Ekspanzija zanatskog pivarstva se očekuje i na severu Bačke

Ekspanzija zanatskog, odnosno kraft pivarstva nije zaobišla ni sever Srbije. Dok jedni svoja piva proizvode u iznajmljenim kapacitetima, pojedini su već stigli do sopstvenih pivara.

Po podacima Rejt Bira (https://www.ratebeer.com/breweries/serbia/0/221/), više od polovine srpskih zanatskih pivara nalazi se u Vojvodini.

Prva subotička kraft pivara je među najmlađima u zemlji, nastala kao hobi tri drugara koji smatraju da na srpskom tržištu itekako ima mesta za zanatska piva. Međutim, da bi došli do svoje pivare potrebno je još vremena, a do tada mnogi početnici pivo kuvaju kod nekog ko je već poseduje.

„U zavisnosti od tržišta koje pokrivate imate ili nemate ekonomsku opravdanost da napravite svoju sopstvenu proizvodnju. Dosta pivara, u smislu naše pozicije, gde se ideja ispituje, istražuje, tržište ispituje, istražuje, pojedine recepture isprobavaju nije u startu zamišljeno, ekonomski nije opravdano da imamo sopstvenu proizvodnju, pošto ona zahteva određene kapacitete i u proizvodnji i u prodaji. I onda, za početak, većina pivara koji se odlučuju za ovaj biznis odlučuju da, da kažemo, rentiraju, pozajme, iznajme tuđi proizvodni pogon da bi svoje pivo proizveli sa svojom recepturom i sa svojim ljudima proizveli i plasirali na tržište“, kaže Boris Saulić, iz pivare „Patuljak“ Subotica.

Ekspanzija kraft pivarstva se tek očekuje. Jer, kao što ni vino više nije samo crno ili belo, tako ni piva više neće biti svetla ili tamna, pošto brojne pivopije žele da ostave svoj pečat eksperimentišući sa sastojcima. Što je i osnova zanatskog, odnosno kraft pivarstva. Kako u svetu, tako i kod nas.

RTVKOMENTARI

 1. Una cerveza por favor kaže:

  Tek nakon druge polovine 19 veka pocinje masovna, industrijska proizvodnja piva zahvaljujuci pronadjenom i otkrivenom procesu pasterizacije, nakon cega se pivo moglo duze lagerovati i transportovati na vece daljine. Sve do tada je pivo od svojih prapocetaka pre navodno nekih 10 000 godina pravljeno po pravilu tamo gde je i popijeno. Kada sam putovao u mladosti po lokalnim i glavnim Vojvodjanskim prugama, svuda su se mogli videti mnogobrojni nasadi hmelja na svojim visokim konstrukcijama, ponekad i kolometrima u duzinu. U srednjem veku su krcme imale obicno i vlastitu kuhinju za kuvanje (varenje) piva. Zbog svojeg relativnog malog procenta alkohola, pivo je bilo sveopsti napitak islo je iz sve obroke, pili su ga stari i mladi i deca. To je bilo iz prostog razloga jer se pivo kuva, znaci to sto se pije je pre svega prokuvana voda i time je pivo bilo daleko zdravije za pice nego cesto zagadjena bunarska voda ili cak ona iz obliznjeg potoka. Nekada se pivo pravilo od svega i svacega, a u srednjem veku se javljaju i prvi propisi o tome sta sme pivo da sadrzi. Kvalitetno pivo se sastoji iskljucivo od hmelja, slada (obicno jecam) kvasca i dobre „meke“ vode. Sve ostalo nema sta da trazi u dobrom pivu. Danasnja industrijska piva imaju lepe sarene i razlicite etikete, ali sva imaju manje vise isti ukus. U blizini moje kuce u Nemackoj postoji jedna vise od 150 godina stara pivnica i ima vlastitu proizvodnju piva pod istim krovom koje se na licu mesta i popije. Imaju odlicnu lokalnu, domacu kuhijnju i ako zelim da tamo izvedem moje goste, moram da rezervisem sto i po nekoliko nedelja unapred. Izvesnu kolicinu piva flasiraju i mozte se kupiti iskljucivo na licu mesta „za poneti“. Taj trend sa lokalnim pivom uzima sve vise maha. Kod nas u Vojvodini su nekada glavnu rec u sadjenju i odajanju hmelja kao i proizvodnji piva imali nasi domaci Folksdojceri. Kada bi dozreo hmelj trebalo ga je obrati tako sto se se prvo stabljike cupale sa zice na kojoj su rasle i onda sam hmelj sa stabljke . Bio je to radno intenzivan rucni posao i trebalo je mnogo ruku da se obavi. Na nemackom jeziku se berba hmelja kaze „Hopfenzupfen“. Beraci bi cesto pri poslu zapevali prigodne pesme gde je cesto bio pripev odnosno refren Hopfenzupfen , i tako je i u nas jezik dosao izraz hopa-cupa. Trend craft piva je odlicna stvar Sto vise tim bolje. Iz kvantiteta ce se kad tad iskristalisati kvalitet.

 2. Istina... kaže:

  The Show Must Go On!

 3. Megille kaže:

  Moj stari je rekao : ‘prvo počinješ sa pivom ,nastavljaš sa vinom i završiš sa rakijom’ Alkohol je ‘ubica’ koja polako ali temeljito ubija…Uostalom jedno mi čudi da se u državi danas bez cenzure reklamiraju alkoholna pića…?

 4. Alko-test kaže:

  @ Megille
  Svaka cast tvome ocu. Mozda bi valjalo da si ga poslusao. Kada citam tvoje postove uvek imam osecaj da si mortus pijan.

OSTAVITE KOMENTAR