Forum za kulturu Subotice i projekcija filma „Okupirani bioskop“

U četvrtak 25. aprila u Savremenoj galeriji Subotica od 18 časova održaće se prvi Forum za kulturu Subotice na temu „Kulturna scena u Subotici – između politike i javnog interesa“ nakon čega će se od  20 časova prikazati dokumentarni film „Okupirani bioskop“ rediteljke Senke Domanović.

Nedostatak jasne kulturne strategije grada i usklađivanja sa republičkom i evropskom kulturnom strategijom, podvojenost između nacionalnog i javnog interesa u lokalu, potpuno razdvajanje civilnog od javnog sektora i sistematsko gušenje javne reči i dijaloga u svim sferama društva dovelo je do nepodnošljivog stanja za kulturni život Subotice. Grad koji je decenijama bio jedan od vodećih centara umetničkog i kulturnog stvaralaštva na putu je marginalizacije u odnosu na evropske i svetske tokove. Forum je otvoren za zaposlene u institucijama kulture, kulturne radnike, predstavnike civilnog sektora u kulturi, umetnike, medije, i sve zainteresovane građane koji čine aktivnu publiku u Subotici. Uz prisustvo gostiju iz drugih gradova Srbije sa kojima ćemo razmeniti iskustva Forum ima za cilj pokretanje otvorenog dijaloga za unapređenje kulturnog razvoja Subotice.

Uvodne reči će održati dr Goran Tomka gostujući predavač na UNESKO katedri za kulturnu politiku Univerziteta umetnosti u Beogradu i na Institutu za komunikacije Univerziteta  Lion 2 u Francuskoj, koautor Strategije razvoja kulture Grada Novog Sada i koncepta projekta NS 2021, Virdžinija Đeković ispred Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Senka Domanović rediteljka filma „Okupirani bioskop“ i Viktorija Šimon Vuletić etnolog i antropolog iz Gradskog muzeja Subotica. Moderator razgovora je Petar Mitrić.

Nakon Foruma, od 20 časova prikazaće se dokumentarni film „Okupirani bioskop“ rediteljke Senke Domanović, nedavno nagrađen Gran prijem za najbolji dugometražni dokumentarni film na 66. Martovskom festivalu u Beogradu.

OKUPIRANI BIOSKOP – Senka Domanović (Srbija, 2018)

Trajanje: 87min

Nagrade: Najbolji dugometražni dokumentarni film 66. Martovski festival Beograd 2019, Specijalna nagrada festivala BELDOCS 2018

Festivali: Sarajevo Film Festival 2018, American Documentary Film Festival 2019 i dr.

Film prati mlade aktiviste i događaje oko okupacije bioskopa Zvezda. Različite društvene grupe ujedinile su se sa istom namerom – da menjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste.

Program organizuje Građanska inicijativa Subotica u saradnji sa Savremenom galerijom Subotica i Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije, a ulaz na Forum i projekciju filma je slobodan.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR