EKOLOŠKI SKANDAL U SUBOTIČKOJ PEŠČARI: Traktorom sasekli orhideje

Na strogo zaštićenom području Subotičke peščare, tik uz granicu s Mađarskom, neko je traktorom pokosio oko pet hektara livade na kojoj cveta ugrožena vrsta orhideje (orhis belbarustris), jedinstvena na ovom podneblju, koja je pritom bila u sezoni cvetanja.

U Javnom preduzeću „Palić-Ludaš“ pretpostavljaju da su livade pokošene zbog trave koja se koristi za ishranu stoke. Iz uprave najavljuju tužbu protiv nepoznatih počinilaca, dodajući da je reč o području na koje je pristup strogo zabranjen. Smatraju da je eko-sistem ozbiljno ugrožen.

Umesto procvetalog prelepog cveća, prilikom redovnog obilaska čuvari su zatekli pokošenu livadu. Procenjuje se da je ovoj vrsti orhideja naneta nemerljiva šteta, posebno što zbog prevremenog košenja biljka nije stigla da napravi seme i da se razmnoži.

– Kolika je tačno šteta koja je nastala, videće se tek dogodine – kaže čuvar Milan Vukotić iz preduzeća „Palić-Ludaš“. – Na ovom staništu, pored ove raste još pet vrsta strogo zaštićenih orhideja, ali su neke, na sreću, već bile precvetale, pa se nadamo da neće pretrpeti veću štetu.

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Zalost.. kaže:

  Nek se nose svi u lepu pi..u materinu,treba nas sve pokositi da nas nema kad smo stoka veca od one za koju je livada pokosena!Nemoguce da niko nije video i cuo sta se tamo desava

 2. mikloš kaže:

  Koliko cesto cuvari obilaze to podrucje,izgleda retko cim su traktorom nesmetano ušli.

 3. Darko kaže:

  5 hektara?!?! Pa zar su cuvari nadrogirani bili?

 4. Pajo kaže:

  Odkaz direktoru!

 5. S&S kaže:

  Da čuvari redovno obilaze, sigurno bi danas (posle nedelju dana) znali koje pokosio livadu.

 6. Pipuš kaže:

  Moguće da se zna ko je to uradio ali ne sme niko da kaže. Da ne prođu kao Šimun Ostrogonac kada je prijavio sečenje drvoreda na Paliću. Ćuti i sagni glavu…

 7. slobo kaže:

  A, šta je sudski epilog seče na Paliću?

 8. NC kaže:

  Par doktorskih disertacija bi se moglo napisati od ovakvih komentara, ogledalo na znanje/informisanosti/zainteresovanosti/itd. komentatora…..OMFG…

  da li uopšte znate šta je zaštićeno područje (granice, POVRŠINA, zone, pravila)?
  šta je čuvar (pravni status, nadležnosti, BROJ ČUVARA, podrška od korisnika područja)?
  šta je upravljač (pravni status, nadležnosti, finansijski mogućnosti, BROJ ZAPOSLENIH koji se bave zaštitom – stručna i čuvarska služba)?

  Prijavite se na volonterski rad kod upravljača, pa vidite koliko je lako čuvati prirodu.

 9. Megille kaže:

  Kakvi čuvari ? Celu šumu u vetrozaštitnom pojasu su isekli- pokrali . Nije to više šuma već samo bezvredna šikara. Gde su stoletna stabla hrasta ,pogotovo crnih četinara koje su zasađena za vrema Marijatheresije ? Pokradene od strane ‘ nepoznatih ‘ drvoseća-malo morgen. Niko na to nije reagovao … Kako se gazduje šumom u vetrozaštitnom pojasu kada se vade zdrava stabla i ne vrši se novo pošumljavanje ? Gde su čuvari šume kad u grejnom periodu privatnim autima se ide u šumu i motornim pilama se uništava sve što se još ‘ mrda ‘ viri iz zemlje…? Ovakva hajdučija i nebriga u istoriji tog područja nije bilo.

 10. punisher kaže:

  Pogledajte na sta lici suma na tresetu! Skoro da ga ni nema. Vise nije suma sad je samo zbunj. Sve se krade uz pomoc politicara i policije.
  Ovo ima samo u Kongu i kod nas…

OSTAVITE KOMENTAR