Dvostruki penzioner, a manja penzija

Advokat Andrija Ilijin imao je iza sebe neverovatnih 75 godina radnog staža, ali ipak nije uspeo da primi nijednu punu penziju. Kad je umro, pre nepunih mesec dana, u 88. godini, sa Republičkim fondom za penziono i invalidsko osiguranje još je bio u sporu, koji sada nastavlja njegov sin Dragan.

penzija-300x176

Andrija Ilijin imao je buran život, jer je još kao mladić sa nepunih 16 godina stupio u NOB, prošao Sremski front kao pripadnik 10. krajiške brigade, bio teško ranjen u borbi i do kraja života nosio u telu gelere. Posle rata počeo je da radi u policiji, paralelno je završio gimnaziju i Pravni fakultet, da bi prema tadašnjim potrebama službe bio penzionisan 1967. godine. Imao je nepunih 40 godina života, a sa beneficiranim radnim stažom u policiji i ratnim godinama – 30 godina staža.

– Otac je onda odlučio da stažira u sudu, položio pravosudni ispit i novembra 1968. godine upisao se u imenik advokata Vojvodine. Kao advokat radio je sve do juna 2014. godine, punih 47 godina. Mislim da je njegova kancelarija bila sa najdužim stažom u Subotici – kaže Andrijin sin Dragan.

U policiji je Andrija stekao starosnu penziju, ali pošto je otvorio privatnu advokatsku kancelariju, prvih 25 godina (po tadašnjim zakonima) na nju nije imao pravo, priseća se Dragan. Tek posle promene propisa dobijao je polovinu iznosa na penzijskom čeku.

Odluka da nastavi da radi sigurno je Andriju Ilijina učinila dugovečno aktivnim članom društva, ali mu je donela nevolje u pokušaju da ostvari svoja prava. Dok je radio kao advokat, morao je ponovo da uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje. Iako je tvrdio da za tim nema potrebe, jer je već ostvario pravo na penziju, lokalne službe su presudile da mora da uplaćuje doprinose i to pod pretnjom izvršenja i plenidbe.

Tako je Andrija Ilijin još dodatnih 47 godina uplaćivao sebi penzijsko osiguranje. A pošto je to činio po dva osnova, u dva različita posla tokom života, smatrao je da mu onda sleduje i dvostruka penzija.

– U suđenju, koje je sa presudom Vrhovnog suda iscrplo sve pravne instance u zemlji, sud je ocenio da otac po načelu solidarnosti treba da se odrekne jedne penzije. Bio je vrlo ljut, jer je penzija stečeno pravo, pa je bio ubeđen da niko ne može da je oduzme. Ipak, nije bio raspoložen da zadovoljenje traži u Strazburu, jer je bio i veliki patriota – navodi Dragan Ilijin.

Kad već nije uspeo da ostvari dve penzije iz svog dvostrukog radnog staža, Andrija Ilijin je prošlog juna tražio da mu Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje nadoknadi uplaćene doprinose, i to za poslednjih 10 godina, koliki je rok zastarevanja.

Kako nam objašnjava Miodrag Kunić, advokat koji je preuzeo predmet Andrije Ilijina, svaka uplata u poslednjih 10 godina je dokumentovana i njihov ukupan iznos sa kamatama je 616.593 dinara. U Osnovnom sudu u Subotici smatrali su da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje treba ovaj iznos da vrati advokatu. U presudi stoji da je RFZPIO novac sticao bez osnova, a obrazloženo je i da, posle uplaćenih 45 godina staža, što je maksimalni staž, nisu imali osnova da i dalje traže uplate. Advokat Kunić kaže da je ovaj predmet sada na drugostepenom sudu, jer se RFZPIO žalio na presudu.

– Moj otac i pored dugog radnog veka nikad nije primio nijednu punu penziju, niti mu je iko izračunao koliko bi ona trebalo da iznosi. Njegovu penziju kao porodičnu sada bi trebalo da dobija majka, i to je jedan od razloga što želim da se utvrdi visina očeve penzije. Ovo je i pitanje pravednosti i socijalno odgovorne države, koja treba da postupi pravično prema nekome ko je, iako izgleda nije morao, uplaćivao penzijsko osiguranje u kojem nije ni uživao – ističe Dragan Ilijin.

 

POLITIKAKOMENTARI

  1. ljuba kaže:

    Poznavala sam gosn. Andriju, svaka mu čast, stari gospodin, prijatan, fin, ljubazan, eto šta da radi običan smrtnik kad se on kao advokat nije uspeo izboriti za svoju penziju, žalosno!

  2. Vesko kaže:

    Jako su nezahvlni ovi iz fonda pio, jednima daju penzije bez da imaju dovljno staza, razne invlidske penzije preko veze, citaj preko deuche mark, a koji su posteno odradili, cak i vise nego sto treba, njima se umanjuje. Kako je tek obicnim građanima sa takom bandom, kada ugledni advokat nije mogao isterati i docekati svoju pravdu.

OSTAVITE KOMENTAR