Eržika iz Đurđina vozi traktor, radi sve poljoprivredne poslove i brine o kući

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Horvacki iz Đurđina opstaje, pre svega, zahvaljujući svakodnevnom radu domaćice Eržike. Ova neumorna, vesela i izuzetno vredna žena brine o kući, mužu, četvoro dece, ali i kompletnom imanju u sklopu kog se, između ostalog, nalazi dvadesetak krava. Na Međunarodni dan žena Eržika svojim primerom dokazuje da su žene jednako dobre u svim poslovima, pa čak i u vožnji traktora.


Poslovi u porodici Horvatcki ravnopravno su podeljeni, ali ne na muške i ženske, već na ratarske i stočarske. Osim brige o deci, kući i mužu obaveze oko životinja na sebe je, pre 12 godina, preuzela vredna domaćica Eržika. Sverina, Slonica, Žofika, Vižla, samo su neke od krava o kojima svakodnevno brine domaćica iz Đurđina. Njoj ni jedan poljoprivredni posao nije stran, pa neretko pomaže mužu na njivi, a slamu, kukuruzovinu i đubre sama vuče i to na traktoru kojim, kako kaže, rado upravlja.

Život žene koja brine o kući, ali i celom poljoprivrednom gazdinstvu ispunjen je svakodnevnim obavezama, koje podrazumevaju i veoma naporne poslove. Eržika ne zna šta je to godišnji odmor, a svaku prehladu, kijavicu i grip leči isključivo radom, ali, kako kaže, ona uživa u svom životu i svim poslovima koji je neizmerno ispunjavaju.
Supružnici Horvacki, svojim radom, sagradili su kuću, štalu i pomoćne objekte, a dvorište ispunili životinjama i mehanizacijom na šta su veoma ponosni. Ipak, najponosniji su na svoje naslednike. Tri ćerke i sin nisu krenuli stopama svojih roditelja,već su se odlučili da traktor zamene knjigom, te završe fakultet, ali ono što je sigurno da će im imanje u Đurđinu biti baza u koju će se uvek rado vraćati.

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Svska cast vrednoj domacici sa sela

 2. Rista - traktorista kaže:

  … pa cak i u voznji traktora.

  Ova reportaza svedoci o visoko kvalitetnom novinarstvu. Autor nam pre svega docarava njegovo licno poimanje zene i njene uloge u drustvu. Za one koji slucajno ne znaju – zene mogu da obavljaju sve poslove jednako dobro kao i muskarci. Vreme kada je muz kopao na njivi a zena sedela kod kuce i vezla slingeraj je davno prohujalo. Treba se samo osloboditi Machizma i predrasuda jednog klerikalno – patrijarhalnog socijalnog miljea. Tema za 8 Mart nije i ne sme biti zena na traktoru, (to se samo po sebi podrazumeva) nego se izboriti da za zene bude ista plata za isti posao. Treba se pod hitno zaustaviti nakaradna i uvredljiva praksa gde se zenama dodeljuju funkcije po nekakvom kljucu i kvotama, umesto po znanju, sposobnosti i licnoj inteligenciji. 8 Mart je dan borbe za zenska prava, a ne folkloristicko – vasarska pretstava i masovna pijanka.

 3. Mister No kaže:

  Moja koleginica definitvno ne spada u obespravljene žene,kojih ima. Parazit je koji se trudi da eskivira posao na sve načine,dobija istu platu kao muškarci mada sve iole teże poslove podrazumeva da urade muškarci umesto nje. Żena je fizički jaka ali lenja . Nije dobila otkaz do sad jer joj je muż bolestan. Ne vole ljudi da rade umesto nje,ali ona se ne nervira mnogo. Istovremeno u grupi rade żene koje su fizički slabije od nje,i obavljaju sve poslove ravnopravno s muškarcima.

 4. Indijanac kaže:

  „Tri ćerke i sin nisu krenuli stopama svojih roditelja,već su se odlučili da traktor zamene knjigom, te završe fakultet, ali ono što je sigurno da će im imanje u Đurđinu biti baza u koju će se uvek rado vraćati.“

  Ova sadašnja deca su puno pametnija i bistrija od nas starijih.
  Tako su onomad i neki Dulići mlađi na vreme primetili da su knjige, škole i političke funkcije profitabilnije od vožnje traktora.

 5. amacak kaže:

  risto, to o manjim platama za isti rad je odavno opovrgnuto. ponavljam, za isti rad.

 6. Dusan kaže:

  Pa sta ako radi,sta ste vi zene umislile da ste svetice da ne treba nista da radite,da lezite ceo dan i da se sminkate… danas svako studira da ne bi radio,a omladina su nam cisti debili i ne radnici samo misle da uzivaju a da nista ne rade

 7. madrac kaže:

  U Hrvatskoj je pre izvesnog vremena jedan političar izjavio da „žene nisu za mudrace nego za madrace“.

 8. sretan 8 mart kaže:

  Dokaz da jeEržika i inteligentna je useh njene dece da završe fakultet.
  A muški šovinistički komentari su pokazatelj visine inteligencije osoba koje su ga napisale. Malo je žena na ovom svetu koje nerade isto ili više od muškaraca.
  Eržika vozi traktor i radi kućne poslove koje muž sigurno neobavlja.

 9. Sukra kaže:

  @Madrac
  Na žalost, ta izjava je jedino po čemu će dotični ostati upamćen.
  Inače,potiče iz čuvene bečke škole za mudrace koje se zove „Piplmasttrastas“

 10. Indijanac kaže:

  @ sretan 8 mart
  Baš ti znaš ovako napamet ko je koliko inteligentan.
  I otkud znaš da Eržikin muž manje radi od nje?
  Ja znam ženu „domaćicu“ koja je svaki dan spavala do skoro podne, istegla se malo, pa opet legla da se malo odmori.
  A muž „majmun“ posle rada u fabrici dođe kući i počne sa kuvanjem, pranjem veša, spremanjem.
  Subotom, muž u kupovinu, žena samo odmara i fantazira.
  Muž je pekao kolače zbog dece, u sezoni čak i kompote i kiseliš sam pravio, zamisli ti koja je ta žena lenština bila.
  I dvoje dece, odrasli pored žene, šta su jadna deca videla od mame kad im je u školu na roditeljske sastanke morao ići otac, a ne majka
  E, vidiš, to ti je inteligencija, za tu ženu se može reći da je inteligentna, čitav život proživeti, a ništa pod milim bogom ne raditi.

 11. X-MEN kaže:

  Eno učiteljica iz oš “ Sonja Marinković“ “ vredna “ teško joj i to u školi što ima da uradi, pregleda domaći deci , a još tek kad mora da kuva ? Samo gotova jela, a uveče burek detetu daje, ni kera ne zna da nahrani , vatru da potpali , po ceo dan visi na društvenim mrežama , “ veštičari “ do 02 ujutro kada je vikend a spava do podna , onda ide na “ džoging “ pa posle u šetnju gradom ili palićem, samo ponovlja kako je ona “ učitečjica i balerina “ sve joj živo teško da uradi !

 12. Dusan kaže:

  Pa sta ako radi nije svetica,sta ste umislile da ne treba nista da radite…Svi potcenjujete selo glumite gospodu neku a stomaci vam prazni,cim dodjete na selo jedete kao masine jer u gradu gladujete a na selo necete da radite

OSTAVITE KOMENTAR