог страначког колеге  сасвим јасан показатељ да је закон дискриминаторски, да пружа могућност да се одређени, мањи број грађана ставља у повлашћен положај, односно да готово слободно могу да врше кривична дела, а касније да „откупе своје грехе“ новцем који им не недостаје. Сматрамо такође да се Кривични законик мора мењати, да се починиоцима кривичних дела, ако се докаже њихова кривица, по правилу морају изрицати одговарајуће казне, па и казне затвора, које казне ће се извршавати  у казнено поправним установама, а да се споразуми тужилаштава са осумњиченима, тзв. одлагање кривичног гоњења, може применити само у одређеним случајевима када је то оправдано, нпр. ако је лице које је извесно учинило кривично дело својом сарадњом довело до расветљавања других кривичних дела.

Ако би се  правосуђе придржавало закона и начела једнакости пред законом, тада би можда и виновници оваквих кривичних дела издржавали казну, а истовремено и радили на улепшавању нашег града Суботице, кроз друштвено користан рад, чиме би се послала и јасна порука грађанима, младим људима пре свега, да се бахатост и криминал не исплате, већ напротив, као и свуда у свету, да се кажњавају.

 

Градски одбор Српског покрета Двери у СуботициKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Evo, koje smo ti mi jadno društvo.
  Dve su se vesti ovde na ovom sajtu dosad pojavile danas:
  Jedna vest govori o potrebi proširenja groblja, a druga vest je o ideji proširenja i premeštanja zatvora u kasarnu, jer nema dovoljno slobodnih mesta ni na jednom ni na drugom mestu.
  Groblje, zatvor, jedno je mesto za one koji više nisu živi a drugo za one koji su sa druge strane zakona.
  E, sad molimo još jednu vest o živima i normalnima, ako takvi uopšte postoje, pa je današnja norma ispunjena.

 2. Χρόνος kaže:

  Bolje da ste predložili Dom za stare i rešili sve probleme!
  Svakako će ostati samo penzioneri i kriminlaci u Subotici kako se stvari kreću

 3. Oliver K kaže:

  Zasto Subotica uopste mora da ima zatvor?

 4. Pravdoljub.. kaže:

  Lider DVERI je u pravu što se tiče zatvora. No ipak moramo bolje sagledati situaciju, da bi smo sastavili spisak kandidata za zatvor..Nije za zatvor džeparoš, nego onaj koji mu to dopušta a nama neda da mu zalepimo šamarčinu zbog toga.

 5. Posmatrač kaže:

  Nisam za to da se pravi zatvor, ali dobro je da se neko dotakao teme kupovine kasarne (a ja bih dodao i Doma vojske) koja nas skupo košta, a ne zna se buduća namena.

  Kad već novinari nemaju m**a da pitaju gospodu u gradskoj kući šta se dešava skupom vojnom imovinom (da ne pričamo o propalom tenderu za pozorište, nastavku radova na Y kraku, ali to sad nije tema), dobro dođe i ovako saopštenje.

 6. Salamander kaže:

  U pravu ste za pravosudni sistem koji je po svemu sudeći nakaradan, ali niste u pravu za namenu kasarne jer bi trebalo da se taj objekat iskoristi u komercijalne svrhe a ne za zatvor – a zašto nije već iskorišten to je neka druga (politička) priča gde niko neće odgovarati za gubitke kao i obično. Da postoji zakon u ovoj državi neko bi za takvu investiciju (glupost) i kupovinu doma vojske koja je odrađena po političkom ključu zbog „državnog“ interesa dobio veliku kaznu i bila bi mu izrečena zabrana obavljanja svih javnih funkcija do kraja života – kamo sreće da takav zakon postoji onda bi smo već davno rešili sve probleme jer bi političari koji su se ogrešili o zakon nestali iz javnog života na marginu društva gde i pripadaju.

 7. Glavni kaplar svih kaplara kaže:

  Vojni objekti se prodaju narodu kao da ih je necija zena donela u miraz. Narodu prodavati narodnu imovinu je vic kao i onaj sto prodaje Ajfelovu kulu pijanim Americkim turistima. Narod je dao vojsci objekat da se njime koristi, i vojska ukoliko nema potrebe za njim, onda ga vraca narodu. Vojska je narodna i sluzi narodu, ali ocito samo onda kada narod treba da je hrani, oblaci i timari. Imas sina, hranis ga , podizes ga, skolujes ga, jednog dana postaje advokat i pitas ga za pravni savet, on ti ga da, a uz njega i racun za pravni honorar.

 8. ffilozoff kaže:

  NARODNU kasarnu prodali NARODU,za 3miliona necega,sve zvrji prazno??? KO je bio na vlasti onda 2014???

 9. Pera kaže:

  Da se izmesti zatvor iz centra grada ili pritvor ( koja god da mu je namena).Treba nam zatvor za dzeparose i ostale, ali da se isti bave drustveno korisnim radom.Skupljanje smeca po gradu,sisanje travnjaka i ograda,sadjenje novih sadnica ecc

 10. afet kaže:

  cuj ove opozicione botove. pa bolje da unutra smestite siromasne bez doma da im napravite bar neke domove da ih skucite i usrecite za ceo zivot.
  a kad smo kod zatvora ima medju opozicionim botovima onih koji su tukli novinarke pre koji mesec pa bi i oni mogli malo u tvorza

 11. croat kaže:

  Osnujte univerzitet i napravite tamo kampus!

 12. tarabetina kaže:

  ja pitam oce gradske,zasto je ta kasarna kupljena kad je grad sagradio onih davnih godina? zasto vojska nije jednostavno vratila objekat koji je dobila na 99 godina !!! ko je tu ukrao novac ?

 13. Radoslav kaže:

  Obzirom da ovakvim istupom u javnosti autor saopstenja vrsi pritisak na pravosudne organe, da li je spreman da zakon pocnemo primenjivati od njega na nacin na koji on misli da je adekvatan?

 14. stormwatch kaže:

  TACNO! A u taj zatvor prvo SVE Ratne Huskace, ratne profitere, nacionaliste, lazne patriJOTKE i one koji su osamdesetih poceli projekte velike Srbije i devedesetih ih „uspesno“ sprovodili….jos bolje, napraviti novi Goli Otok od zatvora, jer je upravo Goli Otok ono sto je potrebno da se marva koja jede govna vec 35 i kusur godina kazni!

 15. Goran kaže:

  Hostel za sve ljude i prolaznike koji prolaze kroz nas grad. A u kantini petkom vojnicki pasulj za sve koji ga vole. Napraviti dobru reklamu. I naravno hrpu odlicnih magacina za skladistenje roba svih profila.

 16. JaPaja kaže:

  Posle dopustanja redakcije ovako vulgarnih reci predlazem redakciji da ukine mesto moderatora sajta jer pustanjem ovakvih vulgarnosti besmisleno je vrsiti bilo kakvu kontrolu napisanog sem ako neki nemaju dozvolu od redakcije da to permanentno rade.

 17. Afet kaže:

  Ili bar za migrante da se stave neka sklonista i smestaji

 18. MILENIJA kaže:

  Nismo ni očekivali da Dveri predlože da se otvori univerzitetski centar!

 19. ravnogorac kaže:

  Treba da se poštuje zakon,ali ako je diskriminatorski i kako je tužilac Livija u ovom slučaju donela odluku koja je po ,,zakonu,, a usmerena protiv svih građana da taj isti zakon treba menjati .Podržavam da se loši zakoni menjaju.Pojedinci iznose gluposti da je ovo pritisak na pravosudne organe.Interesuje me na koji način je to pritisak? ili je pisac komentara poslušnik režima i nema snage da prihvati istinu da je pravosuđe korumpirano i da kao što pojedinci imaju svoju carinu , policiju imaju i tužioce.Vidim da se zatvor samo uzima kao ideja i paradigma.Mislim da treba da razmišljamo pozitivno i ideja univerziteta je sasvim prihvatljiva ali pod uslovom da smo rešili lažne diplome , procesuirali one koji ih dele..(i dođemo do potrebe za zatvorom).Hoćete li možda da rektor bude Laban a profesori Bunford i ostali koji su dobili diplome od sada postavljenog direktora Javnog Zdravlja Srećka Novakovića.Kad iznosite mišljenje shvatite o čemu se radi i držite se činjenica a one su uperene protiv svih nas običnih građana.

 20. Bob Rock kaže:

  Gdjo Milenija raspitajte se za znacenje reci SARKAZAM,

 21. Meantropa kaže:

  Valjda se zna zašto je kupljen za 3 mil. eura. Pa valjda zato da bi ga Čakanj kupio za 300 000 eura…

 22. Gligorije kaže:

  Grad nam je od ulaska pa do samog centra RUGLO. a prosla a i sadasnja vlast se ponose time. Kao mala deca kad pospreme svoju sobu-jeste za njihov nivo spremljena ali u nasim odraslim ocima bas i nije.
  E tako i sve ove nase vlasti u gradu se ponasaju. A nama grad u svakom pogledu propada. Nije jos skroz propao al brzo ce kao i mi u njemu.

OSTAVITE KOMENTAR