Egy tér, két név, két számozás

A Fasizmus áldozatainak terén álló emlékmű építése még 1942-ben elkezdődött. Az akkori politikai vezetés Horthy Istvánnak, a tragikusan elhunyt kormányzó-helyettesnek szeretett volna egy monumentális emlékművet állítani. A háború után más urak jöttek, viszont az elkészült alap kapóra jött, így a háború utáni újjáépítés során az első emlékművek között készült el a ma is álló emlékmű.

 

A békebeli időkben a Teréz templom előtti park Szabadka egyik legszebb tere volt. A fákkal beültetett sétány kedvelt helyszíne volt a polgári gyerekeknek, akiket a cselédlányok vagy dadusok hoztak le levegőzni: sétálni és játszani egy kört. És minden bizonnyal míg a gyerekek futkároztak egyet, addig a dadusok egymás között híreket cseréltek azon polgári házakból, ahol dolgoztak.

 

Gondolták volna, hogy az emlékmű nem csak emlékmű, hanem mauzóleum is? A Bajai úti temetőből ide temették újra Matko Vuković „néphőst“, aki azóta is Szabadka központjában nyugszik. De ne szaladjunk a történet elé.

 

1946. novemberében Szabadka város népbizott­ság végrehajtó bizottsága pályázatot ír ki a hősi halottak emlékét megörökítő monumentális alkotás tervezetének kidolgozására. A pályázat ki­írásakor figyelembe vették azt az emlékmű­ talapzatot, amelyet a magyarok a háború alatt a püspökség előtti parkban kezdtek ­építeni, de nem fejezték be.

 

A történet nem ért véget: http://kisvarositortenetek.blogspot.com/2012/10/terez-ter.html

 

A testvériség-egység korát idéző retró kép: Kosztolányi Színház

 

A rendezés előtti állapot (Magyar Szó)

 KOMENTARI

  1. Von Salchichen kaže:

    Úgy vélem, hogy a portálon van elég szerb nyelvű oldal. A szabadkai kávézóban megjelenő cikkeimhez kérem, szíveskedjenek magyar nyelven írni…. Legalább itt…. 
    És a politikai tartalmú üzeneteket is törlöm. És azt is megköszönném, hogy ne madjari-zzunk…
    Köszöni a szerk. 

  2. Roland kaže:

    Szabadka egyik legszebb látni valója. Az előző hozzászólónak pedig teljes mértékben igazat adok. ( habár néha érdeke, hogy mivel ocsmárolnak egyesek).

OSTAVITE KOMENTAR