Gradnja „Regionalne deponije“ probija i aprilski rok

Uprkos najavama da će „Regionalna deponija“ u Subotici početi da radi početkom godine, u planu poslovanja ovog preduzeća stoji da će postrojenje za odlaganje, preradu i separaciju otpada početi da radi 1. aprila.

Ali, sudeći po vremenskim prilikama i onome šta još treba da se obavi, po rečima direktorke Čile Goli, realno je očekivati da preduzeće, čija je izgradnja počela 2015, počne da radi sredinom ove godine.

– Radovi značajno kasne, jer je prvi rok za završetak izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom bio januar prošle godine. Ali, ne smemo zaboraviti da nije u pitanju samo jedan objekat, već je ovo regionalni sistem u koji je uključeno sedam lokalnih samouprava sa osamdesetak naseljenih mesta – kaže direktorka Čila Goli. – Prema proceni izvođača, stepen izgradnje i opremanja objekta u Bikovu je između 95 i 98 odsto, u završnoj je fazi, ali su postrojenja kompleksna i probni rad je planiran za početak aprila. Ostaje da se izgrade saobraćajnice, pa bi sistem trebalo da startuje, najverovatnije, sredinom 2018.

Podsetimo, sistem za upravljanje otpadom nastao je kao odgovor na sve veće količine generisanog otpada i potrebe za usklađivanjem sa nacionalnim i evropskim standardima. Činjenica da u regiji severne Bačke i Banata živi oko 260.000 stanovnika, a da svako domaćinstvo godišnje proizvede oko 1.000 kilograma otpada, koji se skladišti na gradskim i divljim deponijama, bila je dovoljna da se Subotica i šest okolnih opština – Bačka Topola, Mali Iđoš, Kanjiža, Senta, Čoka i Novi Kneževac – uhvate ukoštac sa ovim problemom.

Završava se centralni objekat deponije smešten između Bikova i Oroma. Pretovarne ili „transfer“ stanice izgrađene su u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži i one će služiti za pretovar iz autosmećara u velike rolo-kontejnere, kojima će se dovoziti otpad iz drugih opština. U svakoj opštini izgrađeno je i reciklažno dvorište ili sabirni centar, gde će građani moći da odlože kabasti otpad i sve ono što ne sme i ne može da se baci na standardan način.

Vrednost projekta je 24 miliona evra, od čega EU, kroz IPA fondove, finansira 20,15 miliona evra (83 odsto), Vlada Srbije, putem Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine učestvuje sa 3,2 miliona evra (13 odsto), dok milion evra (četiri odsto) obezbeđuju opštine.

KANTE

GRAĐANI će imati velikog udela u funkcionisanju sanitarne deponije, i to primarnom selekcijom otpada u domaćinstvu.

– Domaćinstva će dobiti plave kante u koje će odlagati sve što može da se iskoristi kao sekundarna sirovina – papir, plastiku, staklo, ambalažu… i to se neće deponovati u sanitarnu deponiju. U sadašnjim zelenim kantama odlagaće se mešani, vlažni, organski otpad – najavljuje Čila Goli.`

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Bradati Anonimus kaže:

  Decembar, mart, april…stalno pomeraju taj rok a sve to vreme je očigledno da nije završeno i ne može do tog roka. Ko prolazi tim putem taj može da vidi. Poseban problem je put koji niko ne pominje (Bikovo – Orom). Toliko je uzak da njime može da ide kamion ali ne i da se mimoiđe sa autom a pogotovo drugim kamionom.

 2. Sojic kaže:

  Prija Ce Vučić završiti Beograd na vodi,nego vi jednu smrdljivu deponiju!

 3. croat kaže:

  Probijat ce rokove sve dok ne naidju sledeci izbori. E onda ce ekspresno da se zavrsi za cas. A takva ce i biti deponija. Sklepana i nikakva. Srbija

 4. Salamander kaže:

  Ovaj problem nikako da reše što se tiče prilaznih puteva, a tek će da kasni i podela plavih tipskih kanti po domaćinstvima…a tek dok se svi ne edukuju šta spada u reciklažni otpad….pa po slobodnoj proceni do 2020. neće deponija biti u punoj funkciji. To je zato što na većini mesta zapošljavamo „školovane“ a ne obrazovane ljude koji su tu dospeli na žalost preko neke veze…a nemaju blage veze sa životom.

 5. S&S kaže:

  Po običaju, vrlo napredno. Ali u isto vreme radovi na kući grkljanočupača ne kasne. Sve se odvija po planu, čak se i rokovi probijaju.

 6. Sojic kaže:

  Od kada je otvorena petlja jug,Bikovacki put je postao katastrofa a jos kad otvore deponiju postace kaldrma.

 7. tarabetina kaže:

  smrdljivi lazovi i smrdljive vodje !

 8. stormwatch kaže:

  Ajd kad vidim da svaki olosh koji pozheli koristi moj originaln nick, da pitam lichno i ja shtogod.

  Nijesam pratio ove stranice poprilichno, ali nikako ne mozhem naci kada je zavrshena Subotichka obilaznica?? Koliko ja znam botovsko rukovodstvo je ovde kenjalo pretprosle godine beshe li, kako su nazadnjaci vlast koja je stvorena za Suboticu, i kako ce oni napraviti zaobilaznicu…moje pitanje je, di vam je zaobilaznica?

 9. Dva u jedan kaže:

  A kada dobijem „plavu kantu“ i stavim u nju to što stavim i kada je iznesem na ulicu, baš me zanima ko će doći pre da je isprazni – „Čistoća“ ili ovi „sekundarci“ koji mi i inače preturaju svaki put po smeću? E, ala ste smislili „sistem“, da Bog sačuva!

OSTAVITE KOMENTAR