Frljićev „Kompleks Ristić“ otvara Dezire

Međunarodni festival savremenog pozorišta „Desire central station“ biće održan od 28. novembra do 6. decembra u Subotici, a publici će predstaviti 16 predstava iz zemlje i regiona.

Kako je najavio direktor festivala, poznati domaći pozorišni reditelj Andraš Urban, podnaslov ovogodišnjeg festivala biće „No comment–say it loud“”.

ristic dezire frljic
– “Ja mislim da je ovogodišnji Dezire festival, gledajući program, jedan od ili možda i najbolji. Sve predstave vrlo angažovano se bave i govore o onom svetu u kome živimo i reflektuju se na date okolnosti na neki svoj način, a u drugu ruku vrlo su zabavne” – ocenio je direktor festivala Andraš Urban.

 
Festival počinje 28. novembra izvođenjem predstave „“Kompleks Ristić“” iz internacionalne koprodukcije Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, a u režiji Olivera Frljića.
– “Gospodin (Ljubiša) Ristić je tu radio vrlo značajne stvari što se Subotice i celog regiona tiče u pozorišnom smislu. Svakako je deo ove kultirne sredine ili onih kulturnih korena koji i dalje obeležavaju savremeni teatar i u Subotici, a i šire”- rekao je Urban.

 
Prvog dana festivala biće izvedena i Urbanova predstava ““Koštana“”, po delu Borisava Stankovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, za koju je on ocenio da, iako u celom regionu dobija sve pohvale – u Subotici ne može da se izvodi bez angažovanja pripadnika obezbeđenja.

 
Drugog dana festivala na repertoaru je predstava Bitef teatra ““Kratka priča o antihristu”“ po delu Vladimira Solovljeva, nakon čega će biti izvedena ukrajinska koncert-predstava „Ruže”“.
Trećeg dana festivala, 30. novembra, na repertoaru festivala biće predstava Novosadskog pozorišta ““Ban Bank“”, a nakon toga francuska predstava „“Ružičasti biber”“.

 
U utorak, 1. decembra, Novosadsko pozorište će izvesti predstavu ““Neoplanta“”, dok će Ansambl Pal Frenak iz Budimpešte izvesti predstavu „“Birdie“”.
Dan kasnije, Hrvatsko narodno kazalište “Ivan Plemeniti Zajec” iz Rijeke će izvesti Orvelovu ““Životinjsku farmu”“, a GroundFloor Group iz Kluža predstavu „Paralel“”.

 

TanjugKOMENTARI

  1. Djuka kaže:

    Pal Frenak je odlican i jako cenjen u svetskim okvirima.
    preporucujem od srca, svima koji vole moderan ples.

OSTAVITE KOMENTAR