Granica znači – čekanje

Život uz granicu ima svoje posebnosti, među njima je svakako mogućnost da se nedostaci domaćeg tržišta lakše prevaziđu s one strane granice. Nekada su se domaće restrikcije namirnica, popunjavale prelaskom severne granice, i u Mađarskoj se kupovalo sve ono što je nedostajalo u Srbiji.

Isto se dešava i danas, s tim da sada visoke cene na svom tržištu mađarski kupci amortizuju kupovinom u Subotici i okolini. Zbog niske cene rada u Srbiji, stanovništvo pograničnog pojasa uglavnom odlazi na rad u pogranična mesta s one strane granice. Međutim, „preskakanje” granične međe, mada donosi iskustvo u „nošenju” sa administracijom i sistemima dve zemlje, ume da bude i ograničenje, naročito kada birokratija s obe strane granice pokaže svoju neumoljivu stranu.

Upravo to iskustvo imaju svi građani Srbije kojima su nakon sedam godina istekle registarske tablice i saobraćajne dozvole. Srbija je početkom godine donela uredbu kojom se važnost tablica produžava na devet godina, osim ako nisu sadržale slova sa „kvačicom”, dablve ili ipsilon.

Umesto plaćanja troška od četiri hiljade dinara za nove registarske tablice, vozači su dobijali potvrdu, na srpskom i engleskom, da tablica važi još dve godine. Prema svedočenju putnika mađarski carinici su podsmešljivo gledali ovaj dokumenat, da bi u maju prestali da se osmehuju i putnike vraćali sa granice. Prema obrazloženju koje je Državna policijska uprava Mađarske dala listu „Čaladi kor” (Porodični krug) ovaj dvojezični papir nije u skladu sa Bečkom konvencijom iz 1968. godine i formular na A-4 formatu se ne može smatrati dokumentom kojim je produženo važenje registracije vozila.

Ema Egri iz Subotice koja ima svoj blog na mađarskom jeziku opisala je situaciju da je prešla u Mađarsku na prelazu Horgoš, da bi je nakon dva dana na graničnom prelazu prema Ukrajini, mađarski carinici zaustavili i skinuli registarske oznake kao istekle i uzeli vozačku dozvolu. Morala je da traži pomoć srpske ambasade.

Prema najavama ovaj problem trebao bi da bude rešen narednih dana i to tako što će se od vozača tražiti da produže samo vozačku na kojoj će pisati da registracija važi do 2020. godine.

Vraćanje sa granice posebno je teško palo onima koji su pre toga satima čekali na prelazak državne međe, a na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske poslednjih meseci čeka se više časova. Do sada je „dreždanje” na granici bilo uobičajeno u vreme letnjih špiceva i verskih praznika kada radnici pretežno poreklom iz Turske, krenu iz zapadne Evrope ka svojim kućama.

Međutim, pravila više nema, zastoji su gotovo svakodnevni, i to ne samo na standardno frekventnim prelazima Kelebija i Horgoš, koji je na auto-putu, već i na malim, međudržavnim prelazima kao Horgoš dva, Bački vinogradi, Đala ili Bajmok. Građani se međusobno ispomažu deleći informacije na društvenim mrežama o vremenu čekanja na prelazima, a svi su jedinstveni u oceni da je razlog prespor rad mađarskih pograničnih vlasti. Pregledi mađarskih carinika su uglavnom detaljni, i ma koliko da je kolona dugačka, ne ubrzavaju rad.

Povremeno, osim u putničkom dolazi i do zagušenja teretnog, kamionskog saobraćaja. Niz šlepera ka graničnom prelazu Kelebija, protezao se prethodnih dana do centra istoimenog naselja, i kamion parkiran na repu kolone preći će granicu tek za 12 do 14 časova. Slična je situacija i na Horgošu i u izjavi za Panon TV, Miroljub Stojković, rukovodilac carinske ispostave na ovom prelazu je rekao: „Zadržavanja kamiona uslovljena su usporenim radom mađarskih carinskih i policijskih organa. Međuzona, prostor između naših i mađarskih policijskih organa, konstantno je puna.”

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Za one koji putuju iz Srbije ili se vraćaju u državu preko najfrekventnijih graničnih prelaza, može da pomogne ovaj link, neka ga obavezno pogleda svako ko ide preko granice i ubaci u telefon, računar, lap-top, može biti jako koristan.
  Auto Moto Savez Srbije sa MUP-om Srbije je napravio revolucionarnu stvar za one koji često putuju.
  O ovim kamerama smo godinama samo sanjati mogli.
  Doduše, postavljene su za sada samo na najfrekventnijim graničnim prelazima, ali najveće gužve su uvek tamo, tako da može jako puno da pomogne u izboru graničnog prelaza kojim ćete napustiti državu ili gde ćete ući u Srbiju.

  https://kamere.amss.org.rs/

 2. Vlada kaže:

  Kamere su super, nadam se da ce i Kelebiju pokriti sa tim. Na ovom sajtu mozete proveriti stanje sa madjarke strane na svim prelazima.
  http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=szerb+határszakasz

 3. Anonimni kaže:

  formular na A-4 formatu se ne može smatrati dokumentom kojim je produženo važenje registracije vozila tacka

 4. E ime vam ne dam kaže:

  E svaka cast za obojicu.To su korisne stvari.Ja ne razumem da novinari ne znaju tako da pomazu i pospesuju funkcionisanje gradjanima.Pisite nam nacin kako da cirkulisemo pravilno.Kome da se zalimo na rad policije,komunalne p.,politicare,EPS,sudske opstinske i druge sluzbenike.Pomozite gradjanima.

OSTAVITE KOMENTAR