„Fleš mob“ u podne u centru Subotice

Đaci su visoko podigli velike elemente od stiropora koji su tvorili stih Atile Jožefa.

Centar Subotice ispunili su učenici osnovnih i srednjih škola sa ciljem da popularišu mađarsku poeziju. Emeše Janko, učenica Gimnazije za talentovane učenike „Kostolanji Deže“ kaže: „U ovoj akciji dopada mi se da ćemo predstaviti i naglasiti važnost dana poezije, jer mislim da pesnici danas imaju važniju ulogu u današnjem društvu, među Mađarima, nego što su imali u staro vreme“.

foto:rty yu eco

Ovaj „fleš mob“ bio je prva akcija Mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra, a Žužana Sabo, zadužena za kulturu u Centru kaže: „Sa ovom akcijom u kojoj učenici osnovnih i srednjih škola podsećaju na dva stiha Atile Jožefa,  otvorili smo godinu kulture u kojoj ćemo se podsetiti dana mađarske poezije i na samog pisca. Sa ovim akcijama zadatak nam je i obaveza da očuvamo identitet pojedinca, zajednice i kulture“.

Vojvođanski Mađarski obrazovno, istraživački i kulturni centar na različitim poljima nastoji da ostvari nove mogućnosti za mlade vojvođanske Mađare. Pokreću edukacije na temu budućih zanimanja i mogućnosti ovdašnjih mladi. Sve to održavaju i kroz istraživanja. Andrea Kuti Pinter, sekretar Mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra kaže: „Trenutno teku dve vrste obrazovanja, jedno je u oblasti mehanotronike kroz fakultet „Banki Donat“ na Univerzitetu Obuda, kao i stručno usavršavanje na Pedagoškom fakultetu segedinskog Univerziteta“.

U Centru će u narednom periodu osim edukacija biti organizovani i brojni novi programi, književni susreti, razgovori za okruglim stolom. Detaljni podaci mogu se naći na fejsbuk stranici VM4K, a uskoro će ustanova imati i svoju internet stranicu.

 

RTV Pannon

 KOMENTARI

 1. Sting kaže:

  Bravo. Samo tako nastavite.

 2. Notar kaže:

  Sta ovde ima da se oceni kao negativno?

 3. hsjek kaže:

  @notar
  i ja se to hiljadu puta zapitam, narocito za vesti tipa “sutra se proslavlja pravoslavni Bozic”

 4. ... kaže:

  Ja mislim da na ovoj stranici ima placenih dezurnih koji za svaku lepu vest lupaju dislajkove..:)

 5. Petar Gabrić kaže:

  Nije jasno mnogima šta im se dešava u sopstvenoj glavi, a kamo li u kolektivnoj kulturnoj svesti ljudi sa kojima žive zajedno !!!

 6. ffilozof kaže:

  Ovaj Sting jeste Madjar koji je Srbomrzac. Los covek

OSTAVITE KOMENTAR