Gde investirati: Guščja jetra 3.000 din/Kg

Porodica Varga je druga generacija koja se bavi uzgojem gusaka.
Više od 30 godina bave se gajenjem te živine, od koje dobijaju kvalitetnu džigericu, guščju mast i meso.
Varga sive gurmanske guske gaji između Somora i Subotice, kažu da je gajenje vrh živinarstva jer je guska, za razliku od kokoške, ostala divlja ptica. Na primer, pravi problem kada dođu guščići.
“Radimo ovaj posao 30 godina, jaja stavimo u inkubator i guščiće ćemo imati na proleće. Od jedne guske izlegu se oko 25 malih guščića. Jaja u inkubatoru stoje 28 dana, a temperatura mora biti 37,7 stepeni”, kaže Zoltan Varga.

guske_s-1900x700_c
Ističe kako je meso od guske odlično, ali da je najvažnija jetra.
“Pored Mađarske i Francukse retko koja zemlja se bavi ovim. Guska natolođi potkožnu mast i stvara u jetri jednu od najkvalitetnijih masti”, kaže.
Sastav masnih kiselina sličan je kao u maslinovom ulju, a guščja mast se koristi i kao lek.
Narod izgubio naviku da jede gusku, skupa je i proizvodnja, kilogram jetre je 3.000 dinara, kilogram mesa 500. Kilogram masti 1.000.

 

Izvor: GdeInvestirati/B92



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR