Festival jevrejske kulture u Subotici

Najstariji jevrejski mjuzikl, koncert kantora, izložba na temu Aušvica, samo je jedan deo bogatog programa ovogodišnjeg Jesenjeg festivala jevrejske kulture u Subotici. Posebnost ovogodišnjem festivalu daje i činjenica da će prvi put tokom manifestacije obnovljena subotička sinagoga biti u punoj upotrebi.

Četvrti Jesenji festival jevrejske kulture u Subotici počinje 4. oktobra, koncertom Gudačkog kvarteta „Panonija“ iz Zrenjanina u velikoj Sali Jevrejske opštine, a samo dan kasnije u foajeu opštine biće otvorena izložba fotografija Ištvana Baša „Aušvic-Birkenau“.

Program festivala se nakon toga seli u obnovljenu sinagogu, gde je 6.oktobra planirana izvedba najstarijeg jevrejskog mjuzikla.

„To je najverovatnije najstariji jevrejski mjuzikl, napisan još u 17. veku na jeziku španskih jevreja. Za nas su ga pripremili ansambl Shira utfila iz Beograda, Hor Braća Baruh, pojaviće se kao narator Vanja Ejdus i u ulozi Jakova Mladen Arsenijević“, objašnjava Branka Banjanin, saradnik Jevrejske opštine Subotica.

Iz bogatog programa ovogodišnjeg Jesenjeg festivala jevrejske kulture svakako treba izdvojiti Četvrti koncert kantora. Ovaj specifični nastup umetnika iz Budimpešte bio je predhodnih godina održavan u Velikoj većnici Gradske kuće, ali se sada takođe seli u sinagogu, koja će povodom festivala otvoriti svoja vrata za sve zainteresovane.

„Ove godine ćemo prvi put imati našu sinagogu u punoj funkciji. To je za nas veoma značajno, a biće dobro i za publiku pošto više neće biti velike gužve i imaćemo priliku sve dostojno ugostiti u našoj sinagogi“, ističe Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica.

„Pokušali smo i ove godine da napravimo širok dijapazon koji ipak može da prikaže sam po delić jevrejskog života i dešavanja u judaizmu što je interesantno za sve naše sugrađane“, kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Ovogodišnji Jesenji festival jevrejske kulture zatvara se 15. oktobra, kada će u Savremenoj galeriji biti otvorena foto-izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola, inspirisanih enterijerom obnovljene subotičke sinagoge.

 

RTVKOMENTARI

  1. veca kaže:

    Konačno da sinagiga bude u funkciji i da joj vernici unesu toplinu.

  2. srbenda iz backe toplole kaže:

    Pozdrav iz srca za bracu po mukama!!!Uzivajte u vasim pesmama i sirite kulturu kao i sve vreme do sada!!

OSTAVITE KOMENTAR