Hasnirano ruvo

Tektonske promene u tržišnim odnosima poslednje decenije, ugasile su mnoge drage lokale i prodavnice u Subotici. Tradicija koja je mnogim radnjama bila duga i po pola veka, prekinuta je za navek.

Banke i kockarnice/kladionice su se uselile da prkose zdravom razumu dok su robne kuće utrnule da bi ih zamenilo mnoštvo kineskih magaza prepunih jeftine bofl robe.

Uz najezdu ova tri gorenavedena biznisa, tiho se uspuzao još jedan – polovna garderoba ili kako mi na srpskom volimo da kažemo- SECOND HAND. Mađari kažu Használt ruha a bunjevački bi rekli – HASNIRANO RUVO.

Taj biznis ovde nekako ima smisla. Tu smo gde smo, to nam je šta nam je.

Ali ne bi mi bili prava sirotinja da nas i tu ne taslače. Ko je bio na sezonskoj rasprodaji u nekoj srećnijoj zemlji, mogao je da se uveri da su nove firmirane stvari na popustu većinom jeftinije nego u našim second hendovima. Roba koja dolazi u Használt ruha prodavnice, stiže  uglavnom iz Engleske preko Mađarske, gde je već probrana. Pre nego što izađe u prodavnicu biva još jednom prebirana od trgovaca i zaposlenih pa nakon toga – kom’ opanci, kom’ Reebok patike.

Najoriginalniji subotički second hand – u hodniku zgrade (everything goes)

Ako nismo previše sumnjičavi oko toga sa kog je to pokojnika skinuto ili slično, i ako smo dovoljno uporni, može se naći štošta. Ima tu dobrih marki. Te stvari i kad su isprane, imaju duži vek od domaćih novih. Čak i obične pamučne majice znaju da budu najboljeg kvaliteta jer postoji i pamuk i „pamuk“.

Naspram toga, tu je često i gomila robe koja neverovatno potcenjuje naše kupce. Ta roba kao da nije bila dalje od subotičke deponije jer je u nevereovatno jadnom stanju, pogotovo ako gledamo i modni aspekat. Za neke od tih komada je prosto nevjerovati da se ikad prodavalo u Engleskoj. Eventualno u Rumuniji pre dvadesetak godina. (Rumun – izvini!)

Neki su pronašli i etikete na kojima stoji da je to humanitarna pomoć.

Žene kažu da vole da kopaju po second handovima. Ima tu i neizvesnosti oko faktora sreće ali i nekog umetničkog poriva da se nečemu udahne novi život.

Nekada stareška pijaca (kod Kalvarije za vreme 2. svetskog rata)KOMENTARI

 1. Lovorov kaže:

  Šta ja znam, našao sam par dobrih komada odeće u takvim radnjama, ali da ima takvih „zaboravljenih u vremenu“ stvari, to stoji! 😉

 2. Petar K. kaže:

  Beda je pa se štedi novac! Sve je to OK dok se plaća PDV i poštuju mere bezbednosti ..

  Fakat nije mi jasno kako u centru grada neko može da koristi zajednički hodnik kao svoj posl. prostor, spreči stanarima izlazak u dvorište, zapaljivu robu drži pored improvizovane elektro instalacije, a porez smatra da je za druge (ko je kupovao u „haustor-butiku“ zna o čemu pričam 😉 ), ali sigurno je komanalna policija to odobrila.

  Eto cara u Jakaba i Komora br 4. …. 
    

 3. lepidjordije kaže:

  ajde petre molim te ne budi tako ogavan.
  pusti coveka da zaradi koji dinar. jbt nije mi jasno kakvih se***a sve ima pa im je krivo sto drugi nesto rade, pa bilo to i prodaja neke polovne garderobe.
  a vi bi jos da mu porez nabacite… ccc e kakvih ljudi ima

 4. lepidjordije kaže:

  beda na sve strane a on bi jos da napakosti nekome. eh lepo.
   

 5. Double P kaže:

  lepidjordije

  Ajde nemoj da izigravas Majku Terezu. U Subotici postoji gomila sitnih i malih poslodavaca koji muku muce da bi zadovoljili sve propise, i platili sve poreze i doprinose. 

  Svako ima pravo da zaradjuje za svoj zivot na nacin koji je zakonom dozvoljen. Svako mora da se pridrzava pravila.

 6. too_funky kaže:

  Ako neko moze da izdvoji par stotina dinara (200-300) vise, za te pare se moze kupiti  i novi komad odece na buvljaku.

 7. lio kaže:

  Meni je najvise drago to, sto vidjam tog mirnog i tihog momka, a nekada i njegovog oca u Rudicevoj. On tu zivi skromno od rodjenja, i za mene je postao gotovo simbol te ulice. (Da ne zaobidjemo i Djelmisa). Ako smeta nekom sto on zauzima mali deo tog ulaza u zgradu, neka sagne glavu od stida. Momak je bar nasao soluciju da zaradi koji sitnis, ostaje u svojoj sferi zivota, i mirno i prijatno odvraca pozdrave prolaznika. Kome li on smeta? Suboticanima sigurno ne. Lep pozdrav generacijo! 

 8. Petar K. kaže:

  @lio – dao Bog da ti se nastani neki „miran i tih“ u haustoru! 😈

  Uzgred, on ne smeta nikome, ni dođošima ni domaćima, ali njegov postupak smeta zdravom razumu jer nas deli na „snalažljive“ i ostale …

  Hmm, tom Vašom logikom možemo pričati o mirnim i tihim sugrađanima koji se snalaze i na druge načine pa kada neko ili nečiji auto zapne za rupu u zemlji bez rešetke – samo treba pomisliti kako je u pitanju nečija „solucija da zaradi“ …  Tu su i dobrice koji koriste struju sa bandere, dobričine koje ne plaćaju komunalije, mirovnjaci koji grade kuće bez dozvola, simboli koji odvrću sijalice po hodnicima …

  Dragi Lio, mogu da shvatim Vaš emotivan odnos prema nekome koga očito poznajete ili nekome ko je samo pristojan, ali pristojnost podrazumeva i uvažavanje tuđih potreba (većina baba i deda u zgradi verovatno nije na Internetu da nam kažu da li se slažu što im je neko uzurpirao zajedničke prostorije) a još važnije pristojnost podrazumeva pridržavanje pravila koja su doneta za svakoga. 

  Glasam za Suboticu koja je grad, a ne naselje na Balkanu, a to nema veze sa dugima, dođošima, vladom ili precednikom države nego sa Vama i samnom!!

   

 9. Ruza kaže:

  Posto se njegova ,,radnja,, nalazi u centru grada, dali u hodniku ili butiku, on sigurno nekome placa neku nadoknadu. Pa nije tu od juce! Vec bi to neka inspekcija primatila, jedino ako ima VEZE negde kod njih, moze prodavati bilo gde. A i na buvljaku platis dnevnu,,kartu,, onako od oka. 

 10. Natasa kaže:

  Zanima me dali neko zna gde se moze u Madjarskoj kupiti na veliko polovna garderoba iz engleske.Ja uzimam od jedne zene iz Subotice ali ona nece da mi kaze odakle tacno.Molim vas ako neko zna gde su ti magacini da mi kaze.Pozz.

 11. Deki kaže:

  Prodajem polovnu garderobu

OSTAVITE KOMENTAR