Galu i dalje maltretiraju u školi ?

Đorđija Aksentijević, majka Gale Savić (11) iz Subotice koju je grupa devojčica iz istog razreda peticijom htela da izbaci iz odeljenja jer boluje od neizlečive bolesti, i dalje je na meti vršnjaka.

Prema rečima njene majke, iako je formalno sada situacija u redu, zapravo se sve nastavilo.

– Nakon povrede koju je imala, drugari iz razreda su joj napravili doček u školi. Potrudili su se i sve je trajalo 15 minuta, a onda se vratilo na isto. Devojčice koje se s njom nisu družile u školi i dalje se ne druže, a jedna od njih joj je pre neki dan otela telefon i čitala poruke. Još se prašina nije slegla, a problem se nastavlja i dalje – kaže Aksentijevićeva.

gala

– Kako da se ne nastavlja nakon činjenice da je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar, dao vetar u leđa vršnjačkom nasilju time što je izjavio da propusta u radu škole nije bilo. Verovala sam šest meseci da radim stvar na pravi način ukazujući na sve što se dešava, ali sve je kulminiralo posle te izjave, koja nam je nanela uvredu. Shvatila sam da nije suština da se problem reši, već da se zataška – kaže Aksentijevićeva.

Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar, kaže da se prilikom posete uverio da je škola adekvatno postupila.

– Znam za podneske koje je majka podnela, pratim slučaj. Inspekcija kontroliše situaciju, ali postoji redosled. Potrudićemo se da sve bude urađeno kako treba, moramo pomoći pre svega devojčici. Novi događaji moraju biti do kraja sagledani – kaže Njilaš.

mirkov

Nenad Mirkov, direktor škole, kaže da su Gali drugarice vratile telefon čim je to zatražila!?

– Po prijavi majke da je diran telefon, uradili smo sve da saznamo šta se desilo. Radi se o tome da su devojčice razgovarale i jedna je uzela telefon, ali čim ga je učenica tražila, bio je vraćen. To je bio samo momenat, a ne otimanje – kaže on, i dodaje da je bilo nekoliko kontrola u školi i da je sve urađeno po protokolu.

 

BLICKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Sviđa mi se upitnik na kraju naslova. Možda on ukazuje na to da nisu svi spremni da slepo veruju ovoj jednostranoj priči?

 2. Pravdoljub .. kaže:

  Gospodin Njilaš očigledno ne opravdava svoje postojanje,shodno tome sasvim slobodno može ili da nepravdu ispravi ili da napusti,savesti radi mesto na kom se nalazi.
  U još nekim školama na području Subotice odvija se teror nad decom,sa tim su upoznati i organi gonjenja,poput škole gde se deca razdvajaju po nacionalnom sastavu i gde je pop kao veroučitelj taj koji maltretira decu i koji vrši posao za koji nije zadužen,to je da bude dežurni. ON nije prosvetni radnik i samim tim nemože da bude zadužen (svojom voljom i bliskošću sa upravom škole), za dežuranje. Mnoga deca se žale da je upravo on taj koji huška drugu decu protiv svojih vršnjaka.
  Gospodine Njilaš i svi koji ste zaduženi za kontrolu prosvetnih radnika,izvolite malo popričajte i sa roditeljima i sa decom. Napravite anoimne ankete i saznaćete mnogo toga. Svako malo Vi štrajkujete,mala Vam je plata. Posle svih negativnih pojava u školama gde ste Vi ti koji treba da štitite decu a to ne činite,upitno je da li uopšte i treba da dobijate platu i sve ostale dohotke.

 3. ttp kaže:

  Da li u skoli postoji neki pedagog/psiholog koji moze da organizuje neki cas „tolerancije“? Mislim ako vec roditelji ne znaju da vaspitaju decu tu je skola. Za direktora necu da komentarisem. Oni su tu uglavnom po politickoj liniji, i jedini cilj im je plata (ovo se odnosi na sve direktore).

 4. Anonimni kaže:

  nazalost i pedagogima je jos vise vezane ruke ne kao pre.al ni ukore i slicne kazne se nedele tako lako svesu strozije i sve manje imaju i nastavnici pravo da vaspitaju decu a sve vise i vise imaju prava daci.ako nemoze skola da resi takve slucaje kakoce teze da resi,ako nema napredka treba ukjucit mediju u to ime skole koje vodio slucaj ,doklesu stigle i ime te dece kojesudoticna

 5. neko kaže:

  Žao mi je devojčice i njene majke, ali mislim da je ovo već preterivanje… „devojčici su oteli telefon“ ??? šta to treba da znač? Zar se drugoj deci ne dešavaju ovakve stvari? I šta sad? Sutra ako nekom detetu drugari „otmu“ telefon trčaćemo da prijavljujemo i da napravimo frku da je to maltretiranje? Boože, hajde malo se saberite više! Ovakve i slične stvari se dešavaju u svim školama i sa zdravom i sa bolesnom decom kako u današnje vreme tako i pre 20-25 godina…

 6. Žanka kaže:

  Nemam baš nikakve „interesne“ dodirne tačke sa ovim slučajem… jednostavno čitam Su vesti kao građanka i pratim „događaj“ od početka.
  Baš ni jednom nije navedeno da li i Gala posećuje školskog pedagoga/psihologa s’ obzirom na njenu različitost u (prisilnom) stilu života u odnosu na drugu decu u školi . Ne mislim baš ništa loše ali smatram da bi to bilo vrlo potrebno.
  Početni događaj mi je bio jasan , grozan, neprihvatljiv i za rigorozno delovanje.
  Nastavak ove „afere“ mi je nekako čudan, nedorečen i maglovit.
  Nemoguće mi je da su baš sva deca iz njenog školskog okruženja ( postoje i deca iz paralelnih razreda ) surova, netolerantna, od roditelja nepoučena, nevaspitana.
  Šta se to prećutkuje ?

 7. Mister No kaže:

  Optuzeni ne zele da uzmu rec ?

 8. milica kaže:

  U „normalnom“društvu, gde država brine o građanima, ovako nešto se ne bi ni desilo. Da ne kažem da bi i deca bila drugačija da su imala roditeljsko vaspitanje, osećajnost za pojedince koji su drugačiji… Nije opravdanje da mnogo radimo i nemamo vremena za decu. Na kraju krajeva, mi smo im uzor. To je naša slika.
  Na svim poljima smo podbacili i pali na ispitu ljudskosti. Najgore je što to ne primećujemo, pa se ne trudimo ni ispraviti bilo šta. I uvek krivimo druge za sve.

 9. štaraditebre kaže:

  Pravoljube, molim Vas navedite u kojoj školi se dešava ovo o čemu pišete, koji veroučitelj je u pitanju? Ovo nije mala stvar, pa dajte recite, da bar mi ovde izvršimo pritisak da se stvari promene, kako bi ovo naše komentarisanje imalo ikakvog smisla. Inače, ako veroučitelj nije sveštenik, on je zaposlen u školi na određeno vreme, ima status nastavnika i može i da dežura. A može i da dobije otkaz, ako radi ovo o čemu pišete. Osim toga, može se prijaviti i koordinatoru za veronauku koji ga je uputio u školu. Ako je sveštenik onda nema status zaposlenog, i ne mogu da zamislim situaciju da dežura na hodniku u mantiji. U svakom slučaju može mu se stati na put.
  Ne čudi me da se situacija nije promenila u OŠ „Ivan Goran Kovačić“, ja nisam ni očekivala da se promeni. Mehanizmi za zaštiti dece od vršnjačkog nasilja su slabi, i ako nisu svi učesnici voljni i istrajni, žrtva će biti maltretirana zauvek.

 10. Pravdoljub .. kaže:

  @ŠTARADITEBRE. Poštovana, prvo da Vas ispravim moj nick je „Pravdoljub“. Veroučitelj o kom pišem je sveštenik i dežura doduše ne u mantiji. Kao što sam i napisao vlasti su upoznate sa ovim problemom, dotičnog. Kao što su upoznate vlasti,upoznati su i ostali nadležni. Najiskrenije se nadam, da će roditelji podići glas i stati na put ovom tiraninu koji je poznat po svom bahatom ponašanju. Razumem da želite identitet ovog (ne)čoveka. Ipak ,zamolio bih Vas za malo strpljenja. saznat će se uskoro.

OSTAVITE KOMENTAR