Dveri Subotice: Zaštitimo nezaštićene jer grad Subotica ih neće zaštititi

Ekonomski problemi koje muči samohranu majku Gordanu Benedek i njenu ćerku Milicu koja je autistično dete i koje preživljavaju sa  10000 dinara socijalne pomoći su jasan signal za gradsku vlast da mora nešto da preduzme. Gordana ne radi delom zbog svakodnevne brige i obaveza  oko Milice delom zbog svojih poteškoća,  bolesti kičme , dijabetesa. Kad u selu ima posla radi sezonski ne birajući poslove . Milica je autistično dete od petnaest godina i redovno pohađa školu ,,Žarko Zrenjanin,,.

Nagomilani računi za struju (15000 dinara) prete da će im istu isključiti a zbog zaostalih dugovanja preminulog oca Gordane  Veca preti se izvršiteljima da će doći da plene imovinu. Ukupan dug koji je ostao kao ostavština  je oko 185000 dinara . Za njivu koja je na njenom imenu veličine četiri motike,  procenitelji  su je procenili  na 23000 dinara (???) koja je deklarisana kao vinograd treće kategorije .

Gordana bi trebalo na osnovu bolesti Milice  da ima pravo na tuđu negu a grad  da brine o samohranim porodicama bi iznašao način da se nađe adekvatno zaposlenje za Gordanu.

Problem koji Gordana Benedek ima nije samo njen već je to problem svih nas.Država treba da brine o svakom svom građaninu, da štiti porodični dom , da niko u Srbiji ne bude gladan.

Ovim putem obaveštavamo i apelujemo na sve naše građane koji imaju mogućnosti i žele da pomognu da uplate sredstva preko post neta na telefon Gordane Benedek iz Gornjeg Tavankuta  061 190 3745.Uplata preko žiro računa trenutno nije moguća  jer bi sredstva otišla u drugom pravcu a ne plaćanju struje .

Na našu molbu Srpskog pokreta Dveri  Gradsko udruženje autista je već  ponudilo pomoć oko rešavanja  papirologije  kako bi Milica dobila sredstva koja joj po zakonu pripadaju a to je tuđa nega. Kako to obično biva kod osoba sa invaliditetom roditelji moraju sve sami da rešavaju papire,  često je to nemoguća misija pogotovo kod onih roditelja koji žive na selu i nemaju pomoć i pravu informaciju. Kod nas je sve obrnuto kao da se onaj koji je bolestan drži što dalje od sredstava koja su u budžetu određena za tu namenu. U ovom slučaju da je donešen zakon koji bi izjednačio i da roditelj dobije status hranitelja imali bi sasvim drugačiju situaciju.

Dveri Subotice pozivaju sve građane da zaštitimo jedan porodični dom,  da dignemo svoj glas i jednom se uspravimo i pokažemo da svi nezaštićeni i siromašni nisu sami.

Dveri su gradskim funkcionerima predali Porodičnu deklaraciju pod nazivom ,,Grad Subotica- zaštitnik porodice,,. Grad je odbio Porodičnu deklaraciju pod izgovorom da Dveri  kao vanparlamentarna stranka u Subotici nemamo prava da predlažemo dnevni red skupštine grada a da se grad u svojim aktivnostima već bavi rešavanjem porodičnih problema.

Neke druge opštine i gradovi u Srbiji su shvatili ozbiljnost Porodične deklaracije i da Porodična deklaracija nema veze sa strankama  već je to u interesu svih građana. U tim gradovima su sve stranke dale svoje delegate i kroz jednu komisiju doradili tekst i kao takav usvajali. Zašto se nešto slično nije desilo u Subotici?,  odgovor mogu dati čelnici grada. Pošto oni ponavljaju mantru  da se grad Subotica bavi rešavanjem porodičnih problema. U kojoj meri je to istina to sami građani znaju.

Svi mi znam da to nije istina jer da je istina grad bi pomogao i  gospođa Benedek bi kao samohrana majka bila zaposlena a Milica imala svog asistenta koji bi je vodio u školu.

Dveri Subotice se ipak nadaju da će gradska vlast izaći iz svog uskostranačkog razmišljanja i da će početi da rešavaju probleme  građana Subotice  sistemski a ne od slučaja do slučaja .KOMENTARI

  1. Ime kaže:

    Ceo sistem u ovoj jadnoj državi je napravljen tako da siromašni budu još siromašniji, a da se nekakva nakarada od takozvane političke elite samo bogati. Ovoj ženi treba pomoći, ali šta činiti sa mnogobrojnim ljudima koji su u sličnoj situaciji? Treba li i Suboticu pretvoriti u onaj Palmin opštinski cirkus u kome ponižena sirotinja čeka nekakav bedni dinar, jer i to je nešto? Ovde se deca i dalje leče SMS-om, a socijalni slučajevi koji imaju „sreću“ da se o njima pojavi nešto u medijima, probleme krpe donacijama. To nije normalno. Takav sistem treba menjati. Uz ovu nazadnjačku vlast mi samo brže, bolje i jače propadamo.

  2. Posmatrač kaže:

    Bitno je da naš čupač grkljana sa betonskim cipelama gradi vilu u Učiteljskoj ulici sa bazenom i teniskim terenom. Sve mu to treba komfiskovati (oduzeti) i ta sredstva uplatiti za pomoć ovakvim slučajevima u našem gradu.

OSTAVITE KOMENTAR