Godinu dana rada angio-sale u Subotici

Zahvaljujući investicijama Uprave za kapitalna ulaganja Vlade AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, pored Sombora i Zrenjanina, već godinu dana i Opšta bolnica u Subotici ima najsavremeniju Salu za kateterizaciju srca, takozvanu angio-salu.

Zahvaljujući tome, pacijenti iz severne Bačke više ne moraju da idu na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine već pomoć lekara mogu da dobiju u Subotici, u roku od svega sat vremena od početka bolova koji ukazuju na infarkt.

Dušanu Miočinoviću, 62-ogodišnjem Subotičaninu sa dijagnozom nestabilne angine pektoris, 2014. godine je na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici ugrađen prvi, 2016. godine drugi stent, a nepuna 24 časa pre razgovora s ekipom RTV-a, ovom ocu troje dece je u Sali za kateterizaciju srca u Opštoj bolnici u Subotici ugrađen i – treći stent.

„Bolest angina pektoris i posledica – infarkt, mala je granica između toga. Tu je smrtnost bila katastrofalna. A sada, kada uzmete moj slučaj, da sam ja tri stenta ugradio bez posledica infarkta srca, jasno je šta znači to što Subotica ima Angio-salu. To saznanje, da ovakva sala i ekipa postoji na kilometar i po od mene i drugih pacijenata sa mojim dijagnozama, veliko je ohrabrenje. Osećam se odlično“, kaže Miočinović.

Jelena Mandić, lekar opšte medicine na specijalizaciji u Sali za kateterizaciju srca u Opštoj bolnici Subotica, prati zdravstveno stanje pacijenta Dušana Miočinovića od prijema do otpusta iz bolnice.

„Najvažniji je taj primatni medicinski kontakt, od početka prvog bola do pravljenja EKG-a i sumnje na akutni koronarni sindrom. Ovaj pacijent je već imao takve događaje u prošlosti, dobio je dva stenta od ranije, tako da je brzo došao na Hitan prijem. Naši lekari su ga obradili i indikovali prijem u Koronarnu jedinicu, a zatim i prijem u angio- salu“, kaže Mandićeva.

Srbija je, posle Rusije i Ukrajine, na trećem mestu po učestalosti oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, sa procentom smrtnosti ili invalidnosti od preko 50 odsto. Najčešće obolevaju muškarci u dobi između 40-e i 60-e godine, a najbolji efekti izlečenja se postižu ukoliko se pacijent obrati lekaru u okviru „zlatnog sata“, što je vreme od pojave prvih simptoma.

„To je bol koji ne sme da čeka. Ukoliko se na EKG-u prepoznaju znaci estevelacije, pacijentu u okviru od deset minuta treba uraditi EKG i najviše 90 minuta treba odvojiti vremena da takav pacijent stigne u Salu za kateterizaciju srca, to jest kod nas. Počeli smo sa radom 9. maja prošle godine i od tada do sada smo uradili oko 200 procedura koje su prošle korektno, bez komplikacija. Uradili smo intervencije kod oko 20 infarkta i ugradili preko 50 stentova“, objašnjava Saša Dželebdžić, šef Sale za kateterizaciju srca u Opštoj bolnici Subotica.

Svetozar Srdić, internista – interventni kardiolog, kaže da je Sala za kateterizaciju srca u Opštoj bolnici u Subotici, takozvana angio sala, opremljena najsavremenijim medicinskim aparatima te da u njoj rade vrhunski stručnjaci.

„Nekad smo „išli“ iz prepone, sad idemo iz arterije ručja, tu kod podlaktice. U jednu arteriju od 2,5 milimetra ulazimo, idemo sa kateterom skroz do srca, dolazimo do srčanih arterija i onda radimo nešto u srčanim arterijama na daljini od jedno metar i po, a to posmatramo na ekranima koji se nalaze u Sali oko pacijenta kao što su oni u Komandnoj prostoriji. Eto kako izgleda recimo jedan stent koji je ugrađen kroz arteriju“, objašnjava on.

Miočinović će, nakon ugradnje trećeg stenta, za svega nekoliko dana moći da se vrati na svoje radno mesto u Fabrici „Pionir“. Tim sestara, instrumentara, rentgen tehničara i interventnih kardiologa poručuje da će nastaviti da spašava živote pacijenata, a da će, pored kateterizacije srca, početi i sa intervencijama na perifernim krvnim sudovima na nogama, nadbubrežnim arterijama i krvnim sudovima mozga te da i u tome planiraju da budu – najbolji.

 

RTV

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR