Građevinski fakultet u Subotici planira Inovacioni istraživački centar

Građevinski fakultet u Subotici izradio je projekat dogradnje za Inovacioni istraživački centar, a trenutno čekaju i odobrenje, ali i finansijsku podršku od pokrajine i Univerziteta u Novom Sadu za njegovu realizaciju, piše Politika.

„Uradili smo dokumentaciju za prostor od oko 1.000 kvadrata unutar kojeg bi se ostvarivali projekti kroz saradnju sa privredom, u znatno većem obimu nego sada. Istovremeno, to bi bio prostor i za startap firme, koje bi koristile znanje struke i nauke“, objašnjava za Politiku dekan Miroslav Bešević.

Građevinski fakultet već decenijama uspešno sarađuje sa privredom, rade projektovanje, procese tehničke kontrole, nadzora, konsalting usluga, ispitivanja materijala i od ove delatnosti godišnje prihoduju oko 4 miliona dinara. Međutim, prema Beševićevim rečima, neophodno je osavremenjivanje i obnova opreme, što će biti uloga budućeg centra, piše Politika.KOMENTARI

 1. Megatron kaže:

  Gradjevinski fakultet radi ovo jer vise niko ne zeli tamo da studira. Treba se na studente fokusirati a ne juriti biznis

 2. neko ko je bio, video I zna kaže:

  Megatron
  Svi najjaci fakuteti sveta, a pre svega britanski zive od zarade skolarine ( citaj biznisa). Sa parama koje zaradjuju investiraju projekte kao sto je npr ovaj na Gradjevinskom fakultetu trenutno, I iz njih izlaze studenti kao vrsni strucnjaci.
  Ovde je najveci problem sto je fakultet drzavni. Ali ako pogledamo kakv sistem I reputaciju imaju nasi privatni fakulteti, ostaje nam da decu ipak saljemo u inostranstvo

 3. Megatron kaže:

  E iz tog fakulteta izlaze studenti koji nemaju pojma o zivotu. Pune im glave kojekakvim zastarelim stvarima koje im u zivotu nece trebati, a ono sto im stvarno treba jedva ih uce. Znaci trecina gradiva je totalno nepotrebno, trecinu bi trebalo updatovati da budu u skladu sa 21. vekom i jedna trecina je zapravo i korisna.
  I iz godine u godinu ima sve manje i manje brucosa. Profesorima tamo studenti sluze kao neki ukras, cisto da imaju titulu „profesora na fakultetu“. Jako malo profesora i asistenata koje se istinski trude da studente nesto nauce, svima je najvazniji samo biznis. Izuzev Lajosa. Lajos je cool.

 4. Bradati Anonimus kaže:

  Šta će nama uopše fakulteti? Da oni nešto vrede ne bi nam gradska vlast bili najureni carinici i milicioneri, prodavci sa buvljaka i izbacivači a ministri keramičari i vozači.

 5. Posmatrač kaže:

  Ja mislim da će taj fakultet moći da stavi katanac za koju godinu. Broj njgovih studenata će se uskoro brojati u desetinama 🙁

  Velika šteta za jednu takvu ustanovu, odnosno grad i region 🙁

 6. Megatron kaže:

  @Posmatrac

  Za sve je to kriv njihov apsolutno zastareo nastavni program. Evo na primer, umesto da uce studente kako da koriste software u resavanju raznoraznih strukovnih problema, oni muce studente da PESKE resavaju te iste probleme sto traje 5x duze nego softwareom. Drage gospodo doktori profesori, ovo nisu vise osamdesete godine, ovo je 21. fakirani vek ! Nije ni cudo da niko ne zeli ovo da upise.

OSTAVITE KOMENTAR