Glavni istražitelj: Aero-klub iz Subotice leteo neregistrovanim zmajem, nije bio škola letenja, „instruktor“ letenja nije smeo da vrši obuku

Kako je zaključio direktor i Glavni istražitelj Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju Nebojša Petrović, Srđan Džoganović poginuo je 30. avgusta u motornom zmaju kod Subotice uz kršenje većeg broja pravila i propisa civilnog vazduhoplovstva koji regulišu ovu podkategoriju letenja. Kako sa njegove strane tako i od strane organizacije i osoba koje su ga „obučavale“.

Zmaj u kojem je pogionuo nije bio registrovan, organizacija koja je bila vlasnik zmaja, aero-klub „Ivan Sarić“, nije imala odobrenje da vrši obuku za letenje motornih zmajeva, dok je „instruktor“ poginulog pilota bio podjednako neodgovoran i nebezbedan. Kako se navodi, „nije mogao“ da vrši obuku učenikakojeg nije vodio kroz nikakve papire propisane za tu vrstu aktivnosti.

Popis nepravilnosti koje su Džoganovića možda koštala života, Glavni istražitelj konstatovao je u Obaveštenju o početku istrage o udesu koje je zavedeno 5. septembra. Kako se u obaveštenju navodi, zmaj registarske oznake YU-T042 (koji nije bio registrovan skoro godinu dana) u vlasništvu je aero-kluba „Ivan Sarić“ i namenjen je za obuku Džoganovića kojem je to jutro nakon 20 sati „duple“ od strane „instruktora“ to trebalo da bude prvi samostalni let. Navedeni „instruktor“ je svog „đaka“ obučavao u dvosedu, dok je prvi samostalni let obavljen u jednosedu, dakle u potpuno drugoj letelici, sa različitim performansama i karakteristikama upravljanja.

Kako se u Obaveštenju dalje navodi, školski krug laširanja prekinut je u krosvindu kada je pilot nastavio sa prvim desnim zaokretom praveći nagib i tako opisujući tri puna kruga nakon čega je sa nešto manjim nagibom nastavio da pravi krugove uz konstantan gubitak visine sve do udara o tlo. Početak ovih evolucija dogodio se na 70-ak metara prema navodima istražitelja.

Uprkos zapanjujućem broju nepravilnosti i kršenju elementarnih preduslova za bezbedne letačke aktivnosti sam udes ne mora biti povezan sa njima. Glavni istražitelj to i konstatuje izbegavajući da navede verovatan uzrok udesa. Obaveštenje se završava konstatacijom da je Glavni istražitelj već pokrenuo istragu.

 

tangosix.rsKOMENTARI

 1. Vlada kaže:

  Kako nije povezano kad je ucen na dvosedu, a sam leteo u jednosedu. Drugo, neko ko nema instruktorsku dozvolu ne moze da bude instruktor, sto je i sam “instruktor” dokazao prvim.

 2. Milan kaže:

  Sada će nam magistar saobraćaja i doktor informatike dati visokostručno objašnjenje situacije …

 3. M.S. kaže:

  Ups…
  Fasovao predsednik kluba pritvor !
  A toliko njih se upljuvalo u komentarima na ovom i na drugom gradskom portalu,
  kako nije bilo nepravilnosti. Kako je ova uprava kluba bogom dana.
  Pa sto su ga strpali u pritvor onda ako je vodio klub kako treba ?????

 4. Napredno nazadujemo kaže:

  Da li u gradu funkcioniše još nešto onako kako treba da funkcioniše otkako su ovi nesretnici i njihovi botovi iz SNS-a došli na vlast?

OSTAVITE KOMENTAR