Farmerske muke

Naći posao u današnje vreme, po nekima je lako, po nekima ni malo lako. Pošto je u pitanju nedoumica stvar je ispitana do kraja.

Ustanovilo se sledeće:

„U oglasu je stajalo da se traži radnik na farmi. Pozvao sam broj iz oglasa i javila mi se ženska osoba koja mi se predstavila kao gazdarica. Prvo pitanje koje mi je postavila bilo je da li imam porodicu i da li sam spreman da živim na farmi. Odgovorio sam potvrdno. Posle toga, saopšteno mi je da je plata 40 000 dinara, hrana i smeštaj su obezbeđeni.

Dolaskom na farmu sačekao me je objekat sa oko 500 svinja kao i druga raznorazna živina. Objekat su čuvali ogromni psi koji nisu bili ni malo prijateljski nastrojeni prema meni kao pridošlici. U stambenom delu je, blago rečeno, vladao haos. Miševa je bilo posvuda, madraci su bili stari, požuteli i smrdeli su na sve živo osim na nešto što čulo mirisa može podneti. Nekako sam se snašao. Ustajanje je bilo u pet ujutru, pijenje kafe i u šest časova je počinjalo čišćenje i to lopatom u kolica i guranje stajnjaka kroz blatnjavo dvorište do mesta gde se stajnjak deponovao. Čišćenje je bilo svakodnevno i trajalo je oko četiri sata. Odmah po čišćenju pristupalo se stavljanju nove prostirke i hranjenje. Doručak, ako se tako može nazvati, čekao me je oko 13 časova, ručak ili bolje rečeno večera oko 19-20 časova. Sve vreme se radilo sa eventualnim pauzama za kafu. Odlazak do toaleta ili kojim slučajem odgovaranje na telefonski poziv nije se tolerisao.“

U razgovoru sa nekima od radnika sa drugih farmi izveden je zaključak da je svuda praktično isto i da se neretko dešava da radnici svoju platu i ne vide, jer posle nedelju –dve dana ih vlasnici jednostavno udalje sa svoga imanja.

Mnogobrojni oglasi koji se neprestano vrte po oglasnicima ipak govore da je potreba za radnicima evidentna, da radnika fali. Postavlja se jedno logično pitanje. Da li te oglase postavljaju isti ti vlasnici koji radnike menjaju na nedeljnom nivou, da li govore istinu kada pozivaju radnike i da li uopšte imaju bilo kave obaveze ka radnicima ukoliko te radnike ne ujavljuju.

Uzmimo u obzir i da su oglasi koji se vrte po oglasnicima sa uvek istim brojevima telefona…KOMENTARI

 1. Joso kaže:

  Ovo mi liči na posao u idustrijskoj zoni.

 2. avet kaže:

  Lek za ovakve slučajeve je postavljanje pitanja gazdi ili gazdarici da li ima neki pismeni ugovor da se potpiše, pa makar to bio i neki ugovor o probnom radu, sa nekim datumom početka radova i uslovima, obavezama i pravima.
  Ukoliko toga nema, odmah gasi lampu i fajront.
  Znam da je to kod nas jako daleko od prave stvarnosti, ali sve dok se to ne uvede u praksu kao navika, dotle će biti iskorištenih i neplaćenih radnika.
  Ne treba se latiti nikakvog posla bez potpisanog pismenog ugovora, pa makar taj posao bio i probni rad.
  U Mađarskoj i stan kada iznajmiš, postoji podugačak ugovor o uslovima, pravima i obavezama i jedne i druge strane.

 3. Pravdoljub kaže:

  Beskrupulozne su gazde!!! žali mi se čovek da je morao dati gazdi ličnu kartu da bi je ovaj fotografisao i istu odneo u policiju da bi je prikazao. ?????????????? PRIKAZAO??? pa ako neko treba da ima uvid u moja lična dokumenta to je onda policajac a ne da gazda snima dokumenta i nosi u policiju to je povreda zakona i to zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Tu zakon krši gazda ali i policajac koji prihvata takav uvid u dokumenta lica koje i ne vidi. Dalje!!! tako snimljena dokumenta mogu da se zloupotrebe . Te stoga dragi moji sugrađani nikome ličnu kartu ne dajite osim policajcu ukoliko istu traži na uvid. Inspekcija rada je DUŽNA da kontroliše sve one koji su vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Ne žalite ljudi takve nego prijavljujte svakoga ko ima neprijavljenog ROBA. ROBA koji nemože ništa kada upadne u kandže bitanaga.

OSTAVITE KOMENTAR