GIK: Listići štampani u skladu sa sandardima

Градска изборна комисија (ГИК) у Суботици данас је саопштила да је штампање гласачких листића за локалне изборе извршила „Чикош штампарија“ са компјутеризованом опремом, у складу са графичким стандардима који важе за ову област.

 

Саопштење је уследило након што је Савез војвођанских Мађара (СВМ) поднео кривичну пријаву против НН лица због наводних нерегуларности које су утврђене током увида у бирачки материјал. У СВМ-у наводе да су том приликом пронашли више од 200 листића чија се боја разликује од осталих листића, а да је графолог који их је прегледао изразио сумњу да су штампани у некој другој штампарији.

 

Након тих навода Демократска странка у Суботици саопштила је како инсистира на томе да се изврши анализа спорних листића.

Поводом свега наведеног данас се огласила Градска изборна комисија саопштењем у којем се наводи да су листићи штампани у складу са стандардима, као и да постоји могућност разликовања нијанси боје листића.

 

„У погледу навода политичких странака да су гласачки листићи за одборнике Скупштине града штампани у различитим нијансама, штампарија Чикош је изјавила да таква могућност приликом штампања постоји, а која је у оквиру графичких стандарда прописаних за ову област”, наводи се у саопштењу ГИК.

 

Комисија је напоменула да су сви гласачки листићи који су “ван стандарда” уништени у поступку предвиђеном законом као и графичке плоче које су кориштене за штампање гласачких листића.

 

ГИК у саопштењу наводи да су приликом предаје гласачких листића Изборној комисији као и приликом уништења гласачких листића и графичких плоча, били присутни чланови Изборне комисије, који припадају различитим политичким странкама.

 

Комисија подсећа да су по закону били дужни да прогласе резултате 24 сата од затварања биралишта, на основу записника са бирачких места, сачињених од стране бирачких одбора, на којима није било примедби од стране чланова бирачких одбора, а састав бирачких одбора чине представници свих странака који су поднели изборне листе, односно предлоге кандидата.

 

“По Закону о локалним изборима од учињене повреде, сваки бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата у року од 24 часа, може поднети приговор на одлуку, односно извршену радњу или учињен пропуст, Изборној комисији града. Ово законско право на подношење приговора нико није користио у наведеном законском року, те је самим тим јасно да повреда на бирачким местима није било”, наводи се у саопштењу.

 

ГИК на основу тога што није било приговора на утврђене резултате у наведеном року констатује да су резултати коначни, односно избори за одборнике Скупштине града Суботице завршени.

 

“На рад бирачких одбора, односно на спровођење избора није било примедби ни од стране страних посматрача”, закључује се у саопштењу Градске изборне комисије у Суботици.

 

Izvor: DnevnikKOMENTARI

  1. Pajo kaže:

    To je fer! Pokradem te neprimetis odma ja sam se izvukao!!! Strani posmatraci smesno bili su tri minuta dva pitanja i zure!!

OSTAVITE KOMENTAR