Ekonomski fakultet širi saradnju u privredi

Ekonomski fakultet u Subotici potpisao je Ugovor o poslovnoj saradnji sa firmama „Žitopromet“ i „Senta-promet“ iz Sente. Time je stvorena mogućnost da se studenti obučavaju u njihovim pogonima, ali i da dobiju šansu da se zaposle po završetku studija.

 

Da bi se zadovoljila sve veća potreba za hranom stručnjaci savetuju da se u poljoprivredi što više koristi nauka i nove tehnologije. To je, pored ostalog, jedan od razloga što su „Žitopromet“ i „Senta-promet“ iz Sente potpisali Ugovor o poslovnoj saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Subotici.

 

Mlinska industrija „Žitopromet“ je prošle godine preradila 53.000 tona pšenice i proizvela 5.500 tona testenina, kao i 2.200 tona hleba i peciva. Ostvareni prihod je dve milijarde dinara i izvoz od 5,5 miliona evra. Ugovor sa subotičkim fakultetom je podstrek za unapređenje proizvodne i kadrovske politike.

 

Prvi čovek „Žitoprometa“ Predrag Đurović kaže da će ugovor doneti dobro studentima iz Sente i okoline koji mogu da se edukuju u njihovim pogonima, a nakon školovanja imaju priliku da se tu i zaposle.

 

Sporazume o poslovnoj saradnji Ekonomski fakultet u Subotici već ima sa „Merkatorom“, „Simpom“, „Agroživom“, „Mlekoproduktom“, „Srbijagasom“, „Baninijem“ i mnogim privrednim komorama.

 

Dekan fakulteta prof. dr Nenad Vunjak ističe da je smisao saradnje u tome da studenti sa ovih prostora koji studiraju na Ekonomskom fakultetu u Subotici i Novom Sadu dobijaju mogućnost obavljanja stručne prakse u firmama, gde bi im eksperti praktično prikazali ono što se uči teorijski. Osim toga, od njih mogu dobiti i sugestije za nove nastavne planove i programe.

 

Potpisivanjem sporazuma stvara se mogućnost izrade zajedničkih studijskih programa, povezivanja na nivou Vojvodine i prekogranična saradnja. Takođe, fakultet planira da svakom potpisniku ugovora omogući jedan dan prezentacije na fakultetu, jer ova ustanova školuje preko šest hiljada studenata.

 

Izvor: RTSKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR