Gimnazija u Subotici dobiće NOVI SMER

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, omogućilo je da se sledeće školske godine otvori još odeljenja specijalizovanih za IT smer, pored postojećih osam u gimnazijama.

Jedna od gimnazija koja je dobila mogućnost otvaranja IT smera je „Svetozar Marković“ u Subotici.

– Više puta smo tražili da nam odobre otvaranje IT smera jer je to izuzetno traženo zanimanje, a poznato je da nedostaje veliki broj stručnjaka. Mnogi učenici koji već pohađaju gimnaziju kažu da bi sigurno upisali IT smer da su imali mogućnost. Otvaramo jedno odeljenje sa 20 učenika u kojem je predviđen grupni rad, 10+10 đaka – kaže Gordana Budanović, profesorka engleskog jezika i PR škole.

Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici. Takođe, mogu biti deo inovativnih startap kompanija, telekomunikacionih kompanija, naročito su velike uspehe pokazivali u veb dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone – obrazlažu novi smer u Ministarstvu.

Da su IT stručnjaci među pet najtraženijih zanimanja u Srbiji potvrđuju za „Blic“ i u „Infostudu“. Svake godine povećava se broj oglasa i biće ih sve više

– Šest puta za sedam godina se povećao broj oglašenih poslova u IT sektoru. Broj iskusnijih IT stručnjaka na tržištu ne zadovoljava potrebe rastuće industrije, pa potražnja za poslom ne prati veliku ponudu. Na stručnom skupu „IT kadrovi – potencijal ili prepreka za razvoj“ rečeno je da našoj zemlji nedostaje 15.000 IT stručnjaka, što se postavlja kao jedan od najvećih izazova za srpsku privredu – kaže Miloš Turinski, u ime „Infostuda“.

 

Blic

 KOMENTARI

  1. Pogled u buducnost kaže:

    Tako je… zivela gimnazija ili to sto se danas naziva gimnazijom. Treba obavezno uvesti IT smer za buduce IT strucnjake. Osim toga treba i kovacko – bravarski smer za buduce studente masinstva, i naravno jos i ginekolosko – akuserski smer za buduce studente medicine.

  2. Milankovic B Maria bivsi ucenik Gimnazije kaže:

    Pozitivna i pohvalna odluka.Gimnazija je oduvek imala status skole koja daje sveobuhvatno obrazovanje !!!!!

  3. Billy Gates kaže:

    I negde na paliću otvoriti iz centar

OSTAVITE KOMENTAR