Ekonomska škola u zgradi koja pripada Jevrejskoj opštini-Grad plaća zakup

U Subotici je očigledan nedostatak prostora za srednje i predškolsko obrazovanje.  Namera Lokalne samouprave je da se uradi prenamena prostora OŠ „Miloš Crnjanski“, isključivo u obrazovne svrhe.

„Ekonomska škola „Bosa Milićević“ izvodi nastavu u zgradi koja pripada Jevrejskoj opštini i  Grad Subotica na godišnjem nivou plaća zakup u iznosu od 2.090.000,00 dinara“ – izjavila je Sekretarka sekreterijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, a prenosi Dnevnik.

„Ukupni materijalni troškovi za Ekonomsku školu „Bosa Milićević“ za 2017. godinu su 9, 8 miliona. Preseljenje škole iz neadekvatnog školskog objekta, stvorilo bi uštedu, kako u budžetu Lokalne samouprave, tako i u pogledu komunalnih troškova i održavanja objekta. Srednja Ekonomska škola „Bosa Milićević“ izvodi vaspitno-obrazovni proces u prostoru koji pripada Jevrejskoj oštini, a škola nema fiskulturnu salu, te učenici nemaju adekvatne uslove za izvođenje časova fizičkog vaspitanja.“, objasnila je Stevanović.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Zbunjena kaže:

  Ne vidim kakve to ima veze sa OS Milos Crnjanski…znaci njih treba ukinuti da bi nekom drugom bilo bolje?!? Ili je taj neko drugi politicki podoban?!? Na primer ako ja nemam stan da li treba da uzmem deo necijeg jer taj mozda ima trosoban a dovoljan bi mu bio i jednosoban? Pa da ga onda preselimo da bismo meni udovoljili… Pored toga, ista ta ekonomska skola iako nema salu i ucenici ne rade nista u vezi sa fizickim vaspitanjem uredno ima 3 profesora fizickog na platnom spisku vec godinama…

 2. jasmins@gmail.com kaže:

  jasmina sram te bilo na textu ili komentaru…stidis li se sebe….a gdje ce ustedjeni novci zavrsiti,,,jesil ti jedna od stedisa….. a text ti je bas argumentovan…strasno ko sve komentarise ozbiljne stvari…

 3. pravda kaže:

  Zbunjena,opstina je vlasnik OS Milos Crnjanski i logicno je da se napravi preraspodela.dizete dzevu bespotrebno umesto da energiju usmerite na prave stvari

 4. Pera kaže:

  Pola grada zruji prazno od Dom Jna do radnickog,nove opstine ecc.Pa neka izvole.

 5. Sljaker kaže:

  Nema kod jevreja nista dzabe. Dve milke godisnje, 50 godina u nazad a onda mole da im se i sinagoga renovira iz donacija.

 6. istina kaže:

  … Bas me interesuje ko raspolaze tim parama koje dobijaju..posto u Subotici nema ni 50 jevreja.

 7. ffilozoff kaže:

  Jedino u SUBOTICI se ukida skola!! I to je ukidaju SNS-ovce koji imaju najvise dr. mr.-a skolu nisu ni videli…pogotovo na drzavnom,a i lokalnom nivou,svi su preko noci postali dr.mr….SRAMOTA!!! Eeee moja Subotice sta ti rade,a NE poznaju te…. Zatvaraju skolu koja je dala VEEElike ljude,sportiste…..

 8. u inat svima kaže:

  Ne verujem da je ffilozoff isao u tu skolu …!!Pre ce biti da je isao u onu u zrinjsko -frankopanskoj!!

 9. Dijana kaže:

  Zasto ne „ukinete“ neku banku,kafic,kladionicu,kafanu….zasto ne smanjite broj zaposlenih u javnom sektoru,zasto ne smanjite plate istih…???? Zasto deca da ispastaju???? …I onda se pitate zašto ljudi odlaze iz Srbije. Sramota

 10. croat kaže:

  Istina
  Realno to sto tebe interesuje je tudj poso za tudje pare. A ima ih pedeset zato sto se niko od nasih predaka nije pobunio kada su ih odvodili u gasne komore. Tih usranih dva miliona dinara je slaba satisfakcija za ove sto su ostali a sta ce oni sa tim parama nije nasa briga.

 11. istina kaže:

  Realno treba pritisnuti jevrejsku opstinu da smanji zakup za izdavanje ove zgrade. Jer ako ekonosmka skola izadje iz ovog objekta, bas me interesuje kome ce ovo Jevrejska zajednica da izda nekome????
  Nema sanse da se ova zgrada nekom izda sem eto da bude skola. Znaci ladno bi mogli u startu da smanjite cenu za 50 posto ali sumnjam da su ovde veliki dilovi i da se lova deli na vise lopova.

 12. pista kaže:

  Ako vec Jevrejsksa opstina raspolaze sa objektom bilo bi lepo da istu urede pa da sluzi prvobitnoj nameni za sta je izgradjena pre skoro 90 godina.

 13. Lansky kaže:

  Razmišljam šta bi ta zgrada mogla da bude kada škola iseli.
  U svojoj istoriji bila je i hotel (vidi: http://www.gradsubotica.co.rs/stari-suboticki-hoteli/)
  Danas bi nedostajao parkig. Možda bi do tog prostora mogli doći otkupom nekoliko susednih placeva na kojima su prizemne kuće a naslanjaju se na dvorište (iz Zmaj Jovine).
  Dole je nekad bio disko klub…
  Siguran sam da će zgrada biti prodata.

 14. chapric kaže:

  To ce kupiti Csakanj..!!

 15. Molnar kaže:

  Ako se dobro secam iz mog detinjstva ova zgrada jedno vreme je sluzilo kao zenska bolnica , jer se tu rodila moja sestra 1963 godine. Pozdrav iz Nemacke .

  Ako se dobro secam u mom detinjstvu ova zgrada sluzila je kao zenska bolnica , jer se 1963 godine u ovoj bolnici rodila moja sestra ,u poseti mami nismo imali pravo uci u zgradu nago smo sa ulice dovikivali a majke su na prvom spratu na prozorima mahali rukama .Kako se vremana menjaju,ovde gde zivim cak i dede i bake imaju pristup kao posetioci na odelenje da vide svoje nove naslednike. pozdrav iz Nemacke .

 16. Tonando kaže:

  Cilj svakog civilizovanog drustva je da mu se deca skoluju, da steknu obrazovanje i sve nuzne vestine i znanja za opstanak zajednice (drzave) i za njen dalji prosperitet. Deca od 6-7 godina nisu i ne mogu se tretirati isto kao i industrijski radnici koji rintaju u popodnevnim i nocnim smenama. Da ekonomska (trgovacka ) skola nema fiskulturnu salu nije nikakav argument. Fiskulturna sala je potrebna deci u nizim razredima osnovne skole i nikome vise. U ekonomskoj skoli se obrazuju kadrovi za administrativne poslove u srednjem radnom segmentu sa opcijom daljeg strucnog usavrsavanja i i univerzitetskog studiranja. Skolu pohadja omladina onog uzrasta koji vise ne treba nikakvu ekstra nastavu fiskulture, pogotovu ne na ustrb strucnih predmeta. Ako je nekome do sporta i fiskulture, i smatra da mu je to potrebno, neka izvoli u razne sportske klubove i udruzenja i neka tamo skakuce do mile volje. Jednom buducem knjigovodji je fiskultura jednako potrebna kao sto mu je potrebna, istorija umetnost ili klasicna filozofija.

 17. ffilozoff kaže:

  $ Lansky,raspitajte se i napravite reportazu…tamo je bilo porodiliste i rodjene su generacije SUBOTICANa,pa i ja i moji drugari…100% se radjali pravi SUBOTICANI!!!

 18. Bivsi kaže:

  Da li ste vi svesni da su osnovne skole u Subotici bile pravljene za populaciju od 150.000 u samom gradu bez okolnih mesta?
  Po logici stvari bi trebalo sad da bude 33% manje osnovnih skola zato sto sad ima 100.000 stanovnika (po popisu pre masovnog egzodusa novokomponovanih Madjara i Hrvata). Crnjanski je prvi stradao jer je Mikic pored, ostale skole su relativno sigurne jer su dobro pozicionirane i pokrivaju veliki deo grada. Jedino sto mi nema smisla i celoj prici je to sto grad placa zakup. Osnovne skole spadaju pod nadleznost grada, dok srednje pod nadleznost drzave. Ne razumem sto onda grad placa zakup umesto drzave.

 19. Ne damo školu kaže:

  Mnogo je čaršijskih priča, da li će neko odgovarati ako se priče obistine? Neće, prašina će pokriti borbu dece i njihovih roditelja da školuju decu u školi koju su izabrali. Neposlušni direktor će platiti ceh, ni krivi ni dužni će ostati bez posla, neka deca će možda sa sasvim drugom decom proslaviti matursko veče a ne sa onom decom sa kojom su sedam godina delila užinu, tajne, znanje i sve što se u jednoj zdravoj obrazovnoj ustanovi događa. Razmislite, gasite školu, ne gasite rijaliti program, kockarnicu ili kladionicu.

 20. Rax kaže:

  Posto je madjarska i srbija obnovila sonagogu jevrejima, mogli bi pokloniti tu zgradu gradu,naravno samo dok se objekat koristi za obrazovne svrhe. U momentu da grad pokusa neku tajkunsku kombinaciji, obavezno vracanje jevrejima. Jevreji su uzeli i kafic karlu i napravili kockarnicu
  , sve uz asistenciju grada.

OSTAVITE KOMENTAR