Gas za 12 mesnih zajednica

Nakon šest godina čekanja, stanovnici 12 mesnih zajednica dobijaju gas. U rad je puštena glavna merno-regulaciona stanica u Novom Žedniku čime je označen kraj radova na gasifikaciji 12 mesnih zajednica. Tačnije, stanovnici devet mogu da se odmah priključe na gas i to: Stari Žednik, Novi Žednik, Đurđin, Čantavir, Bačko Dušanovo, Bajmok, Tavankut, Višnjevac i Ljutovo, a u Bikovu i Maloj Bosni još traju radovi.

 

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i Ministar za zaštitu životne sredine, rudarstvo i prostorno planiranje dr Oliver Dulić danas su simboličnim paljenjem označili kraj radova. Na ovaj način je južni i zapadni deo grada pokriven gasnom mrežom i oko 40.000 građana će imati bolje grejanje, kao i šansu za razvoj sela, jer je kod Novog Žednika obezbeđeno 100 hektara zemlje za industrijsku zonu.

 

Ministar Dulić ocenio je gasifikaciju, u ukupnoj dužini od 350 kilometara, kao „ključni potez za bolji život stanovnika ovih naselja“. Dulić je istakao da je već potpisan ugovor o gradnji klanice za pernate životinje u toj zoni i izneo da se dalji planovi razvoja, zbog blizine koridora 10 koji se nalazi sa 1,5 kilometara od zone, svode na gradnju pretovarnih i kargo centara.

 

Gasifikacija 12 mesnih zajednica obuhvatala je izgradnju gasovoda visokog pritiska u ukupnoj dužini od 28 kilometara. Postavljene su i dve glavne merno-regulacione stanice, a izvođač radova bila je „Telefonija“. Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine obezbedio 160 miliona.

 

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović je rekao da se priključak na gas može platiti na 3 do 5 godina i da ne bi trebalo da bude skuplji od 550 evra. U planu je da preduzeće do 2015. godine uloži 493 miliona evra u izgradnju gasne distributivne mreže u Srbiji.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR