Sve više obolelih od zaušaka u Subotici

U periodu od 10.03 do 19.03 2012. u Severnobačkom okrugu  registrovana su 33 lica obolela od zaušaka. Dva slučaja su virusološki potvrđena na Torlaku. Najveći broj obolelih, njih 28 su srednjoškolci uzrasta od 15-19 god, troje 20-to godišnjaka su studenti u Novom Sadu, a dva lica su starosti od 30, odnosno 35 godina.

 

 

– S obzirom na epidemiju Parotitisa koja je registrovana među novosadskim studentima, a otpočela sredinom januara 2012. godine, tri obolela lica (studenti) su upravo povezana sa ovom epidemijom, a ostali oboleli su sekundarni slučajevi. Osim dve odrasle osobe, kao i dva slučaja gde ne postoje podaci o primovakcinaciji (prva doza), svi oboleli su uredno vakcinisani i revakcinisani (dve doze).

 

Virusni parotitis (zauške, mumps) je infektivno zarazno oboljenje praćeno povišenom temperaturom, malaksalošću, bolnošću i otokom jedne ili više pljuvačnih žlezda. Najčešće je to bolest detinjstva, ali obolevaju i odrasle osobe. Specifična terapija nije potrebna. Preporučuje se mirovanje i simptomatska terapija (analgetici, antipiretici, kortikosteroidi i drugo po savetu lekara). Prenosi se vazdušno kapljičnim putem i direktnim kontaktom (ljubljenje). Imunitet nakon preležane bolesti je doživotan – piše u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Subotica.

 

Najbolji način da se zaštitimo je vakcinacija  sa dve doze MMR vakcine. Prva doza sa navršenih 12 meseci života. Druga doza pre polaska u prvi razred osnovne škole i održavanje lične higijene i higijene prostora. Redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom. Obolele osobe da miruju i izbegavaju socijalne kontakte 9 dana nakon početka tegoba. Sve osobe u kontaktu sa obolelim pri eventualnoj pojavi da se javi lekaru, ističe se u saopštenju  Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, Zavoda za javno zdravlje Subotica.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR