Festival „Dezire” – od „Hasanaginice” do „Lajbaha”

Festival „Dezire” ove godine zaokružuje svoju prvu deceniju i ekipa koja ga realizuje snimila je i postavila na zvaničnoj stranici festivala nekoliko fotografija kako nastaje ovaj međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta: direktor i reditelj Andraš Urban preko „skajpa” javlja se iz Meksika gde je na gostovanju sa predstavom „Šta je Evropa”, lektori i prevodioci rade u Novom Sadu i Budimpešti, saradnici festivala javljaju se iz Berlina i Praga, tehnika i organizatori rade u Subotici.

„Zadovoljan sam što smo dovde došli”, kaže Andraš Urban, direktor pozorišta „Kostolanji Deže”, pokretača regionalnog teatarskog festivala koji će trajati od 23. novembra do 1. decembra, a na nekoliko scena u gradu biće izvedeno 19 predstava.

Festival otvara predstava „Hasanaginica” Novosadskog pozorišta u režiji Andraša Urbana, a sledi koreografija „Dark junion” Jožefa Nađa koju je uradio za grupu „EN-KNAP” iz Ljubljane. Ova pozorišna grupa pozvala je Nađa da obnovi svoju prvu, čuvenu predstavu „Pekinška patka”, ali je tokom rada nastalo novo delo.

Na festival prvi put stižu pozorište „Ulisis” sa Briona sa predstavom „Bakhe” Lenke Udovički, Porodica Bistrih potoka Božidara Mandića sa predstavom „Intima”. Inženjerski teatar Ahe iz Sankt Peterburga igraće predstavu „Diktatura”, a tu su i stari znanci ovog festivala regionalnog teatra. Zlatko Paković potpisuje dve predstave „Krleža, ili šta su nama zastave i šta smo mi zastavama, da tako za njima plačemo” u izvođenju „Montažstroja” iz Zagreba i delo „Bojte se Alaha: smisao života i smrti Ćamila Sijarića” u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i Kulturnog centra Novi Pazar. Satiričko kazalište Kerempuh stiže sa predstavom „Šest lica traži pisca” u režiji Olivera Frljića, Narodni teatar Bitola igraće predstavu „No(je)va Makedonija” u režiji Kokana Mladenovića, ali i predstavu „Doktor Faust” u režiji Andraša Urbana. Iz Segedina dolazi pozorište Metanoja Artopedija sa predstavom „Ledene doktrine” u režiji Zoltana Perovića, a rediteljka Reka Sabo iz Budimpešte predstaviće se delom „Slatinski cvet“, u kojem nastupa i 90-godišnja žena preživela logor Aušvic, i predstavom „Horion”. Slovensko mladinsko gledališće izvešće predstavu „Idiot” u režiji Nine Rajić Kranjac, Via negativa iz Ljubljane predstavu „365 padnja“ u režiji Bojana Jablanoveca. Iz Francuske stiže koreografska trupa Sesil Loje i predstava „Trenuci odsustva”. Festival se zatvara koncertom slovenačke grupe „Lajbah”.

Kao i svake godine i ovoga puta festival obeležava njegov podnaslov, ove godine to je „Barbarikum“.

„Istorijski gledano to je termin koji je nastao da označi prostor gde varvari žive u odnosu na Rimsko carstvo. Ovde, svakako nije reč o tom značenju. „Barbarikum” možemo posmatrati i tako da Balkan i istočna Evropa i dalje postoje kao barbarikum, gledano sa aspekta moderne zapadne civilizacije. Možemo posmatrati i da problemi kojima se bavimo mogu biti tretirani kao varvarski problemi u nedostatku određene civilizovanosti. Tako gledamo i na tu reč i iz ugla jednog određenog licemernog sistema, ili društva, da predstavlja jedan drugačiji i nekonvencionalni pristup slobodi”, kaže Andraš Urban.

 

PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR