Eva Ras: Nikad nisam mogla da biram filmove

Glumica Eva Ras, gošća 25. Festivala evropskog filma Palić, dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji 2005. godine, izjavila je danas da nikada nije bila u poziciji da bira uloge, a i da posle šest decenija voli što je glumica. Ras se na današnjoj konferenciji za novinare prisetila početka ovog festivala, 22. jula 1993. godine, dana koji je zauvek obeležio njen život.

Tog dana je Eva Ras trebalo da prisustvuje projekciji filma „Gorila se kupa u podne“ Dušana Makavejeva, a pre polaska na Palić dobila je vest da je njeha kćerka Kruna preminula u Parizu.

„Tako da ovaj festival ima mnogo više značenje za mene nego za sve vas, rekla je Ras i dodala kako je jubilej prilika za prisećanje na one kojih nema,“ na umetnike koji su dolazili na Palić, a više nisu među nama“.

Nagradu koja joj je pripala prokomentarisala je konstatacijom da je rođena u Subotici i da je kao i svi njeni sugrađani više navikla da radi nego da je nagrađuju.

„Lifka je osenčio moj život jer smo odlazili u bioskop koji se tada nije zvao po njemu i možda sam tada i počela da volim glumu. U mom selu skoro da nisu ni znali šta je to i kada sam krenula na FDU, pitali su me šta će mi to i rekli da je bolje da uzmem da radim nešto pametno“, rekla je Ras.

Kaže da nagrade dođu ili ne dođu, a kada dođu, onda vidite da nisu važne.

„Još uvek volim što sam glumica. U septembru će biti 60 godina kako se bavim glumom. Iako sam obletela planetu sa svojim slikama, napisala 30 knjiga kada me pitaju šta je moje zanimanje, kažem glumica. Osećala bih se kao kreten da kažem da sam pisac“, iskrena je Ras.

Za nju je bilo „bolno presađivanje“ iz subotičkog Vučidola na FDU i veliki šok.

„Uopšte nisam sumnjala da će me primiti. Odakle mi ta luda samouverenost da sam ja glumica i da ću biti? Ali sam primećena i ja sam time svoju misiju završila. Uvek sam volela sebe i da ne nanosim sebi bol, a u zemlji gde korupcija vlada, nisam mogla da biram uloge“, ispričala je ona.

Pomenula je i da je Olivera Katarina više puta nazvala ološem, jer prihvata male uloge.

„Kad god na vreme vidim Oliveru Katarinu, ja pređem na drugu stranu, da se ne sretnemo, jer nas dve smo potpuno različite i nije istina da se različitosti privlače. Onda me ona vidi na drugoj strani i viče: „Ološu, ološu, opet si prihvatila neku malu ulogu. Ti si ološ, ti zaboravljaš da smo mi zvezde“. Ja nikad nisam bila zvezda“, rekla je Ras i dodala da je za razliku od nje odbila poziv da ove godine poseti Kan povodom 50 godina od filma „Biće skoro propast sveta“ Aleksandra Petrovića.

Ras je poželela sreću palickom festivalu da dočeka i proslavi i svoje 50. izdanje.

 

Tanjug

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR