Grafitiranje Osnovne škole „Matko Vuković“

U okviru kulturne kampanje Fondacije „Danilo Kiš“ pod nazivom „Pazite na kulturu, kultura pazi na vas“ juče je započeto oslikavanje zida Osnovne škole „Matko Vuković“ u Subotici grafiti tehnikom. Autor crteža i izvođač radova je Dejan Stojšić, grafiti umetnik iz Subotice.

Kulturna kampanja „Pazite na kulturu, kultura pazi na vas“ u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“ se ostvaruje u različitim javnim prostorima u Gradu, kao što su školska dvorišta, parkovi, javni gradski prevoz i slično, a ima za cilj da promoviše kulturu među stanovnicima Grada, upozna ih sa subotičkim autorima mlađe generacije, podstakne, pre svega mlade, na umetničko stvaralaštvo, te oplemeni svakodnevicu sugrađana.

Projekat je organizovala Fondacija „Danilo Kiš“ u saradnji sa Osnovnom školom „Matko Vuković“ iz Subotice.

 KOMENTARI

 1. ojo kaže:

  Firkanje.

 2. Toranj kaže:

  Grafitna umetnost u našem gradu nije, na žalost, razvijena. Grafiti su retki, a kada neki novi osvane mišljenja su različita. Mislim da trebamo biti otvoreniji i oberučke prihvatiti ovaj vid umetnosti koji je veoma popularan u svim većim gradovima razvijenog sveta.Podržavam kampanju.

 3. croat kaže:

  Mrzim grafite zato sto su 99% bezveze i sto su nekom bez dozvole unistili fasadu. Jel neko sredi fasadu da nam svima bude lepse neki moron je unisti sa svojom „umetnoscu“. Da se mene tice pocinitelja bi naterao da ih jezikom ocisti!

 4. PARTIZANOVIĆ ZVEZDAN kaže:

  Nisam protiv grafita ako imaju neku jaku i jasnu poruku uopsteno korisnu i da skrecu paznju javnosti na nesto… ali oni navijacki grafiti tipa grobari vs zvezdasi vs marinci… retardirano do daske, nikome nikakve koristi od toga…ni samim navijacima.

 5. Anonimni kaže:

  ovo moze i moja baba nacrtati iskreno ovo treba prekreciti i okreciti u neku lepu boju
  @toranj kakva umetnost grafitna da li si realna? u normalnim gradovima ovi sto ovako firkaju po zgradama bi islu u zatvore

 6. Dr. Kadžija kaže:

  Croat i onaj dole nepotpisani intelektualac očito imaju znanje iz opšte kulture na nivou srednjeg veka. Pri tom Croat od te mržnje koju propoveda ni ne čita tekst pažljivo. Ali eto, demokratija daje i takvima pravo da izraze mišljenje. Siguran sam da su srećni, veseli i nasmejani ljudi.

 7. Afet kaže:

  Od svi svrljaca najvose me nervira onaj klaun

 8. X-MEN kaže:

  Vi i vaš izraz “ firkanje“…bezveznjakovići..ako hoćeš biti Bunjevac samo pričaj kako ne treba…

 9. Aloizius zvani Lojzija kaže:

  @ X-MEN

  Rec „Firkanje“ je autenticni Bunjevacki izraz i javlja se iskljucivo kod Bunjevaca. Sama rec dolazi iz zargona (Hrvatskog) i glasi zapravo „Frkanje“ Posto su Bunjevci ikavci, onda u prvi slog dolazi jedno “ i “ primer: „Dica firkaju“

 10. Aleksa kaže:

  @Aloizius
  Malo ste se zaleteli – rec firkanje potice od madjarske reci „firkálás“. Uostalom kod bunjevaca ima dosta reci preuzetih iz madjarskog jezika. a kod madjara preuyetih iz srpskog jezika – to nije nista neobicno kod naroda koji zive zajedno.

 11. Aloizius zvani Lojzija kaže:

  @ Aleksa,

  Manje sam se zaleteo a vise zalutao. Moja greska i moj previd. Nisam smeo ignorisati Madjarski uticaj koji je po logici stvari ujedno i najblizi. Pomislio sam u prvi mah da je rec „firkanje“ Slovenskog porekla, tim pre jer se javlja i u ruskom jeziku, istina sa sasvim drugim znacenjem. U Zagorju, Prigorjui i Podravini, koriste u tamosnjem zargonu izraz „s´frkati“ = „smotati“ Rec se koristi da bi se izrazilo nesto lose uradjeno odnosno lose napisano. Sve u svemu hvala na ukazanoj gresci. Srdacni pozdrav od „K“

 12. Aleksa kaže:

  „K“
  Hvala,moja opaska nije bila zlonamerna, a nisam ni slutio sam kim vodim raspravu. Pozdrav od „matorog“. Uostalom, matori je bunjevacki izraz.

OSTAVITE KOMENTAR