Egykori híres first ladyk – Evita Perón

eva p

María Eva „Evita“ Ibarguren de Perón (1919-1952) – Juan Domingo Perón argentin elnök felesége

 

Az argentinok Evitája 1919. május 7-én látta meg a napvilágot Los Toldosban, Argentína egyik kisvárosában. A gazdag földbirtokos apa és a háztartási alkalmazott anya gyermekeként világra jött Evita törvénytelen gyermek volt.  Anyjával és négy testvérével szegénységben, egyik napról a másikra tengődve éltek.  Amikor Eva apja meghalt, annak felesége megtiltotta, hogy a kislány lerója kegyeletét apja sírjánál. Ez volt az a bizonyos pont, amikor Eva egy életre meggyűlölte és megvetette az arisztokrácia és a gazdagok világát.

evaperon04

Apja halála után egy másik városba költöztek (Junín), ahol 14 évesen egy iskolai előadáson figyeltek fel a tehetséges kislányra. Csapot-papot otthagyva az ismert zenész és tangó-komponista Magaldival Buenos Airesbe ment, hogy megkezdje fényes karrierjét. Kisebb szerepei után az igazi ragyogás és várva várt siker 1944-ben érkezett el. Ekkor ismerkedett meg az özvegy Juan Perónnal egy jótékonysági rendezvényen. Evita ekkor 24, Perón pedig 49 éves volt. Eva és Juan Perón megismerkedésüktől kezdve gyakorlatilag együtt élt: az asszony mindenhová elkísérte Perónt, támogatást nyújtott neki mind a politikában, mind a magánéletben.

evita par

Egy napon a peronisták felgyújtották a Critica c. újság épületét, aminek következtében Perónt letartóztatták. Eva nem tétlenkedett: összetoborozta Perón támogatóit (két-háromszázezer embert), hogy Perónt szabadon engedjék. Terve sikert aratott, a pár pedig titokban megesküdött. Eva Perónt a nép egyre jobban a szívébe zárta eszéért, szépségéért, kedvességért és nem utolsó sorban azért, mert tudták, hogy Eva közülük való. Komoly szerepet játszott a kampányolásban, melynek köszönhetően Juan Perónt 1946 júniusában Argentína elnökévé választották.

evita kop

Eva Perón first ladyként aktívan politizált, emellett kórházakat, iskolákat építtetett, árvaházakat létesített, szavazati jogot adott a nőknek. Evita az argentin szegénység legfőbb támogatója lett. Kitűnő munkát végzett, melyben remek modora és csodás személyisége is segítette.

Eva and Juan Peron

Ő maga fényűző életet élt, Párizsból hozatta bundáit, ékszereit és kosztümjeit. 33 éves korában méhnyakrákot diagnosztizáltak nála. Eva tudott a betegségéről, operációval talán menthető is lett volna, de ő nem akart eltűnni és visszavonulni a nyilvánosság elől.

estely eva

Betegsége végső stádiumában (alig 40 kilósan) elmondta híres búcsúbeszédét a Casa Rosada erkélyén, nem sokkal később pedig meghalt. Evita halála után az egész nemzet gyászba borult. A nő testét férje bebalzsamoztatta és üvegkoporsóba tetette.

evita koporso

 

Eva Perón halála után három évvel,  1955-ben,  bebalzsamozott holtteste a koporsóval eggyütt eltűnt, amelyet az argentin katonaság távolított el egy puccs alkalmával, mikor lemondatták férjét, Juan Perón elnököt. Így kezdődött meg a test két évtizedig tartó Odüsszeiája. Éveken át Buenos Aires különböző pontjain rejtegettek. 1957-ben Olaszországban, Milánóban temették el álnéven.  1971-ben exhumáltatták és Spanyolországba vitették. 1974-ben Perón – aki időközben újra elnök lett – harmadik felesége Argentínába hozatta a holttestet. Evita teste több évnyi hányódtatás után végül az argentin Recoleta temetőben került örök nyugalomra.

 

Eva Perón testének 20 éves Odüsszeiája

 

A magas, ezüstösen csillogó hajú és mindig akkurátus Domingo Tellechea világszerte híres az antik tárgyak, művészeti alkotások és emberi maradványok restaurálásáról. 1974-ben ő volt az egyik szakértő, akit felkértek Eva Perón holttestének rendbehozatalára.

Domingo

„Igen nehéz idők voltak akkoriban Argentínában. Egyik nap éppen egy fiatalemberrel beszélgettem, amikor két, talpig feketébe öltözött egyén szólított meg” – emlékezett vissza. Tellechea csupán akkor könnyebbült meg, amikor kiderült róluk, hogy hivatalos ügyben járnak el; Eva Perón egykori pszichológusához, Oscar Ivanissevichhez vitték, aki tolmácsolta a kérést: „restaurálnod kellene Eva testét.”

 

Domingo Tellechea tudta, hogyha elfogadja az ajánlatot, annak veszélyes következményei lehetnek, hiszen sok Evita-szimpatizáns tűnt már el nyomtalanul, mivel azok a tettesek, akik 1955-ben elmozdították a holttestet a számára készült emlékműből, mind katonatisztek voltak és részt vettek a Juan Peron elleni puccsban. Érdekeltek voltak a „perónizmus” Argentínából való teljes kiűzésében, így természetes volt, hogy a mozgalmat jelképező, 1952-ben méhnyakrák következtében elhunyt Eva Perón holttestét is eltűntessék.

 

Evita életében rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, elsősorban a szegények körében voltak csodálói. Azonban míg az egyik oldalról milliók imádták, szép számmal akadtak ellenségei is, akik közül néhányan halálát követően elmozdították a bebalzsamozott testet, megkezdve ezzel annak két évtizedes Odüsszeiáját.

evita temetese

Evita 1952-es temetése

 

A testet minden bizonnyal először egy furgonban tartották, amely a fővárosi filmszínház mögött parkolt, majd a városi vízmű belsejében bukkant fel; ezt követően valószínűleg a Katonai Hírszerzés irodáiban tárolták. Azonban bárhol is járt, virágok és égő gyertyák jelentek meg, így világossá vált, hogy hosszabb távú megoldásra lesz szükség.

 

1957-ben vatikáni támogatással végül a holttest egy milánói temetőben került elhelyezésre, álnév alatt. Evita messze került szeretett Argentínájától, hívei azonban nem felejtették őt el. „Hol van Eva Perón?” – tette fel a kérdést egy graffitis Buenos Aires utcáján. Az ellenállás szimbólumaként Evita csillaga egyre magasabban járt.

 

1970-ben egy perónista gerilla csoport, a Montoneros elrabolta és megölte Pedro Eugenio Aramburu tábornokot, az ország korábbi elnökét, aki segédkezett Evita holttestének eltüntetésében. 1971-re a hadsereg 15 éves kormányzása után Argentína még mindig gazdasági válságban volt és messze nem volt békés.

 

Az ország politikai normalizálása érdekében a kormány legalizálta a Perónista Pártot, továbbá meghozták azt a döntést, hogy a holttest a száműzetését Spanyolországban töltő özvegy férj mellé kerülhet. Juan Perón és bizalmasa, Carlos Spadone azonban észrevették, hogy Evita egyik ujja hiányzik. Úgy vélték, hogy az 1955-ös puccs során távolíthatták el, valószínűleg a hadsereg bizonyítékot akart kapni a testről, s további horpadásokat fedeztek el az orron és korbácsütésre emlékeztető horzsolásokat a térdén.

peron elnok es uj velesege, Isabel kezében eva portreja

1973-ban Juan Perón feleségével, Izabellával visszatért Argentínába, ahol elnökké választották. Felesége az alelnöki székbe került, így Perón halála után ő vette át az elnökséget, s ő felügyelte Evita testének Madridból Argentínába szállítását, ahol Domingo Tellechea az elnöki rezidencia egyik kriptájában kezdte meg restaurálási feladatát. Ami igen bonyolult művelet volt, lévén hogy elég rossz állapotban került haza a test, a külső sérüléseken kívül azonban a belső szervek jól megőrződtek.

 

A munka befejezése után Evita holtteste férje koporsójával még egyszer, egy rövid ideig megjelent a nyilvánosság előtt. Tellechea elmondása szerint küldetése után nem érezte magát biztonságban fegyver nélkül. 1976-ban ismét katonai puccs következett, amely Juan Perón feleségének kormányát buktatta meg, s Argentínára ismét sötét korszak köszöntött.

A Peronist supporter touches Maria Eva Duarte de Peron's tomb, 26 July 2002 on the 50th Anniversary of her death. Eva Peron, known as Evita, second wife of Argentine President Juan Domingo Peron, was a radio and screen actress before her marriage in 1945. She became a powerful political influence and a mainstay of Peron's government. She was idolized by the working class, and after her death, in Buenos Aires, support for her husband's government waned. AFP PHOTO / Daniel GARCIA

Több ezren száműzetésbe vonultak, köztük az azóta nemzetközi restaurátori karriert kiépítő Domingo Tellechea is. Ami Eva Perón maradványait illeti, 1976 októberében Los Olivosból a Buenos Aires-i Recoleta temetőben lévő családi mauzóleumba került. Immáron öt méterrel a föld alatt, zavartalanul alussza örök álmát Argentína egyik legellentmondásosabb First Lady-je.

 

„Visszajövök és millióké leszek“ – mondta Eva Peron kissé teátrálisan halála előtt. Végül igaza lett. Visszajött, méghozzá filmek, könyvek és cikkek főszereplőjeként. A mai napig ő a legismertebb argentin személyiség, megelőzve Diego Maradonát, a világ egyik legjobb focistájátKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Ich lebe in Ungarn. Habe 1986 Buenos Aires und Argentinien privat längere Zeit bereist. Das gosse Thema um EVITA ist bis heute geblieben

OSTAVITE KOMENTAR