Fond za invalide nedostupan invalidima

Ukoliko osoba u invalidskim kolicima želi da obavi neki posao, overi dokument ili ostvari neko svoje pravo u zgradi koju Subotičani popularno zovu „socijalno” mora da povede nekog sa sobom čiji će zadatak biti da ode do traženog službenika. Onda službenik izlazi iz kancelarije i pred zgradom u kojoj su smešteni fondovi za zdravstvo, i za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje, rešavaju birokratsku proceduru. I tako već duže od dve godine, jer iako postoji rampa za invalidska kolica na ulazu u zgradu, ona nije u funkciji. Njena konstrukcija je iskrivljena, i pomalo i zarđala.

U razgovoru za „Politiku” Stipan Ćakić, predsednik Udruženja amputiranih i rođenih sa malformacijama kaže kako su prvo godinama tražili od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali i drugih javnih ustanova da postave rampe za pristup invalida.

Na ovaj problem skrenulo je pažnju u svom izveštaju i Povereništvo za zaštitu prava građana. „Grad, odnosno JP za upravljanje putevima i urbanističko planiranje postaviće zaštitu, a fond će popraviti rampu lift”, piše u izveštaju ombudsmana.

Zamenica poverenika Ljiljana Vuković Simić potvrđuje reči iz izveštaja i dodaje da je neprihvatljivo da objekat ustanove na koju su invalidi upućeni kako bi rešavali neke svoje potrebe nema pristupnu rampu, ali da je to na žalost slučaj sa većinom zgrada.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje za „Politiku” je nezvanično rečeno da su pokušavali da reše problem. Šina za rampu koja je montirana uz ulazno stepenište jednim delom „izlazi” ispred zgrade na ulični deo koji služi kao parking. Taj deo rampe je do sada nekoliko puta stradao od nesavesnih vozača, a svaka takva nepažnja košta i do nekoliko hiljada evra za popravke. „Jednom prilikom sutradan po popravci, vozilo je ponovo udarilo deo rampe. Policiji smo dali i snimak kamere sa susedne Muzičke škole, ali počinioci nikada nisu pronađeni”, kaže naš sagovornik.

Upravo je na nivou republičkog fonda u toku javna nabavka za održavanje ovih prisutnih rampi, a gradsko JP za upravljanje putevima, već je postavilo metalne zaštitnike ispred rampe kako bi sprečilo njena nova „gaženja”. Očekuje se da bi u narednih mesec dana rampa za invalide trebalo ponovo da bude u funkciji.

Međutim, sa tim je rešen samo jedan od mnogobrojnih problema invalida. „Imamo mnogo situacija gde se označi da je nešto za invalide, ali je to tako rešeno da oni ne mogu da koriste. Najočitiji primer su parking mesta u gradu gde nema prostora da iz vozila izađe osoba u kolicima jer joj smeta bankina. Naveli su da su kupili autobuse za prevoz invalida, ali ljudi u kolicima ne mogu da koriste gradski prevoz jer nijedno autobusko stajalište nije prilagođeno. Imamo zgradu čija unutrašnjost ima pristup za invalide, ali se do nje stiže preko stepenica. Gradimo novo pozorište i pitam kako će da u njega uđu osobe u kolicima, a još od 1997. godine imamo zakon da svaka zgrada mora da ima pristup za invalide”, nabraja Ćakić.

 

PolitikaKOMENTARI

  1. Pera kaže:

    Osim DM a nijedna prodavnica nije pohodna za invalide kao ni za majke sa decom u kolicima.Sramota.

OSTAVITE KOMENTAR