Gerontološki centar u Subotici planira nove usluge

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević najavio je da planira da aplicira ka evropskim fondovima za otvaranje Centra za demenciju u Subotici.

Partneri bi mu bile kolege iz Mađarske i Gerontološkog centra u Apatinu. Ivanišević dalje objašnjava da je zbog toga bilo neophodno održati jedan okrugli sto na temu: „Grupni rad sa osobama obolelim od demencije“ u organizaciji Gerontološkog centra i Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu.

Okruglom stolu u Gerontološkom centru su prisustvovali i predstavnici privatnih domova, a ideja je razmena iskustava na polju rada sa dementnim osobama, sa ciljem da se obezbedi što je moguće bolja socijalna usluga i zaštita na području Subotice.

– Ideja okruglog stola bila je da se razmene iskustva po ovom pitanju. Skupu su prisustvovali predstavnici privatnih domova za stara lica, jer nam je važna saradnja sa njima. Ideja je da se razgovara sa svim relevantnim subjektima i ovo bude osnov za naš budući evropski projekat koji će imati za cilj otvaranje Centra za dementna lica u Subotici zajedno sa kolegama iz Mađarske i Apatina – rekao je Ivanišević.

On je ukazao da se sada ne govori samo o demenciji kod veoma starih ljudi, već i mlađih, zato je neophodna posebna edukacija i pristup tim osobama.

– Ranu demenciju treba prepoznati, često osobe koje žive sa tim licima i ne prepoznaju da je reč o demenciji. Postoji medicinska terapija koja usporava proces, ali je treba na vreme prepoznati. Mislim da ovakvi skupovi i sadardnja doprinose da bolje razumemo demenciju – istakao je Ivanišević.

Prema podacima kojima raspolaže Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu, sve je veći broj zahteva za smeštaj dementnih osoba u sistem socijalne zaštite. Prema procenama stručnjaka u Srbiji šest do osam odsto osoba starijih od 65 godina ima problema s demencijom.

Da podsetimo, pre šest godina u prostorijama Gerontološkog centra „Kertvaroš“ u Subotici osnovan je Dnevni centar i savetovalište za osobe obolele od demencije. Boravak u Centru je besplatan, a broj članova se stalno povećava. Trenutno ih ima oko 13.

 

DnevnikKOMENTARI

  1. Istina boli nesvesne... kaže:

    Ovaj reptilijan visokog ranga dobro zna šta uzrokuje demenciju, ali će ipak rado uzeti taj novac kako bi nahranio svoje ljudske ljubimce koji mu pomažu u sprovođenju cio-nemačko-austrougarskim dokotorine judeomasonerije. Demencija je direktna posledica HAARP-a, hemtrejlsa, uranijuma i hemikalija bečanih bombama, svakojakog mentalnog i fizičkog đubreta koji korporacije seju isključivo iz interesa (preko radnji poput LIDL-a), i detrementalnih materija koje se nalaze u takovzanom „domaćem“ kulenu i šunki. Apokalipsa je na vratima. Jovanovo oktrovenje je veoma jasno. Behemont se izlegao u kvazi-vrtu zoologije. Njegove sluge, austrougarski agenti, ga hrane da bi mu dali snagu. Kada ojača, počinje njegov gmizavi put do Novog Jerusalima. Odlučite se, da li ćete biti na strani Hristosa Nazarećanina (koji zapravo nije Jevrej) ili đavola. Ja sam spreman. Da li ste vi?

OSTAVITE KOMENTAR