Ezen a napon…

9 éve gyilkolták meg Zoran Djindjić szerb miniszterelnököt. Kiemelkedő szerepe volt 2000 szeptemberében a Jugoszláv  Szövetségi Köztársaság választásakor és október 5-én a Milošević-rendszer elleni felkelésnél. 2000 decemberében győzelemre vezette a széles tömegbázissal rendelkező 18 párt koalíciójaként alakult Szerbiai Demokratikus Ellenzéket. 2001. január 25-én Szerbia miniszterelnöke lett.

.

Kulcsszerepe volt abban, hogy Milošević a háborús bűnökben ítélkező Hágai Nemzetközi Törvényszék elé került. Később azt nyilatkozta, hogy kiábrándult lett Milošević késleltetett bűnpere miatt, sőt később még meg is támadta a bíróságot azzal, hogy egy költséges „cirkuszt” rendez. Djindjić szerint a hágai bíróság könnyen hagyta, hogy Milošević demagóg magatartása irányítsa a pert.

.

2003-ban kétszer is merényletet kíséreltek meg ellene. Először autóját próbálták meg letéríteni az útról, eredménytelenül. A második kísérlet sajnos sikeresnek bizonyult: 2003. március 12-én a szerb kormány székházának a bejárata előtt lelőtték. Temetésén a világ állami vezetői jelentős számban vettek részt. Medgyessy Péter a március 15-i nemzeti ünnep miatti kormányfői kötelezettségei miatt nem volt jelen. A Magyar Köztársaságot Lamperth Mónika akkori belügyminiszter képviselte, valamint jelen volt még Orbán Viktor pártelnök is.

.

154 éve halt meg Schöpf-Merei Ágoston orvos, gyermekgyógyász. Orvosegyetemi tanulmányait Bécsben kezdte, Prágában majd Padovában folytatta, végül Paviában fejezte be 1832-ben; ezután Bécsben volt gyakorló orvos. 1835-ben az MTA levelező tagjául választották, a következő évben ő létesítette Pesten az első ortopédiai intézetet. Az épület az 1838-as pesti árvíz idején elpusztult. Ezt követően 1839-ben megnyitotta az első pesti kisdedkórházat. A vizsgálati módszereket tökéletesítette: ő vezette be a hallgatózással és kopogtatással végzett diagnosztikai vizsgálatokat. Előírta a kórtörténetek módszeres feljegyzését és vezetését, ő honosította meg a bőr alatti (szubkután) ín- és izommetszéssel végzett műtéteket, például a kancsalság javítására. 1836-tól az orvostörténet címzetes rendkívüli tanára volt, majd 1844-től gyermekgyógyászati előadásokat tartott a pesti egyetemen. Ő írta az első magyar gyermek -gyógyászati tankönyvet. Ő indította el az első magyar gyermekgyógyászati folyóiratot.A szabadságharc alatt az olasz légióban katonaorvosként szolgált. A szabadságharc bukása után Kossuth Lajossal emigrált, előbb Törökországba, majd Párizsba, végül Angliába került, ahol Manchesterben gyermekkórházat alapított

.

118 éve adták el az első üveg Coca-Cola üdítőitalt. A szirup eredetileg fejfájás és gyomorpanaszok ellen készült máig titkos recept szerint 1885-ben. A feltaláló a receptet és az értékesítés jogát 1888-ban Asa Candler-nek adta el. Az eredeti italban a kóla dió mellett többek között kokain is volt, ezt azonban 1906-ban az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, és az italban koffeinnel helyettesítették.KOMENTARI

 1. Janoš Nemet kaže:

  „Szerb Szövetségi Köztársaság“ – ez új!. Sok minden volt már Szerbia a kilencvenes évek óta, de ez N E M! Kedves szerző, vagy fordító, nézzen már utána!

 2. Iby P. kaže:

  Tisztelt Német Úr,

  Észrevétele jogos, köszönöm a figyelmeztetést. 🙂 1992 és 2003 között Szerbia és Montenegró közösen alkotta a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot. Módosíva!

  Figyelmét és észrevételét nagyra értékelem.

  Őszinte tisztelettel, további szép estét kívánok

OSTAVITE KOMENTAR